Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lav en mini-pc med masser af power

Lav en kompromisløs lille spil-PC. Det er ikke længere den udfordring, det tidligere var. Det siger Dave James og torben okholm.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det vil måske overraske nogle, men Biblen rummer relativt få gode råd til folk, der laver deres egne pc-systemer. Men vi har fundet et citat, der springer i øjnene. Matthæus, 5:5: »Salige er de sagtmodige, thi de skulle arve skrivebordet.«

Nå, det er muligt, at vi omskriver en anelse her, men der var ingen, der havde en diktafon med ved bjergprædikenen, og hvem kan vide, hvad Frelseren faktisk sagde ved den lejlighed? Betragtningen holder imidlertid stadig, og vi nærmer os et tidspunkt, hvor den lille pc – med andre ord de sagtmodige – står på spring for at overtage skrivebordet.

Den teknologiske tradition har prædiket, at alting med tiden bliver mindre. Den fikse telefon i din lomme får det monstrum, der styrede månelandingerne, til at ligne en kugleramme. Og nu behøver spil-pc’en ikke være et kantet, sort plasticmonster, der fylder halvdelen af rummet.

Den drivende kraft bag denne nylige renæssance har været fremkomsten af bundkortet mini-ITX. Det lillebitte kort måler kun 17×17 cm, og det har eksisteret, siden VIA lancerede det i 2001, men der skulle Intel og dets funktionsmættede cpu’er til for at gøre den bundkortstandard til en sværvægter, når det gælder ydelse.

Med så mange bundkortdele ført over på cpu’en er der en masse plads på kortet, som man kan spare væk. De Z68- og Z77-mini-ITX-kort, vi har set i de seneste år, rummer alle de funktioner og al den ydelse, som deres storebrødre har, men det hele er vredet ned i en æstetisk tilfredsstillende størrelsesorden.

Hvordan kan du udnytte dette overflødighedshorn af kompakt komponentplacering til din fordel? På de følgende sider laver vi en maskine, der kan stå sig mod alle de andre spilmaskiner, der færdes derude i vildmarken – når man ser bort fra multi-gpu-pc’erne.

i har bevidst satset på en gedigen spil-pc til dette projekt. Vi har ikke prøvet at spare på noget, men har sigtet benhårdt på en seriøs spilmaskine. Den inddrager kun komponenter til små pc’er, hvor det har været nødvendigt. I dette projekt er de eneste indrømmelser til specifikt mikromaskineri det dejlige kabinet og det lige så dejlige bundkort.

Disse to dele er det, der gør denne maskine til 12.350 kroner mulig. Kabinettets rummelige indre og bundkortets pci-e-slots i fuld størrelse betyder, at vi kan slå os løs med et GTX 670-grafikkort og har mulighed for at sætte en flydende køler på vores cpu, således at vi kan overclocke den sønder og sammen. Vi havde ingen problemer med at få en overclock på over 4GHz på i5-cpu’en, og det svarer til de hastigheder, vi har opnået med for eksempel Asus’ eget strålende Sabertooth Z77-kort.

Den seriøse strømforsyning skulle vrides ind i kabinettet, men det går fint med en ikkemodulær enhed. Ved 750W skyder den lidt over målet, men med moderne psu’er, der rammer toppen omkring 40-60 procent af kapaci-teten, er den bestemt ikke noget dårligt valg.

Den maskine har en aura af nul kompromiser – vi kunne endda have brugt en større cpu/gpu-kombination uden at genere andre end tegnebogen. Derfor har denne maskine også et vist element af fremtidssikring. Ethvert nyere dual-slot-kort glider gerne ind som opgradering, og der er sågar plads til flere harddiske, hvis man har lyst.Når det er sagt, kan man sagtens bygge en fremragende billig mini-ITX-spilmaskine med enklere og billigere komponenter.

Asus P8H77-I og en non-K Series i5 3570 løber lige op i omkring 2.300 kroner, og da man ikke skal overclocke chippen, kan man nøjes med kabinettet Cooler Master Elite 120 Advanced (cirka 400 kroner) og en mere ydmyg køler.

Den kan stadig klare et helt grafikkort. Et HD 6870 kan klare sig udmærket og vil køre fornøjet med en 500 W-psu. Til de priser kan man lige så godt holde sig til den samme ram. Hvis man dropper ssd’et og nedgraderer til en harddisk på 2TB, sparer man også en masse.

Så kan man bygge en fremragende mini-spilmaskine til få penge.

Kabinet
BitFenix Prodigy 650 kroner

Cpu
Intel Core i5 3570K 1.800 kroner

Bundkort

Asus P8Z77-I Deluxe 1.900 kroner

Ram

Corsair Vengeance 8GB 600 kroner

Gpu

Nvidia GTX 670 3.300 kroner

Ssd

Kingston HyperX 120GB 1.200 kroner

Hdd

3TB WD Red 1.300 kroner

Køler

Thermaltake Water 2.0 Performer 600 kroner

Psu

Thermaltake 750W 1.000 kroner

I alt
12.350 kroner

* Bemærk gennemsnitspriser på pricerunner.dk ved trykstart. – Med lidt søgning på nettet får du prisen længere ned.

