Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Læg pc’en i lommen - med gratis software

Der er ingen pc som ens egen. Tag den stationære maskine med på farten ved hjælp af en usb-nøgle og et par gratis applikationer.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Enhver pc er lige så enestående som dens ejer. Nogle bugner af familierod, spil og feriebilleder, mens andre kun bliver brugt til forretninger og kun indeholder vigtige filer i kodeordsbeskyttede mapper. Alt det gør processen med at flytte til en anden maskine omtrent lige så sjovt som at sove i en fremmed seng. Ville det ikke være herligt, hvis du kunne tage din pc med sig overalt?

Vi har arbejdet på et ideelt sæt porterbare værktøjer, der passer på en usb-nøgle af moderat størrelse. Sæt den i pc’en, og du har alt det essentielle ved hånden. Vores udvalg af applikationer dækker alle de vigtigste platforme og burde gøre det muligt for dig at lave en konfiguration, der hjælper dig med at arbejde – eller spille – overalt, hvor du kan få adgang til en computer. Du har dine dokumenter samlet et sted. Ideelt.

Men det er ikke alt. Vi har også inddraget et par færdige suiter af fuldt porterbare værktøjer, som du kan boote direkte fra en usb-nøgle, og vi viser dig, hvordan du bruger Mojopac. Mojopac er et gratis program, der gør det muligt at lave en skræddersyet Windowskonfiguration, som du kan tage med sig overalt. Lad os komme i gang!

Kontorapplikationer

1 Lad os forestille os, at den fremmede pc, du skal bruge, ikke har nogen produktivitetsapplikationer installeret. Med netadgang kunne du logge på Google Docs, men det er ikke alles kop te.

En anden mulighed er AbiWord 2.8.1 (www.abisource.com), som du kan lægge på en usb-nøgle. Det er gratis, meget hurtigt og burde kunne køre på selv de ældste systemer. Som tekstbehandler minder den efter vores mening om Word 2003, når det gælder funktionalitet og stil. Det var den sidste version, før Microsoft begyndte at stuve Office fuld af funktioner, som du faktisk ikke har brug for.

Hvis du er mere til kode end tekst, og du har brug for noget med færre formateringsfunktioner, kan Notepad2 række. Den er meget enkel og meget hurtig, og den kan køre direkte fra et flashdrev. Find den på http://sourceforge.net/projects/notepad2.

Vi har ledt længe efter letvægtsregneark, fordi vi ved, at de er essentielle. Gnumeric – der er en af komponenterne i GNOME Office – kan fås i en enkeltstående Windowsversion på http://projects.gnome.org/gnumeric/downloads.shtml. Med omkring 30MB er den tungere, end vi bryder os om, men den er stadig mindre end Microsoft Excel.

Office-viewers

2 Det er praktisk at have værktøjer, som gør det muligt at se et dokument, selv om du ikke har moderapplikationen installeret. Microsoft leverer elskværdigt nok viewere til filer fra Word, PowerPoint og Excel. Den nemmeste måde at skaffe dem på består i at gå til Microsoft Download Center på www.microsoft.com/downloads og lede efter dem hver for sig.

Der findes også versioner til Office 2003 og 2007, men de er desværre alle ret store. Hvorfor så ikke bruge OpenOffice.org i stedet? Den fylder mere end alle disse viewers med sine 440MB, men så får du også tekstbehandling, database, regneark, vektortegning og præsentationsværktøjer plus evnen til at læse de fleste traditionelle MS Office-filer. Så slipper du for at skulle installere separate Office-applikationer.

Pdf-læsere

3 Hvornår har du sidst oplevet, at der fulgte en trykt brugsanvisning med en softwarepakke? De er alle uddøde, selv for de mest komplicerede programmer. Pdf’en har godt og grundigt taget over – men Acrobat Reader, Adobes gratis pdf-viser, er temmelig uhåndterlig.

Du skal bruge noget, der er lidt lettere til dit usb-drev, og derfor satser vi på Sumatra PDF (www.bit.ly/6JgDRA) i stedet. Det har en arkivstørrelse på cirka 1,2MB, sammenlignet med Adobe Readers bombastiske 26,8MB. Man må ofre lidt funktionalitet, men man kan da i det mindste åbne sine filer.

Kommunikationsværktøjer

4 Vil du kunne hente mail fra enhver maskine? Den nemmeste måde består i at skifte til en cloud-konto og sende din mail til Gmail eller Hotmail. Hvis du elsker at bruge pop3 eller imap-mail på en desktop-klient, er Mozilla Thunderbird 2 lille nok til at kunne være på et flashdrev. Kombiner den med Sunbird – Mozillas kalenderapplikation – og du har mail og aftaler på den samme nøgle. Hent dem begge på www.mozilla.org.

