Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lad musikken vælge hovedtelefonen

Hvilken hovedtelefon skal du vælge? Hvis du fortrinsvis lytter til en bestemt musikgenre, kan du lade musikken hjælpe dig med at vælge den rigtige type hovedtelefon.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Udvalget af hovedtelefoner er enormt, så hvordan skal man finde den rigtige? En god metode er at lade musikken bestemme. Lytter du mest til rock, er du til dubstep, jazz eller klassisk? Din foretrukne musikgenre kan hjælpe dig på vej.

Som udgangspunkt bestræber de fleste producenter af hovedtelefoner sig på at opnå en såkaldt lineær frekvensgang. Det betyder, at lydniveauet er ens ved alle frekvenser lige fra den dybeste bas til den højeste diskant. Men det er af tekniske grunde overordentlig vanskeligt at opnå i praksis, så mange producenter vælger at gå en anden vej og i stedet fremhæve bestemte frekvensområder. Ved for eksempel at gøre bassen kraftigere kan man tilføre tung techno eller rock mere punch og power og på den måde forstærke lytteoplevelsen.

Rent praktisk sker det ved at konstruere hovedtelefonen, så den af sig selv fremhæver bassen (for eksempel ved at have en særlig stor højttalerenhed til baslyden), eller man lader musiksignalet løbe igen-nem et særligt kredsløb, så man elektronisk kan styre, hvilke toneområder, der skal stå særlig kraftigt i det samlede lydbillede.

Det er nemlig ikke kun bassen, som kan fremhæves. Hvis du lytter mest til visesang eller andre musikgenrer, hvor det primært er stemmerne, der er i fokus, vil det genere oplevelsen med en alt for kraftig bas. Stemmerne skal klinge naturligt og ægte, for den menneskelige stemme ligger ikke overraskende primært i det mellemtoneområde, hvor vores ører er mest følsomme.

Klassisk og jazz kræver detaljer

Er din foretrukne musik jazz eller klassisk – herunder opera – stiger kravene til hovedtelefonens evne til at gengive frekvensområdet så lineært som muligt. Her kræves, at alt fra den dybe bas til høje diskant står med samme styrke og klarhed. Vil du opnå bedst mulig lyd i disse musikgenrer, bør du gå uden om de helt billige hovedtelefoner. Det er ikke, fordi klassisk er ”finere”, men da der her er tale om primært akustiske instrumenter, hvor musikken er optaget i en koncertsal, vil optagelsen have en mere autentisk kvalitet. Med akustiske instrumenter er det lettere at høre, om lyden er rigtig eller forkert, også for utrænede ører.

Som udgangspunkt vil en god – og dermed dyrere hovedtelefon – bedre kunne håndtere musik med mange instrumenter på samme tid end prisbillige hovedtelefoner, hvor gengivelsen bliver mere klemt, og det kan være vanskeligt at skille de forskellige instrumenter og stemmer fra hinanden.

Hovedtelefoner til det hele

Gode hovedtelefoner er selvfølgelig velegnede til alle genrer. For også pop og rock er en større oplevelse, når de gengives af kvalitetskomponenter. Det er der mange, som har opdaget, for de senere år er kvalitetshovedtelefonerne stormet frem.

Der findes også kvalitetshovedtelefoner, som i særlig grad egner sig til pop og rock. Flere og flere producenter ønsker at imødekomme behovet for en slagkraftig basbund og fremstiller i dag virkelig fine hovedtelefoner, hvor der er lagt vægt på at give de dybe frekvenser ekstra meget volumen, uden at det ligefrem ødelægger resten af lyd-billedet.

Et godt eksempel er de helt nye Sennheiser Urbanite, en hovedtelefonserie fra den ellers så lydpuristiske, tyske producent, hvor idealet om lineær frekvensgang i nogen grad er forladt, og hvor bassen har fået et ekstra boost. Det er gode hovedtelefoner til de mere hårdtslående musikgenrer.

På eller over øret

Uanset musiksmag findes der grundlæggende to typer hovedtelefoner: Dem, du sætter inde i øret (in-ear), og dem, der sidder uden på øret (over-ear eller on-ear). De allerdyreste og -bedste hovedtelefoner på markedet er over/on-ear-typerne, da man her kan bruge større højttalere og kabinetter med større volumen – alt sammen til gavn for gengivelsen. De allerfineste hovedtelefoner er altid af over-ear-typen, som dækker hele øret og skaber en lille, indelukket ”koncertsal”.

Generelt skal du vælge det, der passer dig bedst. Er det in-ear skal du tjekke, at de sidder godt i øret, og at de ikke generer eller ligefrem gnaver. Omvendt må de heller ikke sidde så løst, at de kan falde ud.
Vælger du over-ear eller on-ear skal du vælge hovedtelefoner, der sidder godt fast uden direkte at stramme. De skal helst ikke føles for varme om øret efter længere tids brug. Lytter du til musik, mens du er på farten, bør du vælge en type, som kan klappes sammen, når de ikke er i brug.

I dag kan du også få gode, trådløse højttalere, som kan være praktiske, hvis du for eksempel vil lytte til musik, mens du går rundt derhjemme og gør rent, eller hvis du ikke vil tvinges til at sidde tæt på afspilleren. Men lyden fra kablede højttalere er alt andet lige stadig bedst. Så hvis du er mest til musik med sarte stemmer og instrumenter, skal du ikke vælge trådløst.

Tracks er ren V8-lyd, som betyder kraftig og dyb bas og et særdeles solidt hovedbånd. Med den indbyggede mikrofon kan
du også besvare mobilopkald.

FAKTA
Type: On-ear, lukket
Signaloverførsel: Kabel
Vægt: 215 gram

Trendy letvægtshovedtelefon til blandt andet de hårdtslående genrer. Kan klappes sammen og tages med overalt. Fås i mange forskellige farver.

FAKTA
Type: On-ear, lukket
Signaloverførsel: Kabel
Vægt: 205 gram

Frem for at give bassen et elektronisk boost er Crusher udstyret med en ekstra højttalerenhed, der sørger for mere power i de dybe frekvenser.

FAKTA
Type: Over-ear, lukket
Signaloverførsel: Kabel
Vægt: 240 gram

De 40 mm store højttalerenheder af biocellulose giver fornem lyd, og ørepuder med blød polstring sikrer høj komfort til mange timers lytning.

FAKTA
Type: Over-ear, lukket
Signaloverførsel: Kabel
Vægt: 255 gram

Med en spilletid på 240 timer har du trådløs musik på farten til mange pendlerture. Trods batteridrift er vægten holdt forbavsende langt nede.

FAKTA
Type: On-ear, lukket
Signaloverførsel: Trådløs (Bluetooth) og kabel
Vægt: 237 gram

Er målet high end-lyd på farten, så kig på denne Sennheiser Momentum, som leverer en sublim og realistisk gengivelse til kritiske musikgenrer.

FAKTA
Type: on-ear, lukket
Signaloverførsel: Kabel
Vægt: 160 gram