Home » Styresystem » Lær Windows 8 på en dag
Lær Windows 8 på en dag

Lær Windows 8 på en dag

Share

Med Windows 8 skal du lære en delvis ny måde at håndtere for eksempel alle dine filer, fotos og mails på. Her får du de bedste tips

Vi går dristigt ud fra, at du allerede har kendskab til mindst én udgave af Windows, da der er meget få mennesker, som i dag er fuldstændig begyndere, når det gælder Microsoft Windows. Men selv om du er en haj eller en veteran ud i styresystemet, så kan Windows 8 godt virke noget overvældende. Mange ting har ændret sig væsentligt, specielt i grafisk henseende. Startskærmen er et stort, farverigt eksempel.

Du vil dog blive overrasket over, hvor mange ting som stadig er de samme under overfladen. Her giver vi dig nogle gode insider-tricks, som vil gøre tiden foran skærmen effektiv og sjov.

[pt id=’2027432′ size=’large’ link=’file’]

 

Frygt ikke den nye startskærm. Omfavn den i stedet, for den er en stærk tilføjelse til det hidtil hurtigste Windows.

Mange nye Windows 8-brugere kan komme til at tro, at den nye startskærm har erstattet det Windows, de hidtil har kendt og sat pris på. Men startskærmen er alt det, som den gamle startmenu var – og mere til. Svirp med fingeren fra bunden af skærmen, eller højreklik på et tomt område, hvorefter ikonet ”Alle apps” dukker op. Klik på ikonet for at få en alfabetisk liste over alt det, du har installeret.

Herunder også apps, som åbnes direkte fra startskærmen – dem, vi kalder moderne apps – og så dem, der åbnes fra det klassiske Windows-skrivebord, som også kaldes skrivebordsprogrammer. Dette er efter nogen tilvænning en nemmere måde at finde programmerne på end via den gamle startmenu.

Har du købt en ny bærbar med Windows 8 installeret, opdager du sikkert, at producenten har set sit snit til at installere en række af egne apps og programmer og lægge dem på en fremtrædende plads. Det står dig naturligvis frit for at bruge dem, men sandsynligvis vil du gerne lægge dem på et mindre påtrængende sted på startskærmen. Du skal blot zoome ud af startskærmen ved på en berøringsfølsom skærm at klemme fingerspidserne sammen eller ved samtidig at bruge tasterne ”Crtl” + ”-”. Du flytter rundt med ikon-grupperne ved at klikke på navnet og holde enten musetasten eller fingeren nede og derefter slippe ikon-gruppen, hvor det passer dig. Det samme kan du gøre med de ikon-grupper, du selv har oprettet. Navnene tildeler du ved at højreklikke, mens du er zoomet ud, og derefter vælge ”Navngiv gruppe”.

Gør det personligt
Startskærmen kan føles lidt som en lukket butik. Der er for eksempel ingen åbenlyse måder at skabe brugerdefinerede fliser på – men det er der. Du åbner blot skrivebordet, finder den relevante programgenvej, højreklikker og vælger ”Fastgør til Start”. Du gør det samme med mapper fyldt med genveje og links til hjemmesider. Dette er muligt i både specialversionen af Explorer 10, som arbejder fra startskærmen, via skrivebordsversionen og endda med Google Chrome. Klik på ikonet med tre streger, vælg fra rullemenuen Værktøjer > Opret programgenveje… for at oprette genveje på skrivebordet og på samme måde fastgøre dem til startskærmen.

Vil du have endnu bedre styr på de skrivebordsgenveje, som er fastgjort til Startskærmen, åbner du et Stifinder-vindue på skrivebordet og skriver ”appdata” i adressefeltet. Kig på Microsoft > Windows > Startmenu > Programmer for at se de skrivebordsprogrammer og web-genveje, som er knyttet til startskærmen. Du fjerner genveje fra startskærmen ved at højreklikke (eller berøre og fastholde) og vælge ”Frigør fra Start”. Dette fjerner dem ikke fra sektionen ”Alle apps”.

