Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lækker teknik: Ikeda Akiko

Grammofonen lever og har det ganske godt – og der udvikles nye fantastiske pickupper. I Ikeda Akiko holder en diamant nålens diamant i pladerillen.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Grammofonens herlige comeback har sat gang i udviklingen af nye, raffinerede komponenter. Denne pickup, Ikeda Akiko, er i en byggekvalitet for sig selv og koster knap 100.000 kroner.

Den er uden for rækkevidde for de fleste af os, men her kan vi så nyde de lækre, visuelle detaljer på tæt hold.

Alle pickupper – også denne – har en diamant monteret for enden af nålefanen, selv de billigste pickupper. Her registreres de små ujævnheder i pladerillen, og disse bittesmå bevægelser omdannes til elektriske spændingsudsving i pickuppens indbyggede spole.

I den forstærker, som grammofonen er tilsluttet, forstærkes signalet mange hundrede gange for at kunne ende som musik ud af dine højttalere.

Japanske Ikeda har forfinet teknologien til det yderste. Ikke blot er der en diamant i rillen. Nåle-fanen, der som regel er et metalrør, er her i ren diamant. Med en laser er den skåret ud i en let konisk form, og diamanten for enden er limet på i hånden under mikroskop.

Fræset hus

Pickuppens hus er fræset ud i et enkelt stykke titanium, der både er let og meget stift. En meget kostbar løsning i øvrigt.

Diamant uden tab

Hele nålefanen er i diamant, som er det hårdeste materiale, man kan opdrive, så selv de mindste mekaniske svingninger overføres uden tab.

Spole i bevægelse

Akiko er en såkaldt MC-pickup, hvor spolen er bevægelse. Det er mere præcist end med de billigere MM-typer, hvor det er magneten omkring spolen, der bevæger sig. Spolen er i rent sølv.

Tilpasset tonearm

Ikeda-pickuppen kræver det ypperste, hvis man skal have det maksimale udbytte af den. Her er den monteret i Ikedas egen tonearm.