Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

LCD-projektoren genopfundet

At genopfinde en gennemprøvet teknologi, man selv er verdens største til, er lidt af en bedrift. Det er ikke desto mindre det, som Epson har forsøgt sig med i en ny projektor til hjemmebioen. Og resultatet er mildt sagt imponerende.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når talen falder på projektorer, findes der mange teknologier. Men de to største er uden tvivl LCD og DLP. Det er to meget forskellige måder at få et billede projiceret op på et stort lærred.

De er begge fremragende på hver deres punkt, og blandt entusiaster deles vandene, og det kan nærmest virke religiøst. Her på bladet er vi groft sagt ligeglade med teknologien, så længe resultatet er godt. Og tages den nyeste af hver type, så kan de begge generere imponerende billeder.

Det siges, at LCD generelt har højere skarphed, mens DLP har en bedre farvedybde. Alt dette kan der godt måles på, men tallene siger ikke så meget i praksis, da det i lige så høj grad afhænger af de materialer og ikke mindst billedprocessorer, der benyttes.

LCD med reflekterende spejlteknologi

Epson er verdens største LCD-producent af projektorer, og alle steder, hvor der står 3LCD på en projektor, betyder det, at der er brugt LCD-paneler fra Epsons fabrik i Japan.

Denne teknologi er forfinet til forskellige formål gennem mange år efterhånden. Men nu har giganten genopfundet LCD-teknologien – og nu bruges der faktisk spejle, ganske som hos konkurrenterne med DLP-teknologi.

De tre farver projiceres stadig via hver deres LCD-panel for til sidst at lave et billede. Men lyset køres også gennem spejle og polariserende filtre – det giver en masse fordele. Ved at reflektere lyset i stedet for at benytte transparent teknologi kan lyset spredes mere hensigtsmæssigt, og på den måde fås der mere ud af samme lysstyrke.

Samtidig reducerer det varmeudviklingen i maskinen.
Det betyder tilligemed, at der ”brændes” mindre lys af direkte på LCD-panelerne, der derved skulle have en væsentlig længere levetid – et af de punkter, hvor LCD-teknologien normalt har fået kritik fra især DLP-lejren. En anden fordel er naturligvis, at det kræver mindre køling fra blæseren – altså mindre støj og et lavere strømforbrug.

Det sidste er af stor betydning i en projektor, hvor der ofte er et stort lystab, og det koster på elregningen. Dertil er larm fra en projektor ulidelig – og jo mere lys den skal generere, jo sværere er det at dæmpe støjen.

En anden vigtig fordel med 3LCD Reflektive-panelerne er, at panelerne er blevet tyndere, og det giver mindre afstand mellem cellerne. Det giver hurtigere responstid, som tilhængere af sport vil sætte pris på, når der er hurtige billeder.

Kæmpe kontrastområde

Den nye teknologi skulle give en dynamisk kontrast på 1 million til 1 i topmodellen, og ½ af slagsen i den billigere variant. Det er tal, der er svære at forholde sig til, men det betyder i teorien en enorm kontrast, og ikke mindst at sort burde stå helt sort – og er det tilfældet, står alle andre farver mere klart.

Med til at forhøje kontrasten er C2 Fine-teknologien, som er en billedprocessor. Det sammen med 3LCD Reflektive-panelerne giver den høje kontrast. Forklaringen er blandt andet, at når lyset køres gennem spejle i stedet for direkte gennem LCD-panelerne, kan der opnås et højere kontrastområde.

Let ibrugtagning

I praksis ser eller mærker du ikke al den teknologi, der er pakket ind i projektoren, når du tager den i brug. Den findes i en hardcore version til små 50.000 kroner (EH-R4000), men også i en, der har næsten samme specifikationer til omkring 32.000 kroner (EH-R2000).

Det er den model, vi vil pege på til almindeligt (entusiast)niveau. Kun hvis du er hardcore hjemmebioentusiast med et rum, du kun benytter til at se film, bør du overveje den dyre variant.

Den ”billige” ligner til forveksling de projektorer, vi kender fra Epson. Du får lens shift, så du kan sætte projektoren lidt skævt op i forhold til lærredet og alligevel få et perfekt billede. Den kan desuden via remoten sættes op til at betjene andre enheder – for eksempel din Blu-ray-afspiller.

Menuerne er også lette at forstå, og heldigvis er de gode præindstillinger, vi kender fra billigere Epson-projektorer, bibeholdt. Her kan du vælge mellem, om du bruger den til film, tv eller andet – og forskelige farvetilstande.

Det er let at skifte mellem dem og se, hvad der er bedst. Hardcore-hjemmebioentusiasten får også dækket sit behov og kan gå ind i menuerne og justere til mindste detalje.

Men som udgangspunkt står præindstillingerne ret godt til de forskellige formål.
I praksis vil du mest benytte projektoren til film eller andet, hvor du kan dæmpe lyset i lokalet. Projektoren har masser af lys, men ikke nok til at blive brugt i dagslys.

Du kan sagtens se billedet, men du får slet ikke den kontrast og de flotte farver, som projektoren reelt kan gengive, hvis der er for meget lys i lokalet.

Imponerende billeder

Opløsningen fra projektoren er naturligvis Full HD, men det er ikke de mange detaljer, du først lægger mærke til – bevares, de er der og er ultraskarpe, men uanset om du bruger en Blu-ray-afspiller eller et standardsignal fra en god dvd, er det den høje kontrast, der springer i øjnene.

Billedet har en dybde i farverne, som er meget imponerende. Når der er bevægelse i billedet, foregår det med en ro, som du normalt skal meget højere op i pris for at få.

Billedet er utrolig skarpt på en naturlig måde. Med lidt småjusteringer vil det kunne stå med endnu mere glød og varme.

Er projektoren så pengene værd? Svaret er, måske – for ofrer du 10.000-15.000 kroner på en hjemmebioprojektor i dag, får du et billede, som er ret imponerende, også målt op mod en god fladskærm, men sætter du denne Epson til lige bagefter, er der ingen vej tilbage. Så er du advaret!

Fakta:

Teknologi: LCD (HTPS-panel)
Opløsning: 1080p
Lysstyrke: 1.200 Lumens
Kontrast: 500.000:1 (dynamisk), 25:000:1 (standard)
Levetid pære: 4.000-5.000 timer
Zoom: 2,1x optisk
Skærmstørrelse: 30-300"
Projiceringsafstand: 100", 2,83-6,04 meter
Tilslutninger: 2x HDMI, 1x RCA, RGB
Støj: 28/21 dB
Dimensioner: 370x440x175 mm
Vægt: 9 kilo
Strømforbrug: 280/235 watt, 0,27 watt standby

DATATID MENER:

Har du først prøvet den, er der ingen vej tilbage!