Før vi forlader startskærmen, er der et par genveje, du bør kende. For eksempel Windows-tasten, som, uanset hvor du befinder dig, vil åbne startskærmen. Tryk igen, og du vender tilbage til det program, du har åbent, eller til det klassiske skrivebord, der i denne sammenhæng nærmest fungerer, som var det et selvstændigt program.

[pt id=’2027433′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Startskærmen kan mere end den gamle startmenu og den er forholdsvis nem at lære.”‘]

Startskærmen kan mere end den gamle startmenu, og den er forholdsvis nem at lære.

Åbn skrivebordet, højreklik (eller berør og fasthold) på et tomt område. Vælg Ny > Genvej fra rullemenuen. I feltet skriver du ”explorer.exe shell:::{2559a1f8-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0}” og klikker på ”Næste”. Giv genvejen et navn, for eksempel ”Alle apps” og klik på ”Udfør”. Du har nu et link til ”Alle apps” på din startskærm. Læg linket yderst til venstre på værktøjslinjen for at få en hurtig og nem erstatning for Start-knappen.

[pt id=’2027434′ size=’large’ link=’file’]

 

En af de klassiske genveje løser et problem, som mange har med Windows 8, nemlig at lukke ned. Du ved måske allerede, at ”Alt” + ”F4” hurtigt lukker et program, men vidste du, at samme taste-kombination på skrivebordet nemt åbner en dialogboks, hvorfra du kan lukke systemet ned? Vær sikker på, at ingen af dine programmer eller apps er aktiverede, hvis du ikke vil lukke dem.

[pt id=’2027435′ size=’large’ link=’file’]

 

Har du en række programmer, du gerne vil aktivere jævnligt uden at fylde proceslinjen med genveje, kan du oprette din egen proceslinje. Du opretter en mappe på harddisken og fylder den med de relevante genveje. Højreklik på Proceslinjen > Værktøjslinjer > Ny værktøjslinje… og vælg den mappe, du lige har oprettet. Højreklik på værktøjslinjen for at låse den op og placer den nye værktøjslinje, hvor det passer dig.

[pt id=’2027436′ size=’large’ link=’file’]

 

Med Windows 8 og Windows Store får du for alvor fart over arbejdet

Se også:  Huawei byder danske udviklere ind i deres app-butik

Microsofts kerneapps kan fastgøres til begge kanter af skærmen og være værdifulde supplementer til det, du foretager dig på skrivebordet.

Snap-funktionen er en af startskærmens undervurderede muligheder, men den kan blive temmelig effektiv. For at snappe en app bevæger du musen til toppen af skærmen, hold venstre musetast nede og træk appen ned til den ene side af skærmen. Du udfører samme proces på en berøringsfølsom skærm ved langsomt at trække fra højre eller venstre kant.

Når din app er fastgjort, kan du gøre dem større eller mindre ved at trække i bjælken imellem dem. Åbn appen ”Mail” i løbet af et par sekunder og vedhæft den til højre skærmkant. Du har nu en nem, dynamisk oversigt over din indbakke, som ikke virker forstyrrende eller akavet på en enhed med wide-screen.

Du kan tilmed få tredjeparts-apps, som gør denne dynamiske funktion endnu mere brugbar. For eksempel den nye Twitter-app, som fastgjort til startskærmen, vil give dig en smuk hovedoversigt over dine vigtigste Twitter-feeds. Andre muligheder er en lommeregner, en time-manager, Microsofts egen One-Note. Kort sagt et hvilket som helst værktøj, som gør dit arbejdsflow mere effektivt.
Når du bruger startskærmen, giver det selvfølgelig mindre plads til skrivebordet, men du bør ikke ignorere eller gemme den. Bruger du flere skærme, kan du have det normale skrivebord åbent på den ene og Windows 8-startskærmen på den anden.

