Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Let lager på nettet

At sætte lagerenheder på netværket er blevet almindeligt, men der er meget stor forskel på, hvor lette de er at bruge. Verbatims NAS brillerer i at være let og enkel.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er altid spændende at skulle teste en ny NAS - ikke mindst fordi, der er så mange forskellige måder, NAS’er kan fungere på. Samtidig er der også en meget stor forskel i, hvor brugervenlige de kan være, hvilket kan være relevant for, om en NAS er brugbar eller decideret ubrugelig.

Vi var derfor meget spændte, da vi skulle afprøve Gigabit NAS External Hard Drive fra Verbatim. En NAS på 500GB der kommer færdigkonfigureret. Udover harddisken på 500GB kommer der et par småprogrammer med harddisken, og den er også klargjort som tre forskellige servere.

Utrolig hurtig installation

Meget ofte, når enheder som NAS’er skal installeres, kan det være en ret omfattende opgave. Men da Verbatims NAS kun består af en enkelt harddisk, er det ikke nødvendigt med nogen opsætning. NAS’en installeres ved at slutte den til dit netværk og tænde for den. Herefter er den faktisk klar til brug. Der er naturligvis et par enkelte indstillinger, der skal klares, men ikke noget der er strengt nødvendigt, hvis NAS’en bare skal bruges som lagerenhed.

Et af de medfølgende programmer lokaliserer NAS’en på netværket, giver forskellige informationer om NAS’en og ikke mindst giver dig ip-nummeret, så du let kan oprette en genvej til NAS’en og få adgang til dens interface.

Du behøver nu ikke ip-nummeret for at logge på NAS’ens interface, det kan du gøre ved at skrive verbatimnas i adresselinjen på din browser. Herefter er der mulighed for at konfigurere NAS’en på to forskellige måder. Der er både en basal opsætning og en mere avanceret.

Den basale opsætning indeholder en Wizard, hvor ganske få ting kan indstilles, såsom tid og ip-nummer, og så er der mulighed for at tilføje brugere, grupper og ikke mindst mapper på NAS’en. Interfacet er let at bruge, og det skal Verbatim have stor ros for.

Under de avancerede indstillinger er der et par muligheder mere. NAS’en kan blandt andet sættes op som en filserver og en printerserver. Det er også her, at NAS’en kan indstilles til en DHCP-server, en Bonjour-server, iTunes-server, medieserver og til TorrentFlux.

Hele dette interface er bygget op, så der er et minimum af indstillinger, hvilket gør det utrolig let at indstille NAS’en. Samtidig er NAS’en lynhurtig til at levere indhold, og det eneste, vi virkelig mangler, er muligheden for at opgradere størrelse. 500GB er ikke så fælt meget, så muligheden for at opgradere til for eksempel 1TB ville have været skønt. Men alt i alt har vi her en god NAS, som er oplagt til hjemmenetværket.

Lidt ekstra til NAS’en

Udover det program, der lokaliserer NAS’en på netværket, er der vanen tro, også programmet Nero BackItUp 4 Essentials med. Et backupprogram der er let at bruge, så de vitale data ikke pludselig bliver væk.

Det eneste, vi i virkeligheden mangler rent softwaremæssigt, er et program, der automatisk mapper en mappe på NAS’en til computeren. Det ville passe fint i den lette betjening af NAS’en, der i øvrigt er. Det er nu ikke mere kompliceret, end et kig i manualen kan klare det. Når vi alligevel efterlyser den egenskab, så er det fordi, det trods alt kræver en del arbejde og viden om, hvordan netværk og deling af mapper virker at klare det ved håndkraft.