Home » Netværk » Lav en uPnP-medieserver – del 1
Lav en uPnP-medieserver – del 1

Lav en uPnP-medieserver – del 1

Share

Sådan forvandler du din Linux-baserede nas eller desktopmaskine til en komplet mediehub

UPnP Media Server 1.0 er en protokol, der fjerner komplikationerne ved at få en medie-streaming-enhed til at tilgå og spille dit materiale.

Hvis din nas-boks gemmer film, musik og fotos, vil en uPnP-server, der kører på denne nas, gøre det muligt for en PlayStation 3 eller en anden uPnP-kompatibel afspiller at få adgang til ethvert afspiller-understøttet format fra din lagerboks uden nogen yderligere konfiguration.

Jpg-billeder, DivX-film og mp3-lyd vil alle fremstå i overensstemmelse med de valgte sorteringer og arrangementer, og de bliver afspillet automatisk.

Hvilke formater der fungerer, og hvilke der ikke gør det, afhænger af din afspillers funktioner. En PlayStation kan for eksempel ikke spille MKV-film eller Ogg Vorbis-musikfiler, men en god uPnP-server burde også kunne konvertere et format til et andet i realtid. Det kaldes transcoding, og det sætter en afspiller i stand til at modtage transkodede formater, efterhånden som enheden får adgang til dem.

En af de bedste uPnP-servere, man kan installere og konfigurere, er MediaTomb. Den seneste større opdatering fra begyndelsen af 2010 var et år forsinket, men den omfattede masser af nye funktioner.

Den transkoder, ser automatisk efter nye filer, streamer YouTube, understøtter thumbnail-billeder og animerede filmtrailere, og den kan håndtere selv de mest besværlige medieafspillere. Dens konfigurationsfil kan klare næsten alle formater og klienter.

Men det bedste ved MediaTomb er, at det er gratis. Du kan enten køre det fra en Linux-baseret Arm- eller x86-nas, fra din egen Linux-maskine eller beskedne server eller sågar fra en Apple OS X-maskine. Du skal blot vide, hvor du skal begynde.

Installation

Det er ikke svært at installere MediaTomb. De fleste distributioner omfatter pakken, og du kan installere den blot ved at bruge din distributions pakkemanager.

Ubuntu 10.10 omfatter således den nyeste udgave af MediaTomb – version 0.12.1 – der er en sikkerhedsopdatering til den større 0.12-udgave. Du kan installere den ved at køre Synaptics pakkemanager, lede efter ‘MediaTomb’ og klikke på ‘Apply’.

[pt id=’2013513′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan installere MediaTomb fra Synaptic-pakkemanageren sammen med nogle andre nødvendige programmer. Led efter ’Mediatomb’ og klik ’Apply’.”‘]

Du kan installere MediaTomb fra Synaptic-pakkemanageren sammen med nogle andre nødvendige programmer. Led efter ’Mediatomb’, og klik ’Apply’.

Den medtager også nogle få andre nødvendige sager, herunder de daemon- og common-pakker, der er anført i Synaptic, når man leder efter MediaTomb. Hvis du bruger Ubuntu Server og ikke har adgang til et gui, kan du opnå det samme ved at skrive sudo apt-get install mediatomb.

Se også:  Modehus skaber bling-højttaler til 18.000 kroner – med 35 blinkende LED-pærer

MediaTomb er en kombination af fire elementer. Det første er en daemon. Den skal konfigureres for at køre tavst i baggrunden og vente på anmodninger fra mediafspillere.

Det næste er den centrale MediaTomb-serverproces, der håndterer anmodningen og spytter funktionaliteten ud. Så er der en konfigurationsfil, der informerer resten af MediaTomb om, hvad der skal gøres for hver enhed, såsom at konvertere Ogg Vorbis-filer til wav-filer til PS3.

Endelig er der selve indholdet. Du kan spille film, musik og se fotos overalt, og du kan konfigurere serveren til automatisk at lede efter tilføjelser til en specifik mappe. Men før vi kommer så langt, skal vi dykke ned i konfigurationsfilen.

Konfigurer MediaTomb

Med en almindelig Ubuntu-installatation kan du finde konfigurationsfilen på /etc/mediatomb/config.xml i dit filsystem. Du skal åbne konfigurationsfilen i en tekstbehandler, men du skal også have rettigheder som systemadministrator for at kunne gemme dine ændringer.

En løsning er at skrive sudo gedit. Når konfigurationsfilen bliver åbnet, vil du bemærke, at den bruger xml til at omfatte de forskellige parametre, og de bliver så yderligere delt op i sektioner, der er angivet ved deres placering i filen. Det er ikke nødvendigt, for at konfigurationsfilen kan virke, men det gør det nemmere at se, hvilke parametre der er knyttet til hvilke elementer.

