Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: LG OLED65CX: Fuldstændig forrygende OLED-tv

Går du efter det sprødeste billede (og er ligeglad med prisen), så kommer du altså ikke udenom at have LG OLED65CX blandt de allerøverste på din ønskeliste.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

LG er fremme i skoene, når det gælder OLED-tv’er. Producenten var blandt de første på markedet med teknologien og leverer paneler til nogle af konkurrenternes bedste modeller – ikke mindst B&O’s. Så man kan tillade sig at sætte forventningerne op, når man kaster sig over deres tv’er. De forventninger indfries heldigvis mere end fuldt ud med OLED65CX.

Lad os starte med designet, for allerede her bliver det klart, at vi er oppe i den bedre klasse. Tv’et er så tyndt, at vi snakker millimeter. I hvert fald selve skærmen, for nederst er der en ”klods” til forbindelser og lyd, og den stikker et stykke ud. Du kan derfor ikke hænge tv’et helt fladt op ad væggen, men det er nemt at stille op på de medfølgende ben.

Den indledende konfiguration er hurtigt overstået, og betjeningen er nem med LG’s udmærkede webOS-interface og Magic Remote.

Der er tale om et 4K-tv med stort set alt, hvad du kan forlange af billedteknologier, inklusive Dolby Vision IQ. Læg dertil et af LG’s bedste OLED-paneler, en ny stærk processor samt ThinQ AI billedbehandlingsmotoren, der tilfører mere end et diskret drys af kunstig intelligens til billedvisningen.

Database til fintuning

Den sørger ikke blot for at opskalere indhold, så det uanset den oprindelige opløsning kommer så tæt på 4K-skarphed som muligt; den analyserer også det indhold, der vises, og holder det op imod en enorm database for på intelligent vis at fintune fremvisningen, så den står bedst muligt. Det giver altså et forrygende godt billede, selv ved indhold af tvivlsom kvalitet.

Lyden fra de solide højttalere optimeres ligeledes intelligent. Den tilpasses dit rum, og det resulterer i betydelig bedre lyd, end man forventer af et tv i denne tykkelse.

Knasende kontrast

OLED-panelet, som for hver pixel har sin egen diode, der kan styres separat, giver et ekstremt sprødt billede, med en kontrast vi sjældent (måske aldrig) har set magen til. OLED65CX er samtidig et af de mest lysstærke OLED-tv’er, vi har oplevet. Det kommer ikke op på siden af et

QLED-tv, men med den rette indstilling, kan du fint se tv om dagen, uden mørklægning.

Interessant alternativ: Panasonic HZ1000 65” til 19.999 kr.

Prisen er nogenlunde den samme som for testens LG-tv, og her får du også et OLED-tv i den rigtig gode ende. Panasonic HZ1000 kan noget med farver, og det er en kæmpe fornøjelse at se film på dette tv, som også har den nye Filmmaker Mode. Lysstyrken er imidlertid ikke helt så høj som på LG’s tv. Det betyder, at billedet ikke springer helt så meget ud i hovedet på seeren. Lyden er kun middelmådig, og betjeningen lidt omstændelig.

LG har sine egne glimrende billed-presets, men med OLED65CX er producenten også begyndt at bruge Filmmaker Mode – en fælles branchestandard udviklet i samarbejde med Hollywood. Den gør, at film vises, som de var tænkt fra filmskaberne.

Det er faktisk slet ikke en skidt idé. Farverne har en dragende dybde, og der er en flot varm balance i gengivelsen.

Lysniveauet er dog meget lavt i denne tilstand, som faktisk ikke adskiller sig meget fra LG’s egen Cinema-tilstand.