Home » Software » Guide: Lav din egen Pi Cloud med OwnCloud
Guide: Lav din egen Pi Cloud med OwnCloud

Guide: Lav din egen Pi Cloud med OwnCloud

Share

Der findes masser af cloud-løsninger til fillagring og deling. Hvorfor skulle man så bøvle med at konfigurere sin egen?

Det er der mange grunde til, også bortset fra den absolut acceptable “fordi man kan”. Kommercielle tjenester sætter begrænsninger for, hvor store mængder data man kan lagre.

Det er muligt, at at de krypterer dine data, men det er deres kryptering – du kan ikke være sikker på, at de ikke kan læse dem. Hvis du deler mellem computere på det samme netværk, skal dine data stadig gå igennem deres server over en relativt langsom forbindelse, før de kan blive downloadet til en anden computer i det tilstødende lokale.

På den anden side har de kommercielle udbydere store datafarme med masser af ledig lagerplads og forbindelser og som regel også omfattede backup-procedurer. Hvis du vil køre dit eget cloudlager, skal du selv sørge for disse detaljer. –Neil Bothwick og torben okholm

Det skal du bruge

Raspberry Pi og SD-kort/USB-disk: www.raspberrypi.org.

OwnCloud: www.owncloud.org.

1 Essentielt udstyr

Eftersom du stadig læser denne tekst, må vi gå ud fra, at du mener det alvorligt. Du skal bruge tre ting: en konstant tændt computer, passende software og en fornuftig mængde lagerplads. Computeren kan være en hvilken som helst Linux-computer, som du ikke slukker, men her vil vi bruge en Raspberry Pi til formålet.

Raspberry Pi

Den er ideel til et strømbesparende og altid vågent hjemmenetværk. Hvad softwaren angår, bruger vi OwnCloud (www.owncloud.org), og når det gælder lagerplads, skal du føje noget til din Raspberry Pi. Til den indledende afprøvning giver et SD-kort af fornuftig størrelse plads nok. Efterhånden som dit lagerbehov vokser, kan et eksternt USB-drev komme på tale.

Se også:  Office 365 - mere end blot en kontorpakke
2 opsætning af Pi Cloud

Vi agter at bruge den seneste version af Raspbian på vores Pi, men disse anvisninger fungerer for enhver distro, der bygger på Debian. Man kan altså lige så godt bruge dem på en Ubuntu-desktop.

Download det seneste Raspbian Lite-image fra www.raspberrypi.org/downloads/raspbian, og kopier det til et SD-kort. Sæt så kortet i din Raspberry Pi, og tænd den. Raspbian Lite er en “headless”-version, hvilket betyder, at alle kommandoer skal skrives i en SSH-session.

Åbn en terminal på din computer, og skriv:
$ ssh pi@IP-ADDRESS
idet du bruger din Pis ip-adresse.

Standardkodeordet er “raspberry”.
Begynd med at skrive:
$ sudo raspi-config

Skift kodeordet ud med noget andet og vælg muligheden for at skalere filsystemet, så det passer til dit SD-kort. Du bør også gå ind i sektionen for avancerede valgmuligheder og give din Pi et værtsnavn. Når du forlader raspi-config og rebooter, burde den være tilgængelig via det værtsnavn, du har givet den (selvom dette afhænger af din router).

Se også:  Guide: Emuler Atari ST på din Raspberry Pi

Din Raspberry Pi har fået tildelt en ip-adresse af routerens DHCP-server. Disse adresser bliver tildelt dynamisk, men DHCP-servere husker som regel de adresser, de giver til hvilken hardware, og giver den samme hver gang.

Du kan naturligvis lade din server bruge en statisk ip-adresse, men det er som regel ikke nødvendigt, navnlig ikke hvis du i raspi-config giver din Raspberry Pi et godt navn.

Det er den lokale adresse, vi taler om – der er brug for en statisk adresse eller et domæne, hvis du vil kunne få forbindelse til dit cloudlager fra steder udenfor dit netværk. Hvis du ikke har en statisk adresse, vil en af de dynamiske DNS-tjenester være nyttig.

1 2 3 4Næste

TAGS
database
Pi Cloud
Raspberry Pi
software

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S