Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lav dit eget usb-minikøleskab

Hold øllen kølig, når jorden brænder under dig i spillet med lidt hjælp fra Alt om DATA og fysikkens love.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fysikkens love, hvor vi dog elsker jer! I holder vores fødder plantet på jorden, ontologisk udfordrede kattedyr inde i de kasser, vi lukker dem inde i, og fotoner på to steder på samme tid.


De giver os også Peltier-effekten. Hvad er det, spørger du åndeløst. Hvis en strøm føres gennem to forskellige materialer, dannes der en varmeforskel; den ene side bliver kold den anden varm.


Dette princip bliver brugt til alle mulige ting såsom afkøling af processorer og minikøleskabe – de er ikke så effektive, bare små og lette.


Se priser på opvaskemaskiner her.

Du kan støve en Peltier-varmepumpe op på Ebay til under £5 (43 kroner), Det er en af dem på 30W, der kører på 5 til 12 volt, og som kan sættes i usb-porten, vi skal have fat i.


Og bare rolig, den »varme« side, bliver ikke mere end 40º under de her styrkeforhold, så den passive afkøling, vi bruger her, er helt passende. Sæt den mellem to gamle heat sinks og voila! Så er der kolde og varme fronter!


Vi fik også fingrene i et par A3-stykker 5 mm flamingoplader til at lave en insulerende kasse, og ved at pakke polystyren nederst har vi lavet et hurtigt minikøleskab.


For at få en bedre køleevne, kan du koble enhver egnet (under 12 volt, under 2 ampere) overskuds DC-adapter til, men hvis du før det vil det gøre den varme side endnu varmere – over 60º. Derfor opfordrer vi på det kraftigste, at du dobbelttjekker afkølingen og tilføjer en lille blæser.


1. Lad os få omdannet det her skrammel til et minikøleskab.

2. Kobl Peltier-varmepumpen til og tjek, om den sidder rigtigt.

3. Pil heat sink’sne fra hinanden, vi får ikke brug for blæsere eller monteringsdelene. Vi bruger den store som basen og for at gøre den mere stabil, bruger thermo-tape, som man kan få fra de fleste overclockere.

4. Planen er at bygge en kasse udenom køleren, og vi går efter en 120 mm firkant, som er stor nok til at rumme en ølflaske. Tag A3-flamingopladerne og brug en skarp hobbykniv til at skære den til.

 

5. For at få en stærkere konstruktion sinker vi hjørnerne sammen. Øv dig først på et stykke overskudsflamingo. Marker en 5 mms stribe, skær to modsatrettede 45 graders snit ind i striben, fjern striben på begge sider, så sinkningen træder frem.

 

6 Du skal nok have 3-4 sinkninger på hver side. Brug det stykke, du skar fra, som skabelon til at markere og skære de tre sider. Til forsiden skal du bruge noget af det, du skar fra døren som bund-stykke.

7. Mål et 120 mm. kvadrat og et 110 mm. kvadrat op og lim dem sammen. Det skal være låget. Lim alle siderne og toppen sammen på de rigtige steder. Vi brugte elastikker til at holde tingene sammen, mens de tørrede.

8. Dobbelttjek målene i bunden og skær et stykke polystyren til, så det passer ind. Skær et hul i, der passer til den øverste heat sink.

9. Byg en låge – vi lavede et vindue ved at skære en mindre udgave, der kunne passes ind i fronten. Vi holdt det enkelt ved at folde et stykke pap som hængsel og bruge Velcro til at lukke med.

10. Det færdige produkt i fuld afkøling.. eller.. hvert fald omkring 10º.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Hvad har du brug for:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]