Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lav en Torrent-server

Få nytte af en gammel pc ved at bruge den som hovedløs Torrent- og filserver.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du beholdt den ti år gamle arbejdshest, som hjalp dig gennem universitetet, i håb om at den en dag kan blive nyttig igen? Hvis du ligner os, har du sandsynligvis plyndret den for alt ekstraudstyr, så der kun er en lille processor og en ussel mængde ram tilbage. Den kan sikkert ikke køre et moderne operativsystem, men du kan bruge den som centraliseret filserver til at downloade og dele filer på dit netværk og på internettet.

Følg vores gennemgang, og installer Torrent Server Appliance, så du kan få din server online. Når du har distributionen kørende på din fjernserver, kan du fyre op under en webbrowser og vende den mod serverens ip-adresse. Torrent Servers kontrolpanel har fem ikoner, der sigter på softwarens fem store komponenter.

Ikonet ’Basic’ fører dig til brugerfladen P2P-GUI. Den er enklere end MLDonkeys standardbrugerflade, der kan virke skræmmende på nye brugere. Man kan komme til MLDonkey via ikonet ’Advanced’. En anden specialitet ved denne grydeklare Torrentserver er den browserbaserede filmanager eXtplorer, hvormed man kan manipulere sine filer og mapper og ændre de forskellige rettigheder.

Web Shell starter en Ajax-baseret terminalemulator, der hedder Shell in a Box, som man kan bruge til at logge på sin fjernserver fra en webbrowser. Endelig er der Webmin til brugere, der ikke bryder sig om kommandolinje-brugerfladen. Webmin er et webbaseret konfigurationsværktøj, som man kan bruge til at kontrollere alle aspekter af ens fjernserver, for eksempel opsætning af en cron-opgave, læsning af logs, styring af kørende processer og så videre. Alle disse komponenter er prækonfigurerede. For eksempel har MLDonkey alle fildelingsprotokollerne slået til, herunder http, ftp og BitTorrent.

Foruden disse synlige elementer er der også yderligere nyttige komponenter, der arbejder i baggrunden. Der er for eksempel Samba-filserveren, der sikrer, at man nemt kan få adgang til sin server fra Windows-pc’er. På Windows vil man finde fjernserveren opregnet som TORRENTSERVER under ’Netværk’ i ’Computer’. Man kan logge på serveren med de rettigheder i bruger-”roden”, som man har anført under installationen. På den måde kan man nemt trække og slippe filerne på fjernserveren. Standard-lagermappen i serveren er /srv/storage.

MLDonkey

Det er enkelt at downloade og styre Torrents på fjernserveren. Men man kan også bruge ML-Donkey til at sende sine egne Torrents. Den eneste egentlige ulempe er, at brugerfladen slet ikke ligner dem hos de populære desktop-Torrent-klienter. Men når man har vænnet sig til den, lærer man at sætte pris på dens fleksibilitet.

Lad os lære MLDonkey og dets prækonfigurerede download/uploadmapper at kende. I den Torrent Server-software, vi har valgt, er MLDonkey prækonfigureret. Se indstillingerne ved at gå til ’Advanced’-brugerfladen fra ’Kontrolpanel’. Klik så på ’Help+ > Sysinfo’ for at fremkalde konfigurationsoplysningerne. Du kan også styre MLDonkey via dets egne kommandoer. Du kan altså også få adgang til konfigurationen ved simpelthen at skrive sysinfo i tekstboksen i hovedbrugerfladen.

Standardmapperne er opregnet nederst på siden. MLDonkey er installeret under /var/lib/mldonkey. Den mappe rummer alle konfigurationsfilerne for alle de forskellige protokoller. For eksempel rummer bittorrent.ini alle konfigurationsfilerne til MLDonkeys BitTorrent-klient.

Seed dine Torrents

Med MLDonkey kan du seede enten individuelle filer (såsom en-distro.iso) eller en gruppe af filer, der ligger under en mappe (såsom de_bedste_distroer/). Når du vil seede individuelle filer, skal du holde dem under mappen /var/lib/mldonkey/incoming/files. På tilsvarende måde skal seedede mapper anbringes under /var/lib/mldonkey/incoming/directories.

