Home » AOD Pro » Nu kan du lave formler på en helt ny måde i Excel
Nu kan du lave formler på en helt ny måde i Excel

Nu kan du lave formler på en helt ny måde i Excel

Share

Lambda-funktioner på vej til Excel. Det vil få stor betydning for mere avancerede brugere af programmet

Læsere med en uddannelse inden for programmering har sikkert hørt om den amerikanske matematiker Alonzo Church, som udover at være supervisor for den nok mere kendte Alan Turings Ph.d.-afhandling, også opfandt Lambda calculus (Lambdakalkyle). Lambdakalkyle beskriver en notation for en specifikation af funktioner med et givet antal argumenter – og er i dag både en integreret del af matematisk teori samt grundlaget for funktionsorienterede programmeringssprog.

Hertil kommer, at samtlige moderne mainstream-programmeringssprog har implementeret lambda-funktioner (typisk kaldt anonyme funktioner), og alle udviklere kender til brugen af dem.

Nu er en version af Lambda-funktioner på vej til Excel, og det vel at mærke som en standard Excel-formel. Det vil få stor betydning for de mere avancerede brugere af Excel og vil til en vis grad erstatte UDF (User Defined Functions) skrevet i VBA eller TypeScript.

Se også:  Nu bliver det nemmere at skifte til en anden brugerkonto i Microsoft 365

Defineringen af en lambda-funktion kan ske enten i en celle eller som en navngiven formel, og sidstnævnte kan simplificere og optimere et Excel-ark med nogle komplicerede formler. Yderligere er det med Lambda-funktioner muligt at skabe rekursive funktioner i en standard Excel-formel, og det åbner op for avancerede formel som slet ikke har været muligt før nu.

Sådan fungerer funktionen

En lambda-funktion defineres med formlen ”LAMBDA”, hvor både argumenter samt funktionalitet kan skrives. For at give en lille idé om, hvordan en formel kunne se ud, kan man se på konverteringen af den oprindelige syntaks, JavaScript-syntaks og slutteligt Excel-syntaks.

I Alonzo Churchs syntaks kan en funktion med et argument, som returnerer argumentet plus én skrives som ”λa.a+1”. I JavaScript vil det være ”a => a + 1;”, og i Excel bliver det til ”=LAMBDA(a, a + 1)”. Man kan vælge at navngive formlen til eksempelvis ”Plus1”, og så vil man overalt i et regneark kunne skrive ”=Plus1(1)”, hvilket vil returnere to.

Den nye formel er præsenteret sådan her på Microsofts Tech Community.

Den nye formel er præsenteret sådan her på Microsofts Tech Community.

Det er et simpelt eksempel, men vil i mere komplekse formler, måske i kombination med den også nye ”LET”-formel, kunne gøre forståelsen af logikken bag komplekse formler meget bedre.

Se også:  Sådan indsætter du nemt sidetal i Word

LAMBDA-formler har været i beta fra december 2020, men kommer til Office 365-brugere som en automatisk opdatering. Det vælter allerede ind med informationer og videoer på nettet, så søg efter ”lambda excel” for yderligere informationer.

Excel-formler har taget et stort skridt frem med ”LAMBDA”. De kan, for at vende tilbage til de to giganter Church og Turing, opfattes som Turing-complete, idet samtlige beregninger i teorien nu kan udføres med en formel.


TAGS
Excel
Microsoft 365

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S