Home » Hardware » Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet
Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet

Li-Fi skal erstatte Wi-Fi: Blinkende dioder giver lynhurtigt internet

Share

Wi-Fi er yt, og Li-Fi er in. Det er i hvert fald ønskedrømmen for forskellige teknikfirmaer, der satser benhårdt på den nye kommunikationsteknik, hvor besværlige radiobølger skal vige pladsen for blinkende LED-pærer

Traditionel Wi-Fi (såvel som Bluetooth og NFC-forbindelse, som vi kender det), er godt på vej til at få gedigen konkurrence fra en ny teknologi baseret på blinkende lysdioder. Teknologien kaldes Light Fidelity (Li-Fi) og skal i fremtiden bl.a. kunne sikre lynhurtig internetforbindelse i vores hjem.

LED-lamper bliver stadigt bedre og billigere

Lysdioder vinder frem og er efterhånden blevet en både effektiv, billig og miljøvenlig lyskilde, der på de allerfleste områder er fuldt på højde med enhver anden lysgiver. Og det kan blive det store vendepunkt for Li-Fi-teknologien, der egentlig blev introduceret af den tyske fysiker Harald Haas i 2011, der dengang ret overbevisende demonstrerede, at lysglimt fra en LED-pære faktisk kunne transmittere mere information end en mobilmast. Men LED-pærer var dengang stadig dyre og ikke alle lige anvendelige med hensyn til lystemperatur, pris og strømforbrug.

Se også:  5G-udrulningen skrider frem - men ikke hurtigt nok

Nu ser det dog ud til, at Li-Fi springer ud som en reel konkurrent til den hidtil alt dominerende Wi-Fi-teknologi. Det betyder, at du meget snart kan komme til at overføre data hurtigt og sikkert ved hjælp af blinkende lysdioder, der morser lynhurtige og trådløse beskeder mellem computere, mobiltelefoner og alle andre gadgets, der ellers indtil nu har brugt radiobølger i form af Wi-Fi. Men hvor Wi-Fi-radiokommunikation kræver elektroniske radiokredsløb til både sender og modtager foruden antenner, kan Li-Fi i princippet klares med en LED-pære og en lyssensor og er i realiteten lige så enkel i brug som en infrarød fjernbetjening til tv’et.

Udviklingen har  nu tilvejebragt  Li-Fi-udstyr, der kan arbejde sammen med både computere, tablets og mobiltelefoner.

Udviklingen har
nu tilvejebragt
Li-Fi-udstyr, der kan arbejde sammen med både computere, tablets og mobiltelefoner.

LED-pærer har tilmed høj intensitet og kan derfor formidle relativt store datamængder på meget kort tid. Ganske vist forudsætter lystransmission jo lys, men det har vist sig, at lyset kan dæmpes ned til næsten ingenting uden at hverken kapacitet eller præcision går tabt, og i praksis er de lynhurtige blink normalt også usynlige for det menneskelige øje.

Glimt af fordele

I sammenligning med Wi-Fi forudsætter det ikke særlig kompliceret elektronik at omsætte elektroniske data til lysblink, der som nævnt kan opfattes af en simpel lyssensor og konvertere lysglimtene tilbage til elektroniske impulser, som computere kan forstå. Lysbølger kan desuden fokuseres meget skarpt og har (i modsætning til Wi-Fi, der benytter de stadigt mere overbelastede radiobånd), næsten ubegrænset kapacitet, idet det synlige lysspektrum er 10.000 gange større end det (til bl.a. Wi-Fi) benyttede radiospektrum.

TAGS
Li-Fi
netværk
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S