Du kan flytte eller kopiere filerne fra deres originale placering til disse mapper på forskellige måder. Du kan uploade dem til fjernserveren ved hjælp af den browserbaserede filmanager eller få adgang til den via Samba.

Når du skal flytte filerne rundt i fjernserveren, kan du enten bruge web-shell’en eller logge ind på fjernserveren via ssh ved hjælp af kommandoen ssh root@<server-ip-address>. Før du kan seede de lokale filer, skal du oprette en .torrent-fil. Når du vil oprette en .torrent-fil, skal du bruge en tracker, der meddeler sin tilstedeværelse til andre peers. MLDonkey bruger som standard ip-adressen på den server, det kører på, til at spore Torrents inden for det lokale netværk.

Når du skal bruge en ekstern tracker, er du nødt til at modificere MLDonkeys konfiguration. Den enkleste måde at gøre det på består i at gå til ’Client settings’ i brugerfladen og lede efter ’bt-default_tracker’. Som standard er den tom, hvilket betyder, at den bruger den lokale tracker. Peg den i retning af en ekstern tracker ved at skrive placeringen i feltet – for eksempel http://linuxtracker.org:2710/announce, hvilket er trackeren til LinuxTracker.org.

Brug nu kommandoen compute_torrent til at pege den i retning af de filer, du ønsker at seede. For eksempel genererer compute_torrent/srv/storage/incoming/files/some-distro sin .torrent-fil med de trackeroplysninger, du har angivet i konfigurationsfilen. Den genererede .torrent-fil ligger under mappen /var/lib/mldonkey/torrents/seeded.

Du kan bekræfte, at dine Torrents bliver seedet ved at gå til ’Transfers > Uploads’. Du kan se flere detaljer vedrørende en Torrent ved at klikke på linket ’Details’ under ’Status’-kolonnen.

Det var det. Nu kan du ubemandet downloade filer og høste respekt hos ligesindede ved at levere Torrents.

1. Kør din live-cd

Du kan enten installere Torrent Server direkte eller prøve dets komponenter ved først at køre det i live-tilstand. Installationsproceduren er en modificeret Debian-installer. Medmindre du ved, hvad du gør, bør du lade installeren partitionere disken for dig.

2. Angiv kodeord

Uanset om du installerer systemet eller kører det i live-tilstand, bliver du afkrævet et kodeord for rodbrugeren og ’admin’-brugeren for systemets forskellige komponenter såsom MLDonkeys fildelings-applikation, P2P-gui’et til MLDonkey og filmanageren eXtplorer.

3. Nu kører serveren

Mere er der ikke i det. Når du har konfigureret brugerne, kopierer systemet alle filerne og installerer også boot-loaderen. Efter genstart booter det til konfigurationskonsollen, der opregner alle de adresser, der har adgang til de forskellige applikationer i serveren.

Efter at Torrent-serveren er blevet installeret, skal den i gang med at bestille noget

1. Log ind på serveren

Gå til Torrent-serveren ved at skrive dens ip-adresse i en webbrowser fra en computer på samme netværk, som serveren er på. Det fremkalder kontrolpanelet. Klik på ikonet ’Basic’, og log ind med det bruger-’admin’ og det kodeord, du har angivet under opsætningen.

2. Slut din til Torrent-serveren

Nu er du i den enkleste af de to brugerflader til MLDonkeys fildelings-applikation. Det første, du skal gøre, er at få forbindelse til din MLDonkey-proces. Gå til fanen ’Basic’, og klik på ’Connect’.

3. Klientindstillinger

Når du skal konfigurere MLDonkeys BitTorrent-indstillinger, går du til fanen ’Client settings’ og klikker på linket ’BitTorrent’. Herfra kan du ændre indstillinger, for eksempel standard-trackeren (der er nyttig, når man opretter Torrents), antallet af peers, trackeren skal opsøge, og meget andet.

4. Download Torrent

Når du har fået forbindelse til Torrent-serveren, skal du browse til dit foretrukne Torrent-website og kopiere linket til den .torrent-fil, du vil downloade. I de grundlæggende brugerflade klikker du på fanen ’Links’, indsætter url’en i tekstboksen og klikker på knappen ’Load link’.

