Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: DeWalt MD501: Lam i ulveklæder

Værktøjsgiganten DeWalt lægger navn og designstil til en toughphone – en robust smartphone, som er skræddersyet til håndværkere, der arbejder udendørs.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Amerikanske DeWalt er nærmest umulig at komme udenom, når vi taler elværktøj til kvalitets- og prisbevidste håndværkere – plus fuskere, som ikke vil gå ned på deres hobbygrej.

Uanset om det er i Carl Ras’ tilbudsavis eller en kassevogn på en byggeplads, vrimler det med gule, sejt udseende bore- og skruemaskiner, save og meget mere i det karakteristiske DeWalt-design.

Selvom danske håndværkere ifølge overtegnedes observationer ikke adskiller sig fra eksempelvis Alt om DATA-redaktionen i deres forkærlighed for iPhones, Galaxy’er og Xperia’er, mener Global Mobile Communications, som har købt en licens af DeWalt, at der er et marked for deres robuste MD501 smartphone til godt 4000 kroner. Telefonen kan dog ikke købes i DeWalts normale forhandlernet, men kun hos nogle få it-butikker.

Bygget til byggepladsens udfordringer

Håndtrykket fra en MD501 minder mig om oplevelsen af min borehammer eller bajonetsav fra DeWalt – tungt og solidt kram, som kan tåle meget mere, end selv undertegnede ville udsætte værktøjet for.

To nøgleord er standarderne IP68 (op til 30 minutter i 2 m dybt vand) og MIL810G (fald fra 2 m højde ned på et betongulv). Desuden kan telefonen bruges ved temperaturer fra -20 °C og helt op til 60 °C.

Hvis en håndværker blæser på almindelige sikkerhedsregler og arbejder alene i risikable omgivelser, kan en panikknap sende hans gps-data til bossen eller en anden kontaktperson.

Det indbyggede accelerometer kan også sættes til at udløse en alarm, hvis det registrerer et frit fald.Og hvis bossen er for nærig til at betale for privat brug af telefonen, har den plads til endnu et simkort, som kan være håndværkerens private.

I modsætning til andre vandtætte smartphones, bl.a. iPhone 7 og flere Xperia’er, er strøm- og hovedtelefontilslutningen på MD501 ikke indvendigt forseglet, men beskyttes af små klapper, som ser ud til at slutte tæt og er besværlige at lukke. Så hjælper det, at telefonen kan oplades trådløst ved blot at blive lagt på en Qi-kompatibel enhed.

Sådan en oplader er ikke inkluderet i prisen, og producenten har hverken anbefalet en model eller angivet eller markeret den præcise placering af den indbyggede induktionsspole.

Ingen teknologisk frontløber

MD501 ser hårdtpumpet ud, men dens software og hardware tilhører ikke ligefrem de nyeste generationer.
Styresystemet er Android 5.1 (Lollipop). Telefonen skal være klar til version 6.0 (Marshmallow), og på supportsiden kan man læse ”DEWALT MD501 er klar til Android 6, og når den er færdiggjort, vil en opdatering blive sendt direkte til din telefon, som en trådløs opdatering.”

Dette er ikke sket ved deadline for denne test (start februar 2017), og en bugfix-opdatering fra november 2016 har det ikke været muligt at downloade.

En AnTuTu-score på 30.763 havde været fin for et par år siden. I dag placerer den MD501 på niveau med den noget mindre prangende Samsung Galaxy Xcover 3 toughphone, som ikke tåler helt så meget, men til gengæld kan købes for under 1400 kroner.

MD501 har en pænt stor skærm på 5” med en ikke-imponerende HD-opløsning på 720 x 1280 pixel. Full HD (1080 x 1920 pixel) er ellers det normale i denne prisklasse. Den kapacitive touchskærm har en ”Glove” feature, som skal gøre den særligt handskevenlig. Følsomheden øges en smule, men for rigtige håndværkere med ru næver er forskellen svær at få øje på.

Det primære kamera er på 13 megapixel, hvad der heller ikke er vildt i 2017. DeWalt-licenstageren mener, at det kan bruges til bogføring og registrering af job. Det er selvfølgelig korrekt, men det bryder sig ikke om dårligt lys, og modlys har det også svært ved at håndtere.

Den trådløse strømoptankning har jeg ikke kunnet få til at fungere stabilt med en AData CE700-oplader. Forlagsdirektørens originale Samsung Galaxy-lader har været bedre, men processen tager en evighed – op mod to timer fra 72 % til fuldt opladet, og undervejs kørte opladeren varm og slog fra. Hvis man køber en oplader på nettet, bør man nok være opmærksom på disse udfordringer.

Faldtest bestået!

I modsætning til Cat S40, som Alt om DATA tidligere har testet, består DeWalt MD501 faldtesten med glans. Den har oplevet flere ture fra ørehøjde til det keramiske klinkegulv i mit kontor. Mærkerne på huset er næsten ikke til at få øje på, og skærmen er helt intakt.

Jeg har haft telefonen liggen-de i blød i en håndvask, taget den derfra direkte ud i 10 graders frost i haven og efter et par timer tøet den op på en glohed radiator. Denne mishandling har heller ikke gjort indtryk på MD501. 