Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lenovo ThinkStation P340 T: Et tårn til det tunge arbejde

ThinkStation 340 Tower kan kværne sig igennem enhver opgave, hvis du konfigurerer den korrekt <span class="Apple-converted-space"> </span>.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det kan være svært at levere en dækkende anmeldelse af en maskine, der som denne kan konfigureres på et nærmest uendeligt antal måder. Mulighederne er så vidtfavnende, at to brugere vil kunne sidde med to vidt forskellige maskiner. Men det er også pointen. ThinkStation P340 er skabt til at være fleksibel og imødekomme de særlige krav, som virksomheder af forskellig art kan have. 

Trods denne alsidighed er det dog alligevel en maskine med en klar profil.  Den er skabt til at knuse selv de hårdeste opgaver. 

Store kræfter

Vi har testet maskinen i en konfigurationen, der må betegnes som den bløde mellemvare. Med Core i5 ligger den et sted midt på skalaen for processor-ydelse. ”Midt på” er dog i denne sammenhæng et sted mellem bomstærk og ekstrem, så vi har altså at gøre med en model, der kan sparke fra sig.

Vi har svært ved at forestillle os, hvordan man skulle have behov for højere ydelse, men man skal ikke underkende, hvad arkitekter, 3D-tegnere, medicinere og andre erhverv går og tumler med, så der vil helt sikkert også være kunder, hvor en Core i9- eller Xeon-processor er det rette valg. 

Som grafikmotor har Lenovo valgt de nye Nvidia Quadro-grafikkort. Vores testmaskine er forsynet med Quadro P1000. Det leverer kræfter langt udover, hvad de fleste nogensinde vil få brug for, men arbejder man med avancerede VR-projekter, vil det ikke være helt hen i vejret.   

Det er desuden en ret ideel løsning, hvis du kører multiskærms-setup. Kortet kan håndtere op til fire skærme i 5K. Udgangene er placeret som en række MiniDisplayPorte på bagsiden. For at det ikke skal være løgn, er det muligt at installere yderligere et af disse kort (eller en anden Quadro-model), så du får dobbelt op på udgange.

Vores testmaskine er forsynet med 8 GB ram og en hurtig M.2 NVMe-ssd, men også her er mulighederne for at konfigurere omfattende, med op til fire PCIe M.2-drev og to SATA, endda i Raid.

Når det gælder tilslutninger, er der også frit valg på stort set alle hylder. Maskinen kommer dog med et fornuftigt udvalg af standardporte for og bag, herunder USB i diverse afskygninger, lyd ind og ud samt LAN, kortlæser, fuldstørrelse DisplayPort og Seriel-port. Af interne udvidelsesmuligheder er der tre PCIe-porte, men desværre ingen PCIe 4.0.

Industrielt look

Det er en stilren og ganske nydelig maskine. Det sorte industri-
elle look udstråler en betryggende seriøsitet. 


Selvom den bestemt ikke er uegnet til hjemmekontoret vil P340 formentlig finde sit hjem i virksomheder, hvor stærk, pålidelig computerkraft og ikke mindst høj sikkerhed er prioriteret. P340 er certificeret til professionelle applikationer som Autodesk, Bentley, Dassault, PTC og Siemens, så man er sikker på at få en stabil performance her, og den kommer samtidig med ThinkShield-sikkerhedsløsninger som eksempelvis Trusted Platform Module til kryptering. 

Det er muligt at få endnu højere ydelse og endnu vildere specs, hvis du går skridtet op til en ThinkStation P640, som vi har testet tidligere, men langt de fleste vil få så rigeligt, hvad der er behov for, med P340, som faktisk sælges til en ret fornuftig pris, egenskaberne taget i betragtning.