[pt id=’2027437′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”App-snapping er en af startskærmens “hemmelige” features men den er effektiv”‘]

App-snapping er en af startskærmens “hemmelige” features, men den er effektiv

Der er en række indstillinger, som er gode at kende, hvis du arbejder med flere skærme. Vores favorit er muligheden for at arbejde med din proceslinje på mere end en skærm, hvilket gør skiftet mellem flere skrivebordsprogrammer meget nemmere. Du åbner blot Amulet-menuen og søger på ”Proceslinje” for at finde indstillingerne for brug af flere skærme. Du vil kun se de indstillinger, som er relevante i denne sammenhæng. Her finder du også en underkendt genvej: Du flytter Windows 8apps fra skærm til skærm ved at taste ”Windows” + ”pg up” eller + ”pg dn”. Dette flytter også startskærmen, hvilket erstatter processen med at skifte eller udvide skærmene mellem en tilkoblet bærbar og en ekstern skærm.

At arbejde effektivt handler ikke kun om Windows’ features. Det handler også om at justere dem til dit behov og ændre rammerne, så det giver en bedre oplevelse. Åbn startskærmen og juster den, som vi tidligere har beskrevet, men koncentrer dig denne gang om de apps og programmer, som du bruger mest.
Fjern de irrelevante og gruppér de relevante. Ryd op i din proceslinje på skrivebordet ved kun at lægge dine kerne-apps og -programmer her, og indstil den til at være automatisk skjult (se indstillingerne for din proceslinje), så den ikke forstyrrer dig.

Twitter – GRATIS
Strømmen af 140 karakterer fra både venner og kendisser er en rigtig god ”fredsforstyrrer” under arbejdet.

Windows 8 Cheat Keys– GRATIS
Er det første gang du dykker ned i Windows 8, er denne app fyldt med tips og råd.

OneNote – GRATIS
Du noterer nemt både store og små tanker og kan se dem på din virtuelle notesblok, når det passer dig.

Wikipedia – GRATIS
Genialt til hurtige fakta, men husk at bevare overblikket for ikke at forsvinde ind i det enorme skatkammer.

Skype – GRATIS
Dette ligner den største af alle distraktioner. Perfekt til alle os, der dyrker overspringshandlinger som en livsstil, men Skype er et af de bedste redskaber på din startskærm. Det er nemlig dit ”chatrum” i stedet for Windows’ tidligere Messenger-program, hvilket i praksis betyder, at dine venner, din familie og dine kolleger kun er et klik borte. Køber du Skype-point, kan du bruge Skype til at sende sms’er, så du ikke hele tiden skal tjekke mobilen. Er du ikke aktuelt i samtale med nogen, vil appen automatisk lukke ned, og du kan koncentrere dig om dit arbejde.

[pt id=’2027438′ size=’large’ link=’file’]

 

Både Windows 8-apps og åbne programvinduer kan ”snappes” eller fæstnes til skærmens sider, hvilket giver en enestående mulighed for selv at kontrollere, hvad der skal arbejdes med på samme tid. Du markerer vinduet og flytter det med musen til den skærmkant, hvor du vil snappe vinduet. Vinduet vil automatisk lægge sig i den side og fylde 50 procent af skærmen. Træk vinduet væk fra skærmkanten for at ophæve funktionen. Skal programvinduet fylde hele skærmen, trækker du det mod toppen af skærmen.

[pt id=’2027439′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis du vil vide, hvad der får din pc til at arbejde som et urværk, så træd indenfor i Windows 8

Se også:  Huawei skyder genvej til flere danske apps på Googlefri mobiler

Windows 8 ser måske simpelt ud, men styresystemet er den mest avancerede version til dato. Få en fornemmelse ved fra skrivebordet at åbne Jobliste med ”Ctrl” + ”Shift” + ”Esc”. I første omgang ser det ryddeligt ud og uden mange muligheder udover en liste over dine åbne apps og programmer. Dobbeltklik på et ikon og højreklik derefter for at se en kort liste over muligheder. ”Placer forrest” tvinger et program til at lægge sig øverst, hvilket kan være nyttigt under mere komplekse opgaver. Klik på en app eller et program og tryk ”Del” for at lukke det med det samme. Dette fungerer rigtig godt for apps, mens det kan tage lidt længere tid for et program. Husk at gemme inden.

