Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lav et intelligent tv-netværk

Fyr op under dit tv’s intelligens med en tunet dlna-server.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du vil måske ikke have et smart-tv i dit hjem, men på et tidspunkt kommer du sikkert til at eje et, ligesom du får et 3D-tv, hvad enten du vil eller ej. Den slags funktioner bliver hurtigt til standarder. Tag for eksempel Panasonic 2012-serien. Ud af disse modeller mangler kun fem nogen forbundne “smarte” funktioner.
Men hvad er så smart ved disse nye fjernsyn? Det er gået meget hurtigt, men tv’er hægter sig nu på hjemmenettene. Ved hjælp af dlna-standarden er de mere end parate til at tale med alt andet, der er på det samme netværk.

Her er der potentiale til nogle interessante anvendelsesmuligheder såsom trådløs streaming af en video, som du har optaget på mobiltelefonen, til dit smart-tv. Bevares, det er måske ikke den mest interessante brug, men det betyder også, at du nemt kan dele medier på pc’en, ikke blot med tv’et, men også med enhver dlna-enhed. Din telefon, tablet og andre mediestreaming-enheder kan alle arbejde sammen, mens de griber dnla-kompatibelt indhold og sender det videre til andre dlna-enheder.

Når man smider vores gamle ven pc’en ind i sagen, bliver det kompliceret. Pc’ens endeløse alsidighed og livskraft betyder, at du sikkert har videoer og musik liggende, gemt i codecs, der ikke har set dagens lys siden forrige årtusinde.
Det, vi har brug for, er en softwaretjeneste, der går imellem og forvandler computeren til en dlna-enhed, der synger og viser videoer, og som dit smart-tv (og alt andet for den sags skyld) kan se og spille over netværket.

Her fortsætter vi, hvor vi slap i sidste nummer. Først ved at kigge på en softwaretjeneste.

Medieserver

Til dette projekt skal vi bruge medieserveren Serviio. Den er mere kompleks end andre løsninger, men efter vores mening er det den bedste dlna-server, der findes. Det er dog ikke den eneste mulighed. Man kan bruge den Windows Media Player-baserede uPnP/dlna-streaming, men den er tilbøjelig til at være kræsen med, hvad den vil dele, og den præsenterer disse filer for forbundne enheder som en enorm, usorteret liste.

Vi har tidligere anbefalet Plex, men selvom den er udmærket som dlna-server, har vi haft transcoding-problemer, og Serviio giver internetfeeds, som Plex ikke har.

Det er en interessant detalje, om end ikke en helt solid funktion. Serviio har et fleksibelt plugin-system, hvormed man kan tilføje online-streams, kilder og andre online video- and audio-tjenester til dlna-miljøet. Det er et fikst system, fordi det betyder, at enhver dlna-enhed nu kan få adgang til BBC iPlayer, 4oD, YouTube og andet, selvom de ikke oprindelig kunne få adgang til websiderne eller mangler en passende app.

Vi siger, at funktionen ikke er helt solid, fordi den er afhængig af, at der er en givet ‘feed’-webside – enten en rss/Atom-feed eller en webside, der katalogiserer feeds til en serie eller kanal.

Serviio bruger denne plugin til at parse feeden eller siden og generere en dlna-kompatibel liste over medier. Problemer er, at systemet går ned, hvis den oprindelige feed eller webside ændrer sig, og det sker oftere, end man skulle tro. Vi kom for eksempel ud for et problem, der skyldtes 4oD-switching til store bogstaver i programnavne – en beskeden ændring, men stor nok til at knuse plugin’en totalt. Man skal altså huske, at den ikke er helt stabil i den henseende.

Der findes måske endnu en mulighed, som leveres af din fjernsynsproducent, som måske leverer dlna-serversoftware. Det gælder ikke alle, men Samsung gør det med sit AllShare-system, mens LG MediaLink knytter an til Plex. Og Sony har for nylig lanceret sit eget værktøj, Homestream. Sært nok er det blot Serviio med nye ikoner.

