Home » Hardware » Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet
Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet

Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet

Share

Det vil sige, at Li-Fi frigør kostbar frekvensbåndbredde. Samtidig er teknologien omkring 10 gange billigere og mere miljøvenlig end Wi-Fi, ligesom lysbølger let kan afskærmes med tynde materialer og reelt vil være næsten umulige at hacke udefra.

Både Wi-Fi (tv.) og Li-Fi (th.) har fordele og ulemper, og indtil videre vil de to teknologier formentlig bare eksistere side om side.

Både Wi-Fi (tv.) og Li-Fi (th.) har fordele og ulemper, og indtil videre vil de to teknologier formentlig bare eksistere side om side.

Og hastigheden af den mulige informationsoverførsel er forrygende. Teknikken kunne i de første prototyper præstere en transmissionshastighed på omkring 1 Gbps med en enkelt lysdiode, men hurtigt lykkedes det Fujitsu i Japan at udvikle Li-Fi, der er tre gange hurtigere ved at kombinere røde, gule og blå lysdioder, og i Tyskland er forskere kommet op på overførselshastigheder på omkring 10 Gbps. I dag kan den mulige hastighed komme op langt over 100 Gbps og endog op til over det dobbelte omkring 224 gbps. Her vil især brug af laserdioder være interessant, og de vil formentlig også falde stærkt i pris med en stadigt større udbredelse. Laserlys har bl.a. et meget højt energiniveau, og samtidig kan laserlys moduleres (tændes og slukkes) op til 10 gange hurtigere end almindelige LED-pærer.

Se også:  5 tips til bedre Wi-Fi i hjemmet
Li-Fi i det smarte hjem

Trådløs kommunikation via blinkende LED-belysning ligger jo også lige til højrebenet for intelligente lysinstallationer i hjemmet, hvor nu selve boligbelysningen i praksis kan fungere som Li-Fi-router. Og når alle LED-pærer i et værelse udsender Li-Fi-information, vil du kunne modtage data lige godt uanset, hvor du befinder dig i lokalet.

Firmaet Signify, der er lys-divisionen af Philips, tilbyder eksempelvis en slags Li-Fi-system, hvor du kan bruge bestemte LED-belysninger som router. Systemet kan tillige bruges til indendørs navigation, idet en central server kan have information om placeringen af alle anvendte lamper, som dermed vil kunne bruges til at vise medarbejdere til nærmeste ledige mødelokale, finde vej eller lignende. Signify har angiveligt sideløbende etableret et LiFi-selskab og driver omkring 30 pilot-installationer over hele verden.

Se også:  Vores uundværlige Wi-Fi fylder 20 år

Teknologien vil også være effektiv i situationer, hvor det ikke er muligt eller ønskeligt at benytte sig af radiosignaler, der kan blive påvirket af magnetisk interferens (såsom i samlehaller, på udstillinger, messer og ved events) samt ikke mindst på operationsstuer eller i følsomme laboratorieomgivelser. Heller ikke mindst i forbindelse med udbygning af IoT (Internet of Things) vil lysdioder være en oplagt og nem måde at give forskellige enheder adgang til internettet.

TAGS
Li-Fi
netværk
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S