Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: LG CineBeam HU80KSW: Kast biografbilledet op i loftet

LG’s mobile projektor er oppe at køre på få minutter og viser 4K-indhold, hvor det passer dig. CineBeam er en ægte drømmegadget, men prisen ligger også på den anden side af 20.000 kroner.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En hjemmebiograf er ikke længere forbeholdt velhavende filmelskere. For de, der ønsker en storskærmsoplevelse foran sofaen, er markedet spækket med bærbare projektorer til omkring prisen på en take away-middag. I den anden ende af spektret kan du for et par tusser eller tre opbygge et fint begynder-system.

Men hvad nu, hvis du vil have et 4K HDR-billede med samme funktionalitet som på et smart-tv og med indbyggede højttalere, der ikke giver tinnitus, og det hele uden at ofre bekvemmeligheden ved at kunne pakke det væk i kosteskabet efter hver film?

Løsningen hedder LG CineBeam. Enheden tager kampen op mod enhver dedikeret projektor til samme pris, men du får oven i et komplet hjemmebiografsystem i en bærbar kasse, du kan flytte rundt, som var det en Libratone-højttaler i lettere overstørrelse. Selv strømkablet er tilsluttet og viklet ind i enhedens bund, så du behøver ikke slæbe ekstra ledninger efter CineBeam.

Fyldes med apps

Indhold streames eller føres i kablet form over i CineBeam og kan derefter projiceres op på en ryddet flade, hvad enten det er loftet, væggen eller en dør. Fokus og zoom styres af drejeknapper på toppen af CineBeam. Du kan projicere et billede overalt mellem 66 og 150 tommer.

Lysstyrken er 2500 lumen, og LG hævder, at levetiden på laseren er 20.000 timer. For at sætte det i perspektiv kan du se en to-timers film hver dag i 28 år, før du skal ud og finde en erstatning.

CineBeam har en række fysiske indgange til kablede enheder som for eksempel en Blu-ray-afspiller eller output fra en bærbar computer. Ellers kan du bruge LG's smart hub, hvorfra du kan downloade apps som Netflix, Amazon Prime og YouTube samt apps til flow-tv on-demand. CineBeam kan også spejle skærmen fra din smartphone, tablet eller bærbare uden kabler.

LG har monteret et par HDMI-porte og to til USB (3.0 og 2.0) til indhold på en ekstern harddisk eller USB-dongle. Der er også en Ethernet-forbindelse, som du bør bruge for at få størst båndbredde og mest stabile hastighed, når du streamer.

Indbygget spejl

LG er gået efter de milde, men naturlige farver. Desuden har CineBeam en imponerede dybde i de sorte og mørke nuancer. Her er billedet projiceret op på en væg.

Ved at løfte linsedækslet i Cinebeam finder du på undersiden et spejl. Billedet reflekteres fra spejlet op på væggen i rummet. Med funktionen Auto Vertical Keystone hjælper CineBeam med at justere billedet, hvis du ikke har tid eller tålmodighed til at gøre det manuelt. Herefter er det blot at fodre enheden med kablet eller streamet indhold.

For at dette skal være en ægte alt-i-en-løsning bør kvaliteten også gælde lyden. I den forbindelse har LG indhentet hjælp fra Harman Kardon til at udstyre CineBeam med et 7W (per kanal) stereohøjttalersystem, der udsender lyd fra hver side af enheden.

CineBeam er en alt-i-en-løsning for at nyde film i storformat derhjemme, men LG har ikke indhegnet kunderne. Tværtimod er der en del, du kan gøre for at opgradere og supplere. Du kan forbedre lydsiden ved at tilslutte Cinebeam til en traditionel AV-opsætning, bruge Bluetooth eller de fysiske lydudgange som 3,5 mm aux, SPDIF og optisk digital for at sende lyden problemfrit til alle højttalere.

Farvetoner er naturlige

Ofte med produkter som disse skal stærk ydelse matches af nem og enkel opsætning for bedste præsentation af indholdet, uden du skal pille for meget i indstillinger og rulle rundt i et utal af menuer. CineBeam lægger godt ud, og det er noget, brugerne vil sætte pris på.

Naturligvis skal du bruge lidt tid på at finde den optimale placering af enheden, men når først ”skærmen” er tydelig nok fokuseret og korrekt justeret, brug lidt tid på det første gang for at spare tid fremover, så leverer LG et mægtigt imponerende billede lige ud af kassen.

CineBeam har et antal forudindstillinger, der laver standard-ændringer i billedet, og det er værd at prøve dem af, men vi anbefaler, at du selv laver et par justeringer afhængigt af rummets lys og den overflade, som du projicerer op på.

Grundlæggende er billedet imidlertid skarpt og imponerende detaljeret. Projektorer i alle prisklasser kan lide under billeddybde med et fladt indtryk, men LG leverer en prisværdig naturlig præsentation.

Den naturlige fornemmelse omfatter også farverne. Det er ikke sådan, at CineBeam ikke kan skrue op for dem, og sortniveauet går relativt dybt, men LG har åbenbart valgt en mere neutral palette, der fokuserer på at ramme for eksempel hudfarve rent snarere end at blænde os med skinnende lys.

Dermed får du et mere engagerende billede, modsat de gange hvor overdrevne farver kan give skrigende nuancer og ende med et billede langt fra virkeligheden.

Problem med slør

Hvis du udelukkende ser på CineBeam som en projektor, matcher den ikke de førende i priskategorien ned i alle detaljer, især ikke i mørkere scener og i kontrasten, men generelt leverer den varen. Største indvending kan være mod bevægelsesprocesseringen.

LG bruger sin TruMotion-teknologi, designet til at reducere og udglatte for slør medfødt i projektorer, men det kan føles en smule overdrevet. Hurtigflyttende scener og kamerapanorering kan føles noget kunstigt, uanset bevægelsesindstillingen, men det er en lille modhage i en ellers strålende præstation.

Når det kommer til lyd, kan man forvente det værste fra en kasse, men igen imponerer CineBeam. I sagens natur er formen en udfordring. Du kan ikke hælde store drivere i en projektor, uden at hele enheden vibrerer, og dermed også billedet. At tilføje en ekstern højttaler er ikke nødvendigt, men gør du det, får du maksimal gevinst. Du får et fint boost til systemet uden at skulle gå efter en komplet surround-pakke.

CineBeam er dog i en prisklasse, hvor ikke alle kan være med. Den danske prislap siger over 22.800 kroner. LG har dog fremstillet en enhed, som på flere måder kan opgraderes og opbygges til et bredere lyd- og hjemmebio-system.