Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Soundbars [STORTEST]: Lækker tv-lyd i smalt format

Du kan hurtigt forbedre den spinkle tv-lyd med en lydbar. Men hvilken skal du købe? Vi har testet fire af de bedste lydbarer på markedet lige nu.

Af Natasja Broström og Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Udvalget af tv-fladskærme vokser, og det konstant tyndere tv-design ser knaldgodt ud i stuen. Skærmene imponerer med dybe farver, skarpe billeder, og tv’erne byder på et væld af funktioner, masser af indgange, streaming og flere mere eller mindre brugbare apps.

Men, men, men … lyden fra tv’erne er i bedste fald spinkel, i værste fald katastrofalt ringe i forhold til det flotte billede. Det skyldes ikke ond vilje fra tv-producenternes side, men det faktum, at de smalle, moderne tv-kabinetter ikke giver højttalerne den plads, som de har brug for, hvis de skal spille højt og magtfuldt.

Heldigvis kan du tilslutte eksterne højttalere til alle moderne tv-apparater. Du kan selvfølgelig koble tv’et på hjemmets stereoanlæg – hvis der er sådan et – men nemmere og ofte tilstrækkeligt er det at tilslutte en lydbar. Det er en højttaler, som er beregnet til at gengive tv-lyd. Den er nem at tilslutte, og vælger du en lydbar af samme fabrikat som tv’et, ligner den måske også tv’et designmæssigt.

Det sidste er dog ikke afgørende, for lydbarer er diskrete af udseende, og det vigtigste er jo i sidste ende, at du virkelig får hævet lydkvaliteten.

[irp]

Den praktiske løsning

Tidligere kunne man vælge mellem et stort antal surroundsystemer, der indbefattede fire-syv højttalere placeret omkring kiggepositionen i stuen. Det var ikke nogen særlig praktisk løsning, så de gik af mode og tabte markedet til lydbarerne. Lydbarer af god kvalitet er da også ret gode til at skabe en illusion af, at du er omgivet af højttalere – sådan som der er i biografen. Det gør de med vinklede højttalere, så væggene i stuen kan bruges til at reflektere noget af lyden.

I dag leverer selv smalle, diskrete lydbarer imponerende, rummelig lyd. Og mangler du bas, kan der tilsluttes en subwoofer.

I denne test ser vi på lydbarer i mellemklassen med stereo eller virtuel surroundlyd. Det er modeller i den dyrere ende, men uden Dolby Atmos. Enkelte af de testede lydbarer indeholder ekstra finesser, som gør dem velegnede til musik eller endda til det smarte hjem – og ikke blot som ekstra boost til dine actionfilm.

Sonos Beam: Fin lyd og alsidige muligheder

Med Alexa og AirPlay 2 gør Sonos klar til fremtiden

Måske er den lidt for dyr for de fleste forbrugere. Det er et minus. Men ellers kan man næsten kun sige gode ting om Sonos' lydbar. Lydgengivelsen er god, selvom denne lydbar er testens mest kompakte løsning – blot 67 cm i bredden.

Der er mange gode funktioner. Du får for eksempel Alexa og Air-Play 2, så det er nemt at afspille musik og tv-lyd, så Beam kan for alvor blive din intelligente højttaler i stuen. Den er også nem at konfigurere, og du kan tilføje trådløse Sonos surroundhøjttalere. En dag vil alle trådløse hjemmebiograf-højttalere være lige så alsidige.

[irp]

[wp-review id="3113501"]

Q Acoustics M3: God gengivelse og fornuftig pris

M3 underleverer på udstyr, men rammer plet på lyd

Der findes stærkere, mere sexede og bedre udstyrede lydbarer end denne, men M3 leverer en komplet enkelhed, der er god lyd til både musik og film plus et stort udvalg af forbindelser og indbygget Bluetooth.

Produktet rammer plet med hensyn til de tre funktioner, du ønsker af en lydbar: Den giver volumen og forbedret lyd til dit tv, du får en spændende og muskuløs ledsager til dine film med effekter og musik spredt ud i widescreen uden at miste dialogen, og endelig leverer M3 en exceptionel gennemslagskraft, når det handler om musikalske kilder. Diskret er den ikke, men den virker.

[irp]

[wp-review id="3113515"]

 

Bose Soundtouch 300: Imponerende lyd med det hele

Dyrt bekendtskab kan ende som fremragende anlæg

SoundTouch 300 er en smuk enhed, som er nem at konfigurere via HDMI ARC, og som har fuld dækning på streamingfronten med understøttelse af Wi-Fi og Bluetooth. Vigtigst af alt: Lydmæssigt leverer den sjældent under imponerende.

Giver du Bose-lydbaren en subwoofer og et par små satellithøjttalere, så har du et ægte 5.1-surroundsystem, der virkelig brænder igennem (selvom det lægger yderligere 7000-8000 kroner på regningen). Men den fungerer også fint alene.

[irp]

[wp-review id="3113526"]

Yamaha YAS-306: Tæt på ægte high end

Den virtuelle surround løfter Yamahas anlæg

I den virtuelle surroundtilstand Air Surround Xtreme lyder dette 2.1-højttalersystem næsten som virkelige high end-teknologier, der koster tre gange så meget. Lydbaren ser også superflot ud med sølv eller sort tekstilfinish, og så har den Yamahas trådløse multirumssystem MusicCast indbygget.

Lydbaren spiller fremragende – der er kun små dryp af malurt. Basgengivelsen er noget let i det trods to integrerede 7,5 cm subwooferenheder. Der er ikke meget lyd under 100 Hz, hvilket i nogen grad udhuler effekterne i actionfilm. Der er også kun optisk digital-forbindelse til tv’et, så du må undvære HDMI ARC (audio retur-kanal).

[irp]

[wp-review id="3113495"]