Målprofiles

Dlna har overhalet uPnP, fordi den er et målrettet under uPnP, der specificerer en lille række understøttede medieformater snarere end uPnP’s åbne specifikation. Det gør den mere til en transport- og kommunikationsprotokol, som dlna kan køre på. De forskellige formater, som den understøtter, ligger i de følgende kategorier:

Image: jpeg, png.
Audio: ac3, amr, atrac3, lpcm, mp3, mpeg4, wma.
Video: mpeg 1, mpeg 2, mpeg 4 p2 (divx), mpeg 4 p10 (h.264), wmv9.
Containere: mpeg ps/ts, mp4, asf (til video).

Du vil bemærke, at der ikke er nogen gamle formater på listen såsom avi, mkv eller endda vc-1/wmv10-support. En fil, der ikke er understøttet, skal i bedste fald remixes ind i en understøttet container, og i værste fald genkodes og remixes, med andre ord transkodes til et understøttet format.

Hvis du tidligere har prøvet uPnP-servere uden at kunne få dem til at spille pænt sammen med dit smart-tv, er det sandsynligvis grunden, men det er her, Serviio eller en tilsvarende tjeneste udfylder tomrummet og leverer en smuk medieverden, vi kan leve i.n

1. Ikke en ny firmware
Nu, da tv’er er lige så kvikke som din pc, er der endnu en enhed i dit hjem med firmware, som du skal opdatere, bortset fra dens indbyggede software og opgraderbare onlineindhold. Det er umagen værd, for nyere firmware kan tilføje opdateret codec-support. Du skal bruge en usb-nøgle til download fra supportsitet.

2. Home Server eller ej
Vi ser på Windows’ standardinstallation af Serviio, men de kvikke fyre har lavet en Windows Home Server-addin til alle versioner op til 2011. Det giver en Serviio-fane som del af dit Windows Home Server Dashboard. Hent denne version på http://serviiowhs.codeplex.com, og gå videre derfra.

3. Nas og tablets
Serviio er meget fikst. Foruden Windows-, Mac- og Linux-support kan man også installere det på en række nas-enheder såsom WD My Book Live og Dlink DNS-320/5. Læs mere om det på siden http://wiki.serviio.org. Der er også en gratis Android-app ved navn ServiiDroid, der leverer fjernstyring af din lokale Serviio-server.

1. Op at køre
Download og installer den seneste udgave fra www.serviio.org via fanen ‘Download’. Serviio er en Linux-baseret open source-udvikling, og det er primært en tjeneste, sekundært en grænseflade. Heldigvis er der en gui-konsol i Startmenuen. Her har man den væsentligste styring plus feedback om forbundne klienter.

2. Tilføj medier
Klik på fanen ‘Library’ – det er her, man tilføjer de medier, man vil dele. To søjler viser, om Serviio skal prøve at samle metadata til videoer, eller om det automatisk skal opdatere biblioteket med nylig opdagede filer. Klik blot ‘Add local’ for at tilføje mapper med dine medier, og angiv, om og hvordan de skal scannes igen.

3. Indsamling af Metadata
Serviio sender miniaturer til dine dlna-enheder for at give dig en kønnere grænseflade. Det bruger også forskellige onlinekilder til at skaffe film- og tv-metadata og levere dem. Du kan bruge dine egne XBMC-formaterede NFO-filer fra XBMC eller en løsning som www.mikinho.com/yammm eller www.mediacentermaster.com.

4. Transcoding
Se på fanen ‘Transcoding’. Du skal sikre dig, at det rette antal kerner klarer opgaven. På en quad-core vil du måske kun allokere to. Vi anbefaler at beholde den oprindelige lyd, fordi de fleste enheder kan håndtere de fleste streams. Vi har konstateret, at selv en ussel 1,5GHz AMD Turion II kan håndtere 720p hd-medier.

5. Stream løs
Nu kan du roligt give din nye dlna-server en tur. Hovedparten af filerne burde spille fint med transcoding, herunder MKV. Undertitler virker ikke, medmindre de er indlejret i den oprindelige fil og er understøttet af målenheden. Spoling frem og tilbage burde virke, men transcoding kan begrænse mulighederne.