5. Styr downloadprocessen

Torrents, der er ved at blive downloadet, er opregnet under fanen ’Download’. Det gælder også forskellige oplysninger såsom samlet størrelse og forventet afslutningstidspunkt. Der er også knapper til at holde pause, genoptage hver Torrent og indstille deres individuelle prioritet.

6. Download færdige filer

Når en Torrent er blevet downloadet, bliver den scannet af den indbyggede ClamAV-virusscanner (der automatisk opdaterer sine antivirus-signaturer). Når filerne er blevet godkendt, bliver de placeret under /var/lib/mldonkey/incoming, hvorfra du kan downloade dem.

I denne guide har vi brugt Torrent Server TurnKey, men der findes over 40 lignende opgavebaserede systemer, der kan klare alt fra at styre indhold i en lille mappe med de mest populære open source-cms’er til levering af en prækonfigureret samarbejdssuite til en multinational koncern.

Alle systemerne findes i forskellige varianter, afhængig af hvor man vil installere dem. Der er iso-images til installation af systemet på den rå maskine, og der er systemer, som er optimeret til brug på en virtuel maskine. Du kan også bruge disse images på en cloudtjeneste såsom Amazons EC2 og styre dem via tjenesten TurnKey Hub Web. Når du er blevet registreret hos TurnKey Hub, kan du også bruge den til at tage backup af de vigtigste elementer af dit system på Amazons S3-lager. Backupværktøjet kan også hente og gendanne data i systemet.

Alle TurnKey-systemer bruger den nyeste Long Term Support-version af Ubuntu (LTS). Det er i øjeblikket Ubuntu 10.041, og den formodes at bliver understøttet indtil april 2015. Ligesom med Torrent Server-systemet har alle TurnKey-systemer en brugervenlig administrationsflade, der omfatter det imponerende Webmin og terminalemulatoren Shell in a Box, som du kan bruge til at administrere den grundlæggende installation af Ubuntu-operativsystemet.

1. Opfrisk pakker

Log ind på serverens kontrolpanel, og klik på ikonet ’Webmin’. Log ind med oplysningerne fra bruger-roden. I Webmin går du til ’System > Software packages’. Blad ned til bunden af denne side, slå knappen ’Resynchronize package list’ til, og klik på knappen ’Upgrade now’.

2. Installer pakker

Efter at pakkelisten er blevet opfrisket, kan du søge efter pakker, som du vil installere, øverst på denne side. Nu får du en liste over de pakker i Ubuntus lager, der stemmer med din søgning. Du kan vælge de pakker, du vil installere (og senere afinstallere).

3. Installer fra kommandolinjen

Superbrugere kan også bruge web-shell’en til at installere pakker. Efter at have logget ind på serveren fra web-shell’en skal du først opfriske pakkelisterne med apt-get update og derefter installere de pakker, du ønsker, med apt-get install <pakkenavn>.

Eftersom TurnKey-systemer bygger på Ubuntu Linux, kan du bruge distroens lager til at installere yderligere software. Hvis du ikke holder af ML-Donkeys avancerede brugerflade eller af den grundlæggende P2P-gui, kan du installere en anden Torrent-klient, der kan styres via en webbaseret brugerflade såsom Transmission.

Følg gennemgangen på side 48, og installer transmission-daemon-pakken (skriv transmission-daemon i stedet for <package-name> i trin 3). Transmission-klienten har langt færre forbindelser end den komplette GTK-baserede transmission-pakke, og den er ideel til at styre dine torrents på din hovedløse server.

Når du har installeret klienten, åbner du filen /etc/transmission-daemon/settings.json i en kommandolinje-tekstbehandler såsom nano eller vi. Søg efter indstillingen ’rpc-whitelist”:”127.0.01’, og lav den om til ’rpc-whitelist’”:”*.*.*.*’, der giver dig mulighed for at få forbindelse til Transmission-klienten fra enhver computer.

Lav også ’rpc-password’ og ’rpc-username’ om til det brugernavn og det kodeord, du ønsker at bruge. Det er alt. Vi antager, at du bruger web-shell’en eller er logget ind på serveren via ssh. Start klienten med kommandoen /etc/init.d/transmission-daemon start. Gå nu til http://<server-ip-address>:9091, og log på Transmission med de oplysninger, du har angivet i konfigurationsfilen.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets formål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge ...

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]