Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lær at tegne på en ny måde - del 2

Lav opsigtsvækkende grunge-kunst med et par klik ved hjælp af den gratis applikation Alchemy.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste gang introducerede vi dig til Alchemys helt anderledes tilgang til billedbehandling. Denne gang fortsætter vi, hvor vi slap sidst.

De første skridt

Lad os samle nogle af Alchemys funktioner med henblik på at lave noget abstrakt kunst. Tryk [Ctrl]+[Slet til venstre] for at fjerne dine eksperimenter, og sørg for, at ’Style’ er indstillet til ’Line’, ikke ’Fill’. Indstil ’Line Weight’ til 2 pixel.

Klik på ’Background (white)’ i værktøjsbjælkens ’Colour’-sektion, og klik derefter på ikonet øverst på ’Colour’-paletten. Nu får du mulighed for at vælge mellem farver. Vælg en mørk gråblå: R30, G60, B67. Nu ændrer hele lærredet sig.

Klik på ’Foreground (black)’, og vælg en lidt mørkere blå: R10, G40, B50. Gå så til ’Create’-menuen, og vælg ’Scrawl Shapes’. Brug skyderne under værktøjsbjælken til at skrue cirka halvvejs op for ’Detail’ og ’Noise’.

Klik og træk over hele lærredet for at fylde det med vilde skriblerier. Tryk [Ctrl]+[S] for at gemme dit værk. Skift så forgrundsfeltet til en lysere farve – R40, G90, B110 – og forøg ’Line Weight’ til 6 pixel. Fyld igen lærredet med skriblerier, og tryk [Ctrl]+[S] for at gemme. Kontrasten i bredde og lysstyrke giver et indtryk af dybde.

Nu skal vi have et mere dramatisk touch. Indstil forgrundsfarven til en lys gul: R255, G255, B200. Fra ’Create’-menuen vælger du nu ’Splatter Shapes’. Brug standardindstillingerne (Splatter Shapes: 50, Size: 10), klik og træk for at sprede malingklatter hen over lærredet.

Der opstår store cirkler ved begyndelsen og slutningen af dine strøg. For at undgå at lave for mange af dem skal du holde museknappen nede og bevæge dig hurtigt rundt på lærredet, så du får lange, tynde striber og dråber.

Før du fortsætter, skal du trykke [Ctrl]+[D] for at gemme og rydde lærredet. Dit værk forsvinder, men du får det igen om et øjeblik. Når du første gang gemmer dit tegnearbejde, opretter Alchemy en pdf-fil med lærredet.

Hver gang du siden gemmer, bliver en separat side føjet til pdf’en, der viser dit arbejdes aktuelle tilstand. Du kan vælge at gøre det automatisk med regelmæssige intervaller.

Hvis du vil se, hvordan det fungerer i praksis, skal du gå til ’Session’-menuen og vælge ’Load Session PDF’. Vælg den fil, du netop har gemt. Klik ’Open’ og dernæst ’Ok’.

Det afslutter din proces, indleder en ny proces og indlæser din foregående proces’ arbejde. Dit værk kommer igen frem, men det ser ud, som det gjorde, første gang du gemte, ikke sidste gang.

Hold nu [Ctrl] nede og tryk på den højre musetast, så kan du gennemgå det, du har gemt, trin for trin. Du kan også trykke [Ctrl] og venstre museknap for at gå tilbage.

Opbygning

Sørg for, at du er gået til den seneste version af dit arbejde. I ’Session’-menuen fravælger du funktionen ’Link to Current Session’.

Nu kan du gå videre med dit værk i forvisningen om, at du har et sted at vende tilbage til, hvis du kvajer dig. Som det sidste element skal vi nu have fat i ’Affect’-menuen. Den tegner ikke figurer, men giver mulighed for at ændre de former, musen bevæger sig hen over. Kun former, der er blevet tegnet i den aktuelle proces, bliver berørt.

I ’Create’-menuen vælger du ’Pull Shapes’. Ved værktøjsbjælkens nederste venstre del klikker du på menuen ’Pull Shapes’ og vælger ’Circles Folder’. Det betyder, at du skal tegne med en række færdiglavede former, i dette tilfælde cirkler.

Andre muligheder er maskindele og tangrammer. Indstil forgrundsfarven til en lysere gul: R250, G250, B70. Vi vil dog ikke kun have gule cirkler, men en række farver fra rød til grøn (der kontrasterer med den blå baggrund). I ’Affect’-menuen vælger vi ’Colour Switcher’.

Blandt de funktioner, der kommer frem til højre under værktøjsbjælken, skal du trække ’Range’-skyderen omkring en tredjedel tilbage. Klik en gang på funktionen ’Transparency’ for at slå den fra, og juster så ’Transparency’-skyderen ovenover til lidt under halvvejs.

Klik nu for at placere cirkler på lærredet. Med hvert klik trækker du en lille smule i en duppende bevægelse og danner en cirkel. Størrelserne varierer automatisk, idet de forud-indstillede cirkelformater bliver vilkårligt valgt, og farver varierer takket være ’Affect’-indstillingen.

Hvis du ikke er fornøjet med det, du har tegnet, trykker du blot [Ctrl]+[Slet til venstre], så forbliver dit arbejde fra den foregående proces intakt, mens dine nye cirkler forsvinder.

Du kan i øvrigt også gøre det modsatte og beholde dit nye arbejde, mens du fjerner det, du tidligere har indlæst. Det gør du ved at bruge ’Session > Unload Session PDF’. Når du er tilfreds med resultaterne, trykker du [Ctrl]+[S] for at gemme det endelige værk i en ny fil.

Fra ’File’-menuen kan du udskrive dit værk eller eksportere det som en grafikfil, der kan bruges i anden software. Vælg pdf-formatet, hvis du vil sende det til andre brugere. Så bliver dit værk gemt som vektorer uden noget kvalitetstab, og alle med den gratis Adobe Reader kan se pdf’er.

Brug formaterne pdf eller svg til at importere dit værk i anden software, der kan håndtere vektorfiler. Til programmer, der kun kan håndtere bitmap-billeder, skal du gemme dine værker som jpg eller png og vælge en opløsning, der passer til opgaven.

Brug din kunst i anden software

Alchemy er en forbløffende måde at lave enestående grafik på, men det er ikke ideelt til at producere et formfuldendt slutprodukt. På http://al.chemy.org/forum/sketches kan du se, at andre brugere har færdiggjort deres Alchemy-projekter med software såsom Photoshop. Man kan opnå de samme resultater med en billig pakke som Photoshop Elements, Corel Paint Shop Pro eller Serif PhotoPlus.

Alchemy rummer en række muligheder for at overføre dine tegninger.
Den første mulighed er ’File > Export’. Hvis din grafikpakke kan importere pdf- eller svg-filer som vektorlag, kan du bruge disse formater til at bevare dit værks kvalitet.

Hvis den ikke kan det, skal du gemme som jpg og indstille størrelsen i pixel til i det mindste den forventede outputstørrelse. For eksempel skal et værk, der skal skrives ud i 20x25 centimeter, være på 8x300 dpi = 2.400 pixel gange 10x300 dpi = 3.000 pixel. Så undgår du aliasing.

Hvis du hyppigt har brug for at hente Alchemy-værker ind i et andet program, kan du gå til ’Service’-menuen. Specificer dine foretrukne bitmap- eller vektorredigeringsprogrammer, så kan du når som helst kopiere lærredet til dem med et klik.

Bitmap-programmer er programmer som de ovennævnte; vektorprogrammer er programmer som CorelDRAW og Adobe Illustrator.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Ressourcer

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]