Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lækkert grej i frit fald… kan det tåle mosten?

Nogle dimser er særlig hårdføre. Men hvad kan de egentlig tåle? Det har vi sat os for at teste. Og her er der kun én metode, der dur. Vi smider simpelthen en række udvalgte produkter ned fra toppen af en stige.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forestil dig det: Din elskede smartphone styrter mod gulvet – nærmest som i slowmotion – og kort efter ser du, hvordan den desintegrerer. Vi har vist alle prøvet noget lignende, og prognosen er sjældent god. I bedste fald virker telefonen stadig; med knækket glas, løse sammenføjninger og tydelige ridser. I værste fald må du imødese indkøb af en ny telefon eller en dyr reparation.

Heldigvis findes der smartphones og andre elektroniske dimser, som er særlig hårdføre over for stød og slag. De koster lidt ekstra. Men er de så også ekstra hårdføre i praksis?

Op på stigen

Derfor har vi valgt at teste et udvalg af hårdføre produkter fra deres anbefalede maksimale faldhøjde. Og til det brug har vi indkaldt en stige og et målebånd. Ganske enkelt (nogle testopgaver er da bare så simple!).

Testen begynder med harddisken LaCie Rugged 2 TB Thunderbolt USB-C. Den er pakket ind i en blød, orangefarvet beskyttelseskappe. Det er kort sagt et drev, som er bygget til overlevelse. Overførselshastigheden er høj (130 MB/s.), så vi smider hurtigt en håndfuld videofiler på drevet, kravler op på stigen og holder drevet to meter over gulvet. Med tilbageholdt åndedræt og spændte lår slipper testeren harddisken, der styrter mod terra firma.

Et kort øjebliks stilhed synes at vare en evighed – indtil der lyder et kraftigt bump, da det stakkels produkt knalder i gulvet og efter et par rul falder til ro. Det er ikke nogen rar lyd. Men da vi inspicerer overfladen, er det svært at se noget mærke overhovedet.

LaCie hævder, at drevet er modstandsdygtigt over for et tryk på et ton. Så jeg banker mine størrelse 45 ned i udyret et par gange, før jeg tilslutter drevet til min iMac Pro. Fantastisk! LaCie har bestået testen. Alle videofiler er intakte og kan åbnes uden problemer.

Kamera på eventyr

Det næste produkt, vi tester, er kameraet Nikon Coolpix W300. Det markedsføres som eventyrerens bedste ven og kan tåle et fald fra 2,4 meter – hævdes det. Vi indleder testen med at sætte kameraet til at filme (1080p/60 fps), og vi er med det samme imponeret over det mættede billede, der dukker frem på den 3 tommer store antirefleksionsskærm. Nikkor-linsen er på arbejde.

Men når vi nu om et øjeblik lader vores tester smide Coolpix W300 ud fra stigens top, vil det så demonstrere, at det kan overleve i den vildeste natur, eller vil det forlade os og gå til de evige kameramarker?

Kameraet holdes ud i luften i 2,4 meters højde. Det filmer stadig. Vi er klar. Det her kan komme til at gøre ondt på kameraet. Tør vi slippe? Vi gør det!

Kontakten med gulvet ledsages af et klart og tydeligt knald. Men et lettelsens suk spreder sig snart iblandt os, da vi opdager, at kameraet skam stadig er i gang med at filme. Testen gentages nogle gange med samme resultat (en enkelt gang lukker kameraet dog ned, og optagelsen går tabt).

Det går jo ganske godt. Så videre til næste produkt. Det er GoPros nye Hero6, et stemmestyret actionkamera til 4K/60 fps-optagelser i kombination med beskyttelseshuset Super Suit. GoPro opgiver ikke en maksimal faldhøjde, men selv uden huset er dette kamera bygget til at tåle en del strabadser.

Det er ikke mange kameraer, som har overlevet et fald fra 300 meters højde (du finder flere optagelser af dette på YouTube). Derfor overrasker det os egentlig ikke, at vores ydmyge stigetest ikke er nogen som helst udfordring for GoPro-kombinationen, der tager fald efter fald i stiv arm uden den mindste skade på overfladen eller med hensyn til funktionerne.

Her er dimserne vi forsøger at ødelægge

LaCie Rugged 2 TB Thunderbolt USB-C

Støv- og vandtæt harddisk. Tåler et fald på 2 meter. Skulle også overleve, hvis du lader en bil køre hen over den. Pris: 1400 kr.

Nikon Coolpix W300

Faldhøjden er opgivet til 2,4 meter. Kameraet er også godt beskyttet mod vand og støv. 16 MP-sensor plus 4K-video. Pris: 3500 kr.

GoPro Super Suit H ousing

Som om GoPros actionkamera Hero6 ikke er hårdført nok i sig selv, kan du pakke det ind i denne ekstra beskyttelse mod vand og hajer. Pris: 325 kr.

Suunto Spartan Ultra Stealth Titanium

Touchskærmen på Suuntos fuldt læssede sportsur er beskyttet af safirglas og har en titanium/stål-ramme. Pris: 4200 kr.

Motorola Z2 Force Edition

ShatterShield-skærmen er en drøm for enhver, der har det med at tabe sin smartphone på gulvet. Pris: 5700 kr.

Tech21 Evo Check Case og Glass Screen Protector

Dette letvægtscover giver tre lag beskyttelse, og skærmbeskytteren hindrer, at glasset knækker. Pris: 290 kr.

Og nu til Sparta!

Et af de fedeste sportsure på markedet er Suun-to Spartan Ultra Stealth Titanium, der leverer alle nødvendige fitnessoplysninger, gps-naviga-tion, hjerterytme og meget andet. Det vejer blot 73 gram, så når vi nu om lidt giver det en kort flyvetur, forventer vi ikke, at det afsætter et kraterstort hul i gulvet. Men overlever den flotte, berøringsfølsomme farveskærm? Oldtidens krigere fra Sparta var kendt som særlig rå. Men er Spartan-uret også det?

Bekymringerne bliver gjort til skamme. Det tykke safirglas og det stærke hus i titanium og stål viser sig at være en rigelig stærk beskyttel-se. Det må man nu også forvente af et armbåndsur, der koster over 4000 kroner.

Ekstra beskyttelse

At tabe en smartphone på gulvet er vist en af de mest almindelige ”ulykker”, man kan komme ud for. Og i takt med at kant til kant-skærme og bagsideglas bliver mere almindeligt stiger risikoen for knust glas.

For at bekæmpe denne epidemi har Moto-rola givet smartphonen Z2 Force Edition ekstra beskyttelse. Android-telefonen er pakket ind i en heldragt af aluminium, men det er den ”garanteret” brudsikre Moto ShatterShield-skærm, som er virkelig interessant.

Vi smider mobilen ned på frontsiden, bagsiden og hjørnerne fra stigende højder og trækker den rundt på gulvet for virkelig at teste skærmen. Hvad enten vi finder på det ene eller det andet, så er Motorola-mobilen upåvirket. Flot!

Dybt at falde! Det er med nogen bekymring, at vi dropper det fine kamera fra Nikon. Men det overlever uden en skramme.

Men lad os også prøve at smadre den største af dem alle. Mens vi pakker iPhone X ud, bemærker en af deltagerne på testholdet, at det her kan gå hen og blive en ret dyr affære. Reparationen af en Super Retina-skærm kan nemt – uden forsikring – løbe op i et par tusind kroner.

Så for at sikre, at telefonen forbliver i ét stykke putter vi den ned i et Tech21 Evo mobilcover med glasbeskytter. Coveret giver en beskyttelse i tre lag: en ydre skal mod sammenstødet, en skeletramme, som spreder energien fra sammenstødet, og et Flexshock-system, der opsuger den resterende energi.

Tech21 hævder, at en mobiltelefon i dette cover vil overleve et fald på 3 meter. Lad os se, om det passer …

Vi lægger ud med et drop fra 1,5 meter over betongulvet, hvilket er nok til at få de fleste mobiltelefoner til at falde fra hinanden. Men iPhone X overlever helt uden mén. Men så to meter da? Intet at se!

Så skal det være. Vi sender testeren op i 3 meters højde. Alle kigger anspændt på, mens han løfter armen fra toppen af stigen. Det varer en evighed, før telefonen rammer gulvfladen.

”Klask” lyder det, idet coveret og gulvet knalder sammen. Men indeni ligger den dyre iPhone uskadt og uberørt. Og den fungerer fejlfrit selv efter denne sidste test. Coveret koster under 300 kroner. Måske er det den klogeste investering, en ejer af en dyr mobiltelefon kan foretage.

Er der en konklusion? Ja: De hårdføre enheder lever virkelig op til producenternes angivelser, når det handler om faldhøjde. Og hvis du har en elektronisk dims, der ikke er særlig hårdfør (men dyr), så kan det altså svare sig at sikre den.