Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lenovo Yoga Chromebook C630: Formfuldendt Chromebook med flip-funktion

Chromebooks behøver generelt ikke den vildeste hardware, og når det kommer til udtrykket, har mange også traditionelt tilstræbt det beskedne look, men ikke Yoga Chromebook C630.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når man betragter Lenovo Yoga Chromebook C630 udstråler den en vis ”selvbevisthed”. Det viser i hvert fald, at det ikke kun er Windows’ bærbare og Macbooks, der kan tage sig godt ud.

Den bærbare er fremstillet af anodiseret aluminium, og den anvendte farve, som Lenovo kalder midnatsblå, klæder virkeligt den bærbare. Her er en helt anden eksklusivitet, end hvad man oftest ser i en Chromebook.

Læg dertil, at den konvertible bærbare blot er 17,9 mm tyk, og det bliver tydeligt, at man står med et produkt, der hører til i toppen blandt Chromebooks.

Alsidig med elegant skærm

Da der er tale om en konvertibel bærbar, kan skærmen drejes 360 grader, således at man kan anvende den bærbare i flere forskellige tilstande, herunder i tablet-tilstand.

Tablet-tilstanden giver specielt god mening for en Chromebook, da den jo baserer på brugen af Google Play-app, som vi kender fra vores smartphones, samt webbaserede applikationer.

Den eneste lille anke i den forbindelse skulle være, at Yoga Chromebook C630 med en vægt på 1,9 kg ikke hører til blandt de letteste konvertible bærbare på markedet. Men det er en detalje, og betydningen afhænger af, hvorledes man anvender enheden.

Man kan glæde sig over en 15,6" IPS-touchskærm, der her i testeksemplaret er med full HD-opløsning. Der findes også modeller med 4K-skærm.

Skærmen har meget tynde skærmrammer, hvilket giver en brugerflade, der fremstår let og elegant. Skærmen anvender et IPS-panel, så betratningsvinklerne er gode.

Touch fungerer godt, hvilket også er essentielt i forbindelse med en Chromebook, og skærmbilledet er ret flot. Det skal dog siges, at der måske mangler en anelse ΄gnist΄ i farvegengivelsen.

Skærmens lysstyrke er heller ikke blandt de højeste, vi er stødt på, selv om den i daglig brug er høj nok til, at man kan anvende den i lysstærke omgivelser.

Godt med fart på feltet

En af de klassiske fordele ved en Chromebook er, at man får et operativsystem, hvor sikkerheden er indbygget, samt man får adgang til et omfattende udvalg af apps fra Google Play.

En anden fordel er, at man i forhold til en Windows-baseret computer er langt mindre afhængig af at have kraftig hardware for at kunne opnå en flydende brugeroplevelse.

Selv om man kan klare sig med langt svagere processorer i en Chromebook, end hvad der ville være optimalt i en Windows-bærbar, så gør valget af processor en forskel trods alt.

Den testede Yoga Chromebook C630 er udstyret med en Intel Core i5-8250U-processor. Det gør virkelig en forskel, for der er slet ingen tvivl om, at denne Chromebook er langt den hurtigste, vi har haft i hænderne.

Selv om den firkernede processor blot har en grundfrekvens på 1,60 GHz, så er den i stand til at sikre, at alt forløber endog meget gelinde i en Chromebook.

Brug af apps og loading af webapps sker hurtigt, og de Android-spil, vi prøvede, havde den bærbare også godt styr på ydelsesmæssigt.

Hvis du tænker på, at 64 GB- drev er vanvittigt lidt, så tænk på, at brugsscenarierne modsvarer en smartphone og ikke en Windows-computer. Det kan slet ikke sammenlignes. Skulle du ønske mere, er der en model med 128 GB eMMC-drev i stedet.

Man får også 100 GB gratis plads på Google Drev, hvis man tilmelder sig tjenesten.

Fine forbindelser

Man kan heller ikke klage over i alt tre USB-porte, heraf to af den nyere Type-C, og microSD-kortlæseren kan også være et salgspunkt. Der er 802.11ac Wi-Fi dog ikke med MU-MIMO-understøttelse.

Vi kan også lide tastaturet, der giver god feedback med kort vandring.