Når det gælder et globalt meddelelsesprogram, anbefaler vi Pidgin (www.pidgin.im). Det er opensource og understøtter næsten alle eksisterende IM-protokoller, herunder de store navne Google Talk, Windows Live Talk, AIM, Yahoo og ICQ. Hvis du bruger Facebook eller Twitter, vil du måske i stedet foretrække Digsby (www.digsby.com). Applikationen understøtter større IM-tjenester og giver statusopdateringer for adskillige sociale netsites.

Backup og synkronisering

5 DriverMax (www.innovative-sol.com/drivermax) er en desktop-applikation, der kan tage backup af systemets drivere. Den er ideel, hvis du har brug for på ny at installere Windows på en maskine, eller hvis du vil klone din konfiguration. Værktøjet kan også bruges til at identificere og opdatere drivere på systemet.

Hvis du ønsker en mere omfattende backuptjeneste, er det værd at installere Cobian Backup 9 på flashdrevet (www.bit.ly/4WM82a). Den har fremragende netunderstøttelse og indbygget ftp, og du kan derfor planlægge backup og siden få adgang til filerne fra enhver computer med netopkobling.

Hvis du mangler et sted at gemme dine filer online, har Dropbox for nylig tilføjet understøttelse af usb-drev. Dropbox er en gratis filsynkroniseringstjeneste, som du kan bruge som et drev på maskinen, og den nye addon gør det muligt at køre den direkte fra et flashdrev. Gå til www.dropbox.com.

Vedligeholdelses- og antiviruspakker

6 Fjern ubrugte genveje, slet tekst i registreringsdatabasen og ryd op i internethistorien og de midlertidige filer med et par klik ved hjælp af CCleaner (ccleaner.com). Det er en hurtig applikation, der tager backup af de ændringer, du laver undervejs.

En anden praktisk applikation er Recuva (www.recuva.com). Ufrivilligt slettede filer, selv dem fra Papirkurven, kan reddes og gendannes med denne software. Du kan endda også bruge den på eksterne drev og hukommelseskort.

De fleste gratis antivirusapplikationer er neddroslede udgaver af kommerciel software. De er som regel ganske effektive, men de kan somme tider invadere ens system med meddelelser, som man ikke kan slå fra. Der er en grund til, at de bliver lanceret, og grunden er ikke altruistisk elskværdighed, selv om man gerne ville tro det.

ClamWin (www.clamwin.com) er et strålende alternativ til plagsom nagware. Det bygger på opensource-antivirusprogrammet ClamAV, og det føjer en Windowsbrugerflade til det glimrende kommandolinjeprogram.

Medieafspillere

7 Vi kunne strø om os med en masse navne på medieafspillere her, men du har faktisk kun brug for en. VLC Media Player (www.videolan.com) er porterbar, fylder kun lidt og er ideel til dvd’ere, videoklip og mp3’ere.

Der er kun meget få videofiltyper, som VLC ikke kan afspille, og den klarer også de fleste audiotyper – selv gamle midi- og mod-filer. Den opsøger endda driverne til gamle videoinputenheder såsom webcams. Det eneste, den virkelig mangler, er en køn brugerflade, men med så god en ydelse glemmer man det hurtigt.

Grafikapplikationer

8 IrfanView (www.irfanview.com) er ældre end bakkerne på XP’s standard-baggrundstapet. Man kan beskære, ændre størrelse og foretage andre basale fotomanipuleringsopgaver, men det er altså ikke Photoshop. Det kan dog klare de fleste almindelige billedredigeringsopgaver, som du kan få brug for på farten.

Hvis du har brug for et tegneprogram, der kan ligge på den begrænsede plads på et flashdrev, foreslår vi Inkscape (www.inkscape.org). Det er et vektortegneprogram, der svarer til Adobe Illustrator, men det er slankere, og det er gratis.

Lav en porterbar XP-installation

Virtualiseringssoftwaren Mojopac gør det muligt at tage en skræddersyet Windows XP-konfiguration – med dokumenter og det hele – med i lommen. Vi har brugt den gratis version, der kan hentes på www.mojopac.com. Der findes en kommerciel version ved navn Mojopac Pro, der har funktioner som kodeordsbeskyttelse og kryptering. Når du skal oprette din virtuelle pc på et flashdrev, sætter du en tom usb-nøgle i pc’en og installerer Mojopac direkte på drevet, idet du følger anvisningerne.

Mojopac starter og booter ind i en virtualiseret udgave af Windows i Windows XP. Klik »Host | Switch« for at komme tilbage til din egen desktop. Åbn et Stifindervindue og gå til din usb-nøgle. Opret en ny mappe på nøglen og træk installationsprogrammerne til de programmer, der skal være porterbare.

Til sidst trykker du på »Mojopac | Switch« og installerer programmerne, ligesom du ville gøre det i Windows. Når alle installationerne er færdige, kan du fjerne drevet og iværksætte den samme virtuelle installation på enhver Windows XP-pc eller bruge en virtuel maskine, hvis du bruger et andet operativsystem.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krypter drevet

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Lav et spejl

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]