Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kvantefysik skal gøre kryptering ubrydelig

15 års forskning skal omsættes til ubrydelig kryptering, der kan gøre hackerne arbejdsløse. Danske forskere på Niels Bohr-Instituttet skal få det til at lykkes.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man går i fare, hvor man går: Identitetstyveri og deep fake griber om sig, og hacking har længe været en alvorlig trussel mod vores samfund. Kryptering er et godt værn, men i takt med at den bliver mere effektiv, bliver også hackerne dygtigere. Det kan få mange til at drømme om noget, der lyder lige så usandsynligt som evighedsmaskinen: ubrydelig kryptering.

Tanken er imidlertid slet ikke så umulig, som den kan lyde. Innovationsfonden under Uddannelses- og Forskningsministeriet har bevilget 18 millioner kroner til et projekt, der skal tage 15 års forskning fra Københavns Universitet og udmønte den i kommercielle produkter til ubrydelig kryptering af information.

Sikker linje til Lyngby

Det er forskere fra Niels Bohr-Institutet, som skal omdanne de mange års kvanteforskning til praktisk brug. De lægger ud med at bygge en sikker kommunikationslinje mellem Niels Bohr-bygningen i København og DTU i Lyngby.

Ideen er, at hvis man kan fragte lyspartikler med kvanteinformation via et 10 kilometer langt fibernet, kan man også bruge denne teknologi alle andre steder i samfundet. Det lyder umiddelbart meget dyrt. Men fordelen er, at teknologien skal fungere via det eksisterende fibernet.

En international indsats

Det siger sig selv, at Danmark ikke alene kan håndtere et projekt af den størrelsesorden.

Som professer Peter Lodahl fra Hy-Q Center for Hybride Kvantenetværk på Niels Bohr-Institutet udtrykker det:

”Vi har kæmpe ambitioner inden for kvanteteknologi og store muligheder for at realisere de ambitioner her i Danmark. Men det kræver, at vi kan forene og udnytte vores evner. Vi har i dette projekt samlet et fremragende hold af forskere og industrifolk med komplementære kompetencer".

Foreløbig er projektet naturligvis særdeles akademisk, men det er ikke kun grundforskning. Det er forskningsarbejde med et erklæret mål: ultimativt sikker kommunikation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere