Leg med en kvantecomputer

Leg med en kvantecomputer

Share

Fremtidens vilde kvantecomputer er allerede på markedet, men de kræver stabil hardware og yderst kompliceret software. På nettet kan du også medvirke til at afdække kvanternes gådefulde liv

I januar satte det canadiske firma D-Wave en ny, forbedret computer til salg. D-Wave 2000Q, som kan erhverves for den nette sum af 15 millioner dollar eller 104 millioner danske kroner. Det er dog ikke en almindelig computer. Inde bag det tre meter høje kabinet sidder en chip med over 2000 kvantebit eller qbit, hvilket måske gør 2000Q til verdens stærkeste computer.

En kvantecomputer som 2000Q opererer på det atomare plan med en chip, som kræver nedkøling til nær det absolutte nulpunkt på minus 273,15 grader. Den lave temperatur holder atomerne stabile og i ro, så de er til at kontrollere.

Computeren kræver også software designet af kvalificerede kvantefysikere og matematikere. Kort sagt har kvantecomputere særlige, for ikke at sige besværlige krav.

Mens første problem i det store hele er overladt til at blive løst af hardwarefirmaer som D-Wave, har for eksempel Microsoft, IBM og Aarhus Universitet valgt at løse softwareproblemet ved hjælp af ”Wisdom of the Crowds”: indsamling og sammenligning af data fra en tilstrækkelig stor gruppe mennesker med tilpas forskellig baggrund.

I praksis er det alle os, som har lyst til at være med til at teste programmer og open-source software, som universiteter, it- og softwarefirmaer har lagt frit tilgængelig på nettet.

Leg med en kvantecomputer og atomer

Testerne skal, gennem ofte grafisk primitive opgaver, hjælpe forskerne med at afdække, hvordan de bedst muligt kan manipulere atomerne og foretage kvanteberegninger.

Traditionelle computere opbevarer data i bits, som repræsenterer enten 1 eller 0, mens kvantecomputere bruger qbits, hvor værdien kan være 1 og 0 samtidig, den såkaldte superposition.

Kvantecomputere kan regne på flere talværdier på samme tid og er dermed ufattelig meget hurtigere til at løse en regneopgave. At håndtere atomer kræver hurtighed og en sikker hånd.

På Aarhus Universitet bruger forskerne på Institut for Kemi og Fysik en optisk ”pincet” til opgaven.

Del denne