Home » Transport » Lad elbilen op mens du kører
Lad elbilen op mens du kører

Lad elbilen op mens du kører

Share
Fremtidsløsning 2: Kondensatorer og strøm i vejene

Et projekt, der blev startet i 2020 under betegnelsen Smart­road Gotland i samarbejde med firmaet Electreon AB afprøver strømførende ledninger i vejen. Strømmen kan så enten oplade et eldrevet køretøjs batteri eller drive en elmotor direkte.

En del af projektet er en bus med en stor indbygget superkondensator: Sådan en kondensator tåler nemlig teoretisk bedre hyppig op- og afladning end et batteri.

De ledende baner er nedlagt under 8 cm asfalt, og sne, grus og sten på vejen er dermed ikke nogen hindring for processen. Desuden fryser ledende baner i vejen ikke så let til som luftledninger.

Selv sne og is kan ikke hindre strømtilførslen fra de opvarmede og nedgravede spænd­ingsledninger, der også kan strømforsyne store trucks.

De ledende baner kræver en smule præcision at ramme og holde sig på, fordi strømaftageren er en bevægelig computerstyret arm, og når først armen har forbindelse til strømlederne, kan et digitalt styresystem og sensorer under køretøjet holde den på sporet.

Se også:  Ny dansk app vil gøre livet lettere for elbilister

Systemet kan godt nok ikke afgive så meget strøm som luftledninger, men til gengæld er de ledende baner ikke så skrøbelige og bidrager stort set ikke til ekstra luftmodstand.

Fremtidsløsning 3: Ligesom en legetøjsracerbane

Omkring den gamle skånske by Lund kører der en elektrisk forsøgsbus, som drives af et genopladeligt batteri og holdes opladet med strøm fra ledere nedlagt i vejbanen.

Bussen optager ladestrømmen gennem to børster under køretøjet, der slæber hen over strømskinnen. Det hele minder lidt om en legetøjsracerbane, og ideen til anlægget er faktisk også inspireret af sådan en.

Projektet Elonroad prøvekører bus omkring Lund i Skåne. Køretøjet drives af strøm fra ledere midt i vejen.

Skinnen i Elonroad-projektet er delt op i en meter lange stykker, og et sindrigt digitalt system sørger for, at kun skinnestykket lige under bussen er ledende, og at strømmen sluttes til, når den forreste børste passerer.

Se også:  Der mangler ladestandere i Danmark - se her, hvor manglen er størst

TAGS
elbil
elektriske transportmidler
Fremtidens biler
transport

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S