Klik på ”Flere oplysninger” i bunden af vinduet for at åbne hele Joblisten. Er du ikke en teknikhaj, så lad dig ikke forvirre af alle oplysningerne, men er du mere nysgerrig, finder du masser af information her. Den første fane ”Processer” viser dine programmer – en større liste af de arbejdsprocesser, som kører i baggrunden. I bunden finder du Windows egne, interne processer. Hvis du piller ved dem, for eksempel stopper dem, kan det få Windows til at gå ned, så lad dem endelig køre.

De andre faner i Jobliste såsom ”Ydeevne” viser anden information om systemet. Her finder du grafer over alle kernesystemerne i din enhed og deres status over tid. Klik på en af de mindre grafer til venstre for at udvide dem. Vil du holde øje med en bestemt graf, for eksempel for at se hvor meget ”hul” du har gennem netværket, når du kopierer større file, så højreklikker du på grafen og vælger ”Diagram-oversigtsvisning”. Giv vinduet en passende størrelse og placer det, hvor du vil.

[pt id=’2027440′ size=’large’ link=’file’]

 

Det er værd at udpege en række andre systemfeatures i Windows 8. Windows Defender beskytter til dels mod malware, mens Filhistorik holder øje med dine filer og gemmer forskellige versioner, efterhånden som du ændrer i dem. ”Familiesikkerhed” er nu blevet indbygget, så når du opretter en ny brugerkonto til et barn, kan du sætte begrænsninger på for eksempel online-brug og bede om rapporter over dit barns aktivitet. Windows 8 kan også sende dig mails med oplysninger om dit barns færden online og fra pc’en. Find ud af mere ved fra startskærmen at søge på programmerne.

En af de bedste ting ved Windows 8 er, at systemet er så utrolig åbent. Når søgning er blevet så central en del af systemets komponenter, finder du nemt og hurtigt alt det, du leder efter. Du har flere muligheder for at finde oplysninger, baggrundsinformationer og ændre i systemets opsætning end før. Tilmed kan alle de gamle tips og tricks stadig bruges. En hurtig udflugt gennem kernen af Windows 8 er alt, hvad du behøver for at beherske systemet, samtidig med at du bliver udstyret med endnu mere viden.

[pt id=’2027441′ size=’large’ link=’file’]

 

Elsker du Windows 8’s Jobliste? Så er der mere guf at hente i Process Explorer, som er en del af pakken fra Sysinternals, som for nylig blev opkøbt af Microsoft. Læs mere på http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb842062.aspx. Vær opmærksom på, at det er et hardcore redskab for kendere, men det kan afsløre sikkerhedsbrister, spionprogrammer og problemer, som Joblisten ikke er i stand til at finde.

[pt id=’2027442′ size=’large’ link=’file’]

 

Flyt musen til venstre hjørne i bunden af skærmen – det skal være ret præcist – og højreklik. Her finder du den perfekte startmenu med links og genveje til for eksempel Kommandoprompten, Enhedshåndtering og Diskhåndtering. Du kan naturligvis tilgå disse funktioner på anden vis, men denne indbyggede, lidt hemmelige startmenu er ret god at kende.

[pt id=’2027443′ size=’large’ link=’file’]

 

Windows har altid haft redskaberne til defragmentering, forkortet defrag. Windows 8 er ingen undtagelse. Defragmentering sætter fut i dine harddiske ved at genorganisere data, som nogle gange kan blive spredt for alle vinde. Værktøjet i Windows 8 understøtter også ssd-harddiske, selv om proceduren er lidt anderledes. Derfragmentering optimerer drevene og forlænger deres levetid. Søg på ”Defrag” i startmenuen for at komme i gang.

[pt id=’2027444′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
apps
defragmentering
Guide
start menu
Tips og trick
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S