Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lenovo ThinkStation P620: Brutal talknuser til de tungeste opgaver

ThinkStation P620 er en stationær af stærkeste kaliber. Det er den første workstation med AMD Threadripper Pro, og ydelsen er enestående.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom tidens bærbare kan være særdeles stærke, er det fortsat en stationær computer, man skal have, hvis der skal kværnes data til den helt store guldmedalje.

Det kan være videoredigering, 3D-rendering, analysearbejde og andre opgaver, hvor begrebet "kræfter nok" slet ikke eksisterer.

Uhæmmede kræfter

Lenovo ThinkStation P620 er skabt til at levere den ultimative ydelse. Det er den første og indtil videre eneste workstation baseret på Ryzen Threadripper Pro-processorerne. De stærkeste i AMD's sortiment.

I vores testmodel er der en 3975 WX-chip med ikke mindre end 32 kerner og maks.-hastighed på 4,11 GHz. Det giver en ydelse, vi ganske enkelt ikke har set magen til i en computer før. Det er først og fremmest multikerne-ydelsen, der imponerer. Her opnåede maskinen utrolige 26.833 i Geekbench. Det betyder, at du kan multitaske i stor stil og foretage komplekse opgaver uden at køre computeren i knæ.

En pæn portion ram bidrager yderligere til, at du kan køre kolossale opgaver uden at møde flaskehalse. I vores testmaskine er der 128 GB, men du kan installere helt op til 1 TB . Der er anvendt ram af den hurtigste slags. I MaxxMem2 ramte vi 29,75 GB/sek.

Stærk sikkerhed: Opfylder virksomhedens krav

ThinkStation P620 er udstyret med sikkerhed på enterprise-niveau. Den leveres med sikkerhedsplatformen ThinkShield, en pakke af sikkerhedsløsninger, som blandt andet rummer Trusted Platform Module – en firmwarebaseret løsning, der anvender kryptering for at hindre hacking. Samtlige seriel-, parallel-, USB-, lyd- og netværksporte kan deaktiveres, og du kan oprette en BIOS-adgangskode for at begrænse adgangen.

Også harddisken er hurtig. I testmaskinen sidder en "gammel" PCIe 3.0-baseret M.2-ssd. Den præsterer en læsetid på 3183 MB/sek. og en skrivetid på lidt over 2000 MB/sek. Det er også muligt at købe P620 med Samsungs nye PCIe 4.0-baserede ssd'er, der kan levere dobbelt så høje hastigheder.

Byg den, som du vil

Maskinen kan bestykkes efter behov. Der er et sæt standard-porte på front og bagside, men derudover er der næsten helt frit slag for at forsyne maskinen med yderligere ind- og udgang, optiske drev, trådløse forbindelser m.m.

Grafikkort af forskellige typer og i forskelligt antal kan også tilvælges. Er det først og fremmest talknuser-opgaver som analysearbejde, kunstig intelligens osv., der skal håndteres, er der ingen grund til at udstyre maskinen med et dedikeret grafikkort. Det er der så til gengæld, hvis formålet er for eksempel videoredigering eller grafisk arbejde.

I testmaskinen er der to Nvidia Quadro RTX 5000 installeret. De præsterer i fællesskab en score på 111.077 i Geekbench. Til sammenligning er det mere end det dobbelte af, hvad vi fik med den seneste iMac. ThinkStation P620 tygger sig igennem gigantiske billedfiler og rendering af højtopløste multisporsvideoer uden ventetid af betydning.

Netop reduktion af ventetid kan i mange brancher omsættes direkte til produktivitet. Selvom udgiften til en maskine som denne kan synes stor, må den derfor betragtes som en investering, der kan tjene sig mangefold hjem.

Den testede maskine har en pris på 67.263 kroner eksl. mons, men ThinkStation P620 fås fra 13.335 kroner. Prisen afhænger af konfigurationen, og der er rig mulighed for at skræddersy maskinen efter ens specifikke behov. Se mulighederne hos Lenovo.