Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lille bærbar med stor batterilevetid

Samsung har lige sendt deres X120 på gaden. En lille fiks bærbar, der kører Windows 7, og som har en næsten uhyggeligt lang batterilevetid.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Skærmen er på 11,6", tastaturet er næsten i fuld størrelse, skærmen er klar og behagelig at se på, og batteriet skulle have levetid til på op til ni timer. Vi snakker her om den nye X120 minibærbare fra Samsung.

Selv skriver Samsung, at den har et »unikt design«, hvilket vi dog godt vil angribe lidt. Designet er ganske nydeligt med runde kanter og en klar metalkant rundt om selve enheden. Men derfra er der nu stadig langt til et unikt design.

Men nu skulle denne test ikke gå op i design, så da vi havde fået fjernet beskyttelseslagene, gik vi i gang med at kigge nærmere på hardwaren, ydelsen og ikke mindst batterilevetiden.

Dyret er udstyret med Windows 7, og derfor blev vi da heller ikke overraskede over at finde en Intel Pentium ULV SU4100 processor på 1,3GHz som hjernen i computeren. 2GB ram sikrer, at computeren kører fint, og 11,6" skærmen har et 16:9-forhold og grafikkortet, Intel GMA 4500MHD, er rigeligt til de formål, man kan forestille sig, sådan en lille transportabel fætter på 1,36 kilo måtte kunne bruges til.

Ingen væddeløber

Med de specifikationer var det ikke forventet at finde en hurtigløber, men en computer med den ringe størrelse og et fokus på lang batterilevetid er heller ikke møntet på folk, der kræver en computer til store 3D-opgaver eller -spil.

Derfor testede vi computeren med henblik på almindelig brug, såsom lidt kontorarbejde, internetsurf, hvordan film så ud på skærmen, og ikke mindst tjekkede vi batterilevetiden.

X120 er meget behagelig at arbejde på. Tastaturet er langt bedre end på de små netbooks, og tasterne har en behagelig vandring. Alt i alt er det en rigtig god oplevelse at skrive på denne computer.

Helt så positivt er det dog ikke, når vi kigger på touch-pad’en. Samsung har, af uforklarlige årsager, placeret musetasterne på hver side af den, og ikke som vanligt under den. Det kræver meget tilvænning at bruge de museknapper, og faktisk er det ret irriterende efter et stykke tid.

Omvendt er touchpad’en lavet så du kan scrolle både lodret og vandret ved at bruge to fingre samtidig. Du kan forstørre ved at føre to fingre fra hinanden på pladen, og du kan tilte billedet ved at holde tommelfingeren fast og flytte på pegefingeren. Se det er smart, og noget som Mac-folket vi sige: »Det har vi jo kunnet i lang tid«.

Vores benchmark viste, at den har kræfter nok til at køre de almindelige kontorprogrammer uden problemer, og du vil også sagtens kunne lave en smule billedbehandling. Men lad nu være med at tro, at det er en computer, der skal bruges til at redigere videofilmen fra sommerferien, for det holder den ikke til.

At se film på den er en anelse mere kompliceret, for den er født uden nogen form for optisk drev. Så enten tilkøber du et eksternt drev, ser film fra Youtube eller streamer fra en kilde på dit netværk. Vi valgte at se film, vi havde liggende på vores NAS, og vi må indrømme, at kvaliteten på skærmen var i orden. Gode kontraster og næsten ingen genskin. Ros til Samsung.

Holder ikke helt hvad den lover

Endelig testede vi batterilevetiden, og her kunne den ikke helt leve op til løfterne. Op til ni timer blev vi lovet. Men vores Battery Eater kunne maksimalt køre i 7 timer og 43 minutter. Her var alle batteribesparende funktioner slået til, og vi lod harddisken gå i dvale. Dog tillod vi ikke, at maskinen slukkede helt. Men 7 timer og 43 minutter er faktisk heller ikke dårligt, og vi ville godt turde tage den med en tur over Atlanten og være sikre på, at vi stadig havde batteri på computeren, når vi nåede frem.

Endelig kan vi sige, at den indbyggede 250GB store harddisk ikke hører til blandt de hurtigste, men det er heller ikke et krav til denne type computer. At der er indbygget 802.11b/g/n-netværk er en selvfølge.