1. Fristelsen
Fristelsen til at smide alle de nye dele i kabinettet, så snart kassen med lækkerier dukker op, kan være overvældende, men stå imod! Det er meget nemmere at teste, om der er komponenter, der skal returneres, hvis man stiller delene op ved siden af kabinettet. Lad bundkortet blive i den antistatiske pose, og læg det oven på æsken, så det er parat. Begynd med at installere cpu’en.

2. De ædlere dele
Montér først cpu-køleren med en ærtestor klat varmepasta midt på chippen. Tilføj så hukommelsen og grafikkortet, og sørg for, at alt er på plads. Ni gange ud af ti er en bootfejl hukommelses-relateret. Sørg derfor for, at hukommelsen er monteret rigtigt. Du kan også forbinde lagerdrevene og sikre dig, at bundkortet kan kende dem.

3. Så gælder det strømmen
Nu skal vi til dyret med de mange tentakler, strømforsyningen. Nøgleenhederne er det brede stik til hovedkortet, pci-e-strøm-stikkene og cpu-strømkablet. Når gpu’en er sluttet til skærmen, kan du tænde for første gang og fryde dig over, at alt dit udstyr virker med det samme. Hvis det ikke er tilfældet, fjerner du de fejlbehæftede komponenter og tester igen. Det er nemmere uden for kabinettet.

4. Frem med værktøjet
Nu da alt virker fint, kan du skille det hele ad og begynde at stikke delene i kabinettet. Du kan dog lade cpu og ram blive siddende, hvor de er. Det gør det lidt nemmere at få bundkortet på plads. Allerførst skal vi dog skrue strømforsyningen på plads og få placeret kablerne sirligt. Anbring strømforsyningen, så den suger luft ind udefra.

5. Teknikken breder sig
Tiden er inde til at lægge det bankende hjerte i pc’en. Vi har teknologien. Stik bagpladen ind i kabinettet, og lad kortet falde på plads. Før du igen anbringer cpu-køleren, fjerner du overskydende pasta fra kontaktpladen og selve cpu’en og putter ny pasta på. En frisk klat sikrer god kontakt mellem køler og chip. Slut så alle strømstikkene til – du er så tæt på.

6. Pixel-pusher
Før vi fyrer op under hende til den anden kviktest, skal vi have superkomponenten, grafikkortet, solidt placeret i dets nye hjem. Sørg for, at kablerne ikke er i vejen, og sæt gpu’en på plads. Tryk det godt fast. Skru kortet på plads bagfra, og fiksér strøm-kablerne. Vi kan foreløbig glemme lagerdrevene et øjeblik og i stedet teste de centrale komponenter.

7. Test og test igen
Nu kan vi passende montere alle de enheder, der skal sidde på forsiden – tænd- og resetknap, led’er og så videre. Slut skærmen til igen, giv startknappen et lille puf, og se skærmen vågne til live. Der er ingen grund til, at noget ikke skulle virke, men det er godt at tjekke, at alt sidder, hvor det skal.

8. Datacenter
Du er så tæt på, at du næsten kan smage Windows’ liflige nektar. Men sluk, og lad os få noget lager indenfor, så vi kan installere operativsystemet og nogle herlige spil, ikke? Slut først sata-kablerne til kortet, og sørg for at bruge sata 6Gbps-soklerne, hvis du har kompatible drev.

9. Valgfri optik
Det er næsten et valgfrit skridt nu om dage. Vi har ikke et optisk drev med på listen, fordi vi ikke er sikre på, at det er nødvendigt længere. Digital download fylder mere og mere, og vi har ikke installeret et spil fra optiske medier i årevis. Men det er jo kun et spørgsmål om at slutte kablerne til.

10. Ind i bios
Tilslut tastatur og mus, tryk på knappen, og vi er klar til at gå i gang. Tryk [Delete] for at komme ind i bios. Det er lidt for tidligt at begynde på overclocking – du skal først være sikker på, at du har et stabilt os på din smukke nye maskine – men tiden er inde til at ordne bootvalgene. Sørg for, at dit ssd, ikke din hdd, er pc’ens første stoppested. Hvis du har et ssd installeret, skal os’et boote fra det, ikke fra de traditionelle roterende skiver. Du skal også sikre dig, at din ram kører ved den rigtige hastighed. Leg lidt med profilerne.

11. Win som i Windows
Når du har fået orden i bios, er du parat til at installere dit os. Det er her, det optiske drev kommer ind i billedet, men det er næsten lige så nemt at oprette et usb-drev med Windows-installationen på som en bootbar nøgle. Altså forudsat at du har en anden pc med et optisk drev og et usb-drev med tilstrækkelig kapacitet. Sørg for, at dit os peger på bootdrevet, så er du parat.

12. Nu skal der spilles
Så er du færdig. Nu mangler der kun alt det sjove, såsom driverinstallation og download af hele dit Steam-bibliotek. Mens du venter på, at dit os bliver installeret, kan du overveje, hvilket spil du først skal installere. Takket være maskinens forrygende kapacitet kan du køre ethvert spil som en drøm. Tillykke, du har lige bygget en fantastisk lille pc!


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Systemsvigt!

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]