Standardkonfigurationsfilen fungerer sammen med mange generelle enheder, og du kan overveje at prøve MediaTomb på dette trin for at se, hvor langt du kan komme. Men selv en lille smule justering kan skræddersy filen, så den bedre understøtter dine indstillinger og dine medieformater.

[pt id=’2013514′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”De fleste avancerede indstillinger i VLC er gemt bag funktionen ‘All’ under ‘Show Settings’ nederst til venstre på skærmen.”‘]

Den understøtter som standard ikke PlayStation 3 eller muligheden for at lave thumbnail-trailere til film. Man kan slå begge funktioner til ved at redigere en enkelt parameter eller ved at fjerne kommentarerne fra begyndelsen af de relevante linjer i konfigurationsfilen.

Hvis du vil slå understøttelse af PlayStation 3 til, skal du lede efter den linje, der omfatter »<protocolInfoextend=”no”/>«. Den bliver efterfulgt af en kommando, der er fremhævet med blåt i gedit. Du skal blot erstatte ordet »no« med »yes«.

Efter at filen er blevet gemt, og serveren er genstartet, har du PlayStation 3-understøttelse. Længere nede i filen kan du lede efter linjen »<map from=”avi” to=”video/divx”/>«, hvis du ønsker understøttelse af DivX-streaming til PlayStation 3.

Linjen bliver kommenteret ud, hvilket betyder, at den er indkapslet af elementerne »<!–« og »–«. Kopier linjen fra kommentaren, og indsæt den på en ny umiddelbart over det kommenterede område. Nu kan din PlayStation 3 spille DivX-film.

Se også:  Musikstreamere [STORTEST]: Få smart musikstreaming i dine gamle højttalere

VLC er en god løsning, når det gælder om at få adgang til dit uPnP-servermateriale på en Linux-boks, men der findes en bedre måde, hvis du bruger tjenesten meget.

Den hedder djmount, og den bruger FUSE – det brugerbaserede filsystem – til at hente dit materiale lokalt på dit system. Herefter kan du få adgang til det, som var det filer, der er gemt på desktoppen.

Den store fordel ved denne fremgangsmåde sammenlignet med for eksempel Samba-fildeling er, at den er meget enkel at opsætte, og du har øjeblikkelig adgang til dine medier.

[pt id=’2013515′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Pakkemanageren Itsy betyder at du kan installere næsten alt på din nas-boks.”‘]

Pakkemanageren Itsy betyder, at du kan installere næsten alt på din nas-boks.

Du har måske en MythTV-boks, der optager fjernsynsudsendelser. MythTV håndterer det optagede materiale over uPnP, og du kan derfor simpelthen sætte en lokal djmount-mappe til at få tilgang til det, der er optaget.

Med den nyeste version af Ubuntu kan du installere djmount fra Synology. Du skal først oprette en tom mappe. Det klarer kommandoen mkdir upnp på kommandolinjen, og mappen skal ligge i din hjemmemappe.

Skriv djmount efterfulgt af stien til denne mappe. Hvis du tjekker mappens indhold, bør du finde en mappe ved navn ‘MediaTomb’, og i den ligger der mapper til medier.

Nu kan du bruge enhver lokal medieafspiller såsom Rhytmbox eller VLC til at få adgang til disse uPnP-filer fra din hjemmemappe.

Mange nettilknyttede lagerbokse bruger Linux, og derfor kan de fleste modificeres som enhver anden Linux-boks.

Det afhænger af producenten af nas-boksen, hvor nemt det er, og selvom der ikke er nogen, der officielt understøtter hjemmelavede hacks, vil selskaber såsom QNAP og Synology hellere end gerne levere adgang til deres bokse, så man kan modificere dem med lidt lapperi.

Det finder gerne sted via en kommandolinjeflade, hvorfra du kan installere en modificeret bootloader til din specifikke enhed, der installerer ‘ipkg’-pakkemanageren.

[pt id=’2013511′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du har en PlayStation 3 kan du få support til MediaTomb ved at indføre nogle få ændringer i konfigurationsfilen.”‘]

Hvis du har en PlayStation 3, kan du få support til MediaTomb ved at indføre nogle få ændringer i konfigurationsfilen.

Med en Synology-boks skal du for eksempel blot tilslutte SSH-konsollen fra den officielle styringsgrænseflade, logge ind på konsollen med SSH og downloade en patch. Kør denne patch fra kommandolinjen, og genstart maskinen – en proces, der kaldes at bootstrappe firmwaren.

Nu kan du skrive ipkg update efterfulgt af ipkg install mediatomb for at installere MediaTomb og støttefunktionerne. Du kan konfigurere og køre serveren, ligesom du ville gøre med en desktopversion, og bruge det samme system til at installere cirka 900 andre pakker, der kan gøre din nas til en komplet server.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge …

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Tilføj værktøjer

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

YouTube

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
MediaTomb
streaming
UPnP
VLC

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S