6. Fejlfinding
Får du problemer, skal du sikre dig, at din enhed er grøn og bruger den rigtige profil. Ellers prøv en generisk variant. Du kan også tjekke forummet for brugerskabte profiler. Hvis nogle filer spiller, og du afprøver et avi, bruger det sikkert variable-bitrate audio. Prøv at bruge VirtualDub, og gem filen med DirectStream for begge streams for at fjerne det.

Online-streaming-enheder kræver blot et plugin

1. Installer plugins
De plugins, der ligger online, er under stadig udvikling. Hvis du går til http://forum.serviio.org og finder forummet Available Plugins, finder du links til de seneste plugins til BBC iPlayer og YouTube. Det er GROOVY-filer, og du skal kopiere dem til mappen ‘Program files’ > ‘Serviio’ > ‘Plugins’.

2. Tilføj feeds
Disse GROOVY-filer viser Serviio, hvordan de forskellige websider eller rss-feeds skal kodes til dlna-venligt output. Du finder forslag til feeds og sider i den samme tråd som plugin’en. Tilføj en ved at vælge ‘Library’ > ‘Online sources’, og klik ‘Add’ > RSS feed’. Skriv feeds.bbc.co.uk/iplayer/highlights/tv, giv den et displaynavn, og klik ‘Add’.

3. Web-ressourcer
Hvis nogle foreslår en webside, der opregner en serie af episoder, er det sikkert en Web Resource-funktion. For eksempel virker et antal 4oD-sider sådan. Hvis de virker korrekt på dit smart-tv, kan de findes under ‘Online’ i Serviio-menu. Du burde være i stand til at holde pause og spole tilbage.

4. Fejltjek
Logfilen er gemt i mappen ‘Program files’ > ‘Serviio’ > ‘Logs’. Den giver oplysninger om debug-information. Hvis en fil ikke kan afspilles, skal du begynde her. Søg efter 404- eller 500-fejl, for de vidner om et problem med at få forbindelse til webserveren. Prøv midlertidigt at slukke for ip-filtre og firewalls, og tjek url’er, før du prøver igen på tv’et.

Intet er nemt, og det gælder især for dlna. De fleste pc-baserede dlna-servere leverer et profilsystem. Hvorfor? På trods af standarder har hver dlna-enhed lidt forskellige specifikationer for den type video/audio, den vil godtage, og de er kræsne med opløsningen og/eller streams-bitrate. Med computer-baserede enheder som Xbox 360, PS3, tablets og pc’er er disse profiler mere komplekse, for nogle tager kun specifikke containere og formater. Xbox er WMV, iPad kan kun lide MOV, og PS3 vil have mp4.

Disse udbredte enheder har allerede en profil in the ‘Program Files > Serviio > Config > profiles.xml’-filen, og man kan redigere dem i en tekstbehandler og opdatere til nye enheder eller tv’er. Nogle enheder såsom iPad har særlige krav, fordi de kun accepterer MOV- eller mpeg TS-filer, som man ikke kan genkode undervejs. Man skal derfor bruge en speciel app for at understøtte andre dlna-venlige filer, som skal bruge cpu’en til afkodning.

Problemet med smart-tv’er er, at de ikke helt er smarte nok. Heldigvis passer en pc næsten al din hjemmevideo, din lyd og dit billedindhold. Vi havde ingen problemer med noget af vores moderne 720p hd-indhold, der blev spillet fra vores HP Proliant-server.

Da vi gik op til 1.080p, begyndte det at hakke, idet cpu’en kørte løs over 90 procent-grænsen. Mkv’er virkede fint, men med avi-filer var det knald eller fald på grund af variable-bitrate-audio uden nogen indbygget ordning.

Vi morede os langt mere med at håndtere streaming-tjenester. De kræver mere arbejde ved opsætningen, for man skal integrere individuelle kanaler eller serier, men de er praktiske, hvis man ved, at man skal se noget hyppigt. Man henter dem på nettet. Husk derfor, at ip-filtre, firewalls og andre blokeringer stadig gælder for disse streams.

Hvis det ikke virker med det samme, skal du gennemgå fejlloggen og se, hvad der er rapporteret. En 404- eller 500-fejl viser, at sitet bliver blokeret et eller andet sted undervejs.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Tablettid

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]