Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga 20QA: Gennemført minimalistisk 2-i-1-luksuscomputer

Testens næstdyreste deltager er blot 13 mm tynd. Her får du ganske enkelt perfekt byggekvalitet – plus stor fleksibilitet med hensyn til brug.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne Lenovo er et bevis på, at man godt kan designe en lækker, gedigen og iøjnefaldende laptop uden at udstyre den med et belyst logo i låget.

Vægten på 1,2 kilo er lav på papiret, men maskinen opleves som tungere, fordi den i kraft af supermaterialer som karbon, magnesium, aluminium og titanium virker bundsolid og særdeles rigid. ThinkPad X1 Titanium Yoga 20QA lever op til den amerikanske militærstandard MIL-STD-810H, lover producenten.

Som vi er vant til fra Lenovo, betyder ”Yoga”, at laptoppen er baseret på en touchskærm med et 360-graders hængsel, der gør det muligt at bruge den som laptop, tablet eller i positionerne telt og stående.

Denne egenskab er en stor hjælp, når man vil dele indhold med et mindre forum, for eksempel under et møde – eller foran et webkamera.

Endnu en unik feature er en holder til nanosim-kort. Det vil sige, at maskinen kan tilgå det mobile telefonnet via et indbygget 4G-modul og blive uafhængig af både Wi-Fi og en kablet internetforbindelse. AOD har ikke testet denne funktionalitet.

3:2-skærm og få tilslutninger

Vi har længe set en trend bort fra det traditionelle 16:9 ”WideScreen” skærmformat på laptops. Asus-maskinen i denne test bruger 16:10, men Lenovo trumfer med 3:2 – det traditionelle fotoformat fra 24 x 36 mm-film.

Valget af 3:2-formatet understreger, at Lenovo her satser på business, for filmklip og andre videoer udnytter så kun halvdelen af skærmen. Omvendt er det høje format en stor gevinst, når man arbejder med tekstbehandling, regneark og andre Office-programmer.

Opløsningen på den lysstærke 13,5” IPS-skærm er høj, 2256 x 1504 pixel (QHD). Touchskærmen er afvisende over for lysreflekser og fedtfingre, og dens farvekvalitet kommer tæt på OLED.

Denne Lenovo er testens bundskraber, når det gælder tilslutninger. Ud over den nævnte simkort-holder er der blevet plads til to USB 4 Type-to-porte, hvoraf én skal bruges til opladning, og en 3,5 mm headset-bøsning. Den indbyggede Wi-Fi 6-funktionalitet leveres af et Intel AX201-modul, og skal netværksforbindelsen være kablet, kræver det en ekstern adapter.

Indtryk og benchmarks

Den indiskutable blærerøvseffekt plus det, som man tidligere turde kalde WAF (Wife Acceptance Factor), får denne Lenovo til at skille sig markant ud fra det store flertal af markedets laptops. Vi er meget glade for det nye, gamle 3:2-skærmformat, som sammen med det behagelige og præcise tastatur gør maskinen til et vellykket arbejdsredskab.

Når det gælder råstyrke, drives denne ThinkPad af en Intel Core i7-1160G7, som er en smule langsommere og billigere end processoren i Acer’en i denne test, og diskkapaciteten er 512 GB.

Geekbench og PassMark ser forskelligt på Lenovo’en. Geekbench dumper den på alle tre punkter i forhold til Acer. Omvendt er Lenovos totalscoring hos PassMark 4 procent højere, hvad der især skyldes bedre 2D-grafikpræstationer.