Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kvinder skal rykke ind i it-bestyrelserne

Der kommer flere og flere kvinder på lederposterne i Danmark generelt, men målet er ikke nået - slet ikke i it-branchen, hvor tallet er stagneret.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er fortsat langt til de kønspolitiske mål i it-branchen, viser den årlige medlemsundersøgelse, som IT-Branchen i samarbejde med Styregruppen Kvindelige Ledere i ITB netop har gennemført af andelen af kvinder på topposterne i branchen.

Styregruppen havde oprindeligt formuleret et mål om, at der i 2010 skulle være 15 procent kvindelige administrerende direktører.Det mål er langt fra nået. Undersøgelsen viser, at der er seks procent kvindelige administrerende direktører i it-branchen – præcis samme resultat som undersøgelsen sidste år.

Derimod er der kommet flere kvinder i bestyrelserne og i direktionslokalerne generelt. 52 procent af virksomhederne med en dansk bestyrelse svarer i år, at de har en eller flere kvinder i bestyrelsen. Tallet var sidste år 31 procent. Stigningen sker på baggrund af en stigning også i de professionelt valgte kvinder.

Der er således i 2010 44 procent af virksomhederne, der har en professionelt valgt kvinde i bestyrelsen mod 29 procent i 2009. Det er især de små og mellemstore virksomheder, der i højere grad har budt kvinderne indenfor. Samlet set besætter kvinder dog kun 15 procent af bestyrelsesposterne.

I direktionslokalerne er der nu også flere kvinder at finde. 57 procent af virksomhederne har i dag mindst én kvinde i direktionen mod 49 procent i 2009 og 43 procent i 2008. Her er altså en klart stigende tendens, der endda i 2010 har taget ekstra fart.

Kvinderne dominerer HR Stigningen afspejler en yderligere stigning i andelen af blandt andet HR-direktører, hvor hele 78 procent af virksomhederne har en kvinde på posten.

Undersøgelsen viser også en stigning i support-, maintenance- og driftsdirektører samt salgsdirektører. 23 procent af salgsdirektørerne i branchen er således i dag kvinder mod 15 procent i 2009.

»Specielt er det glædeligt at se, at vi har fået flere kvindelige salgsdirektører,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl, administrerende direktør for MB it-Consulting og formand for Styregruppen Kvindelige Ledere i ITB.

»Vi ved, at det er ude i linjen, hvor der er budget- og kundeansvar, at ledelsen ofte kikker efter den næste direktørkandidat. Så disse stillinger skaber en kvindelig talentmasse til topposterne«.

Lang vej endnu

Ser man på andelen af kvinder i ledelse i Danmark i et europæisk perspektiv, er der lang vej endnu.

»Det er bemærkelsesværdigt, at vi i Danmark ligger på førstepladsen i Europa med hensyn til veluddannede kvinder, og nummer næstsidst med hensyn til andel af kvindelige ledere.

It-branchen er en moderne branche, og alligevel har 43 procent af virksomhederne ikke en kvinde i direktionen. Der er meget, vi kan gøre for at ændre dette,« udtaler Cecilia Bonefeld-Dahl.

»Den danske it-branche skal leve af de talenter, der findes - mænd som kvinder - ellers bliver vi overhalet indenom af udenlandske konkurrenter. Derfor driver vi målrettet denne agenda i IT-Branchen,« fastslår Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen.

Behov for talentpleje

I undersøgelsen spørges om behovet for tiltag med henblik på at fremme kvindelige talenter. 21 procent af virksomhederne svarer, at der er behov for særlige tiltag med henblik på at udvikle virksomhedens kvindelige talenter. Endnu flere er enige i, at der er behov for et talentudviklingsprogram. Men få er villige til at betale den pris, det koster.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Baggrund

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]