Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kunstig intelligens styrer videomøder

Nogle gange er det tilfældigheder, der sætter skub i udbredelsen af en bestemt teknologi. Som f.eks. da en vulkan på Island – med et navn ingen kunne udtale – for nogle år siden spyede så meget aske op i atmosfæren, at flytrafikken i store dele af Europa blev lammet. Forretningsmøder i stribevis måtte aflyses for i stedet at blive afholdt i det digitale univers.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er naturligvis systemer til afholdelse af videokonferencer, vi taler om, for selv om teknologien allerede inden vulkanudbruddet var udbredt i virksomhederne, der ofrede store summer på at indrette dedikerede lokaler til formålet, var det som om, det ikke var så spændende med de der videomøder. Enten fordi kvaliteten ikke var helt tilfredsstillende eller, fordi teknologien var for kompliceret at bruge.

Nu er videomøder hverdag

Siden er der sket rigtig meget på den front, og i dag er deltagelse i et videomøde lige så almindeligt, som at foretage et telefonopkald eller sende en e-mail. Med store skærme i både 4K- og 5K-opløsning, er billedkvaliteten i top, og det samme er lyden, lige som der ikke blot kan holdes møder med kontorer i fjerne lande, men også etableres kontakt til medarbejdere på farten via smartphone eller tablet.

Fokus er i dag rettet mod brugervenligheden, og ganske som på så mange andre områder har kunstig intelligens nu også holdt sit indtog her, idet virksomhedens ansatte nu kan ringe ind og ud fra mødelokalet uden at løfte en finger. Cisco, der er mangeårig aktør på dette marked, har nemlig lanceret Spark Assistant med kunstig intelligens.

Styr videoen med stemmen

Det gør stemmestyring i mødelokalet til en realitet, og teknologien bliver tilgængelig på tværs af alle Ciscos Spark Room videomødesystemer, herunder det nye flagskib Cisco Spark Room 70. Kunstig intelligens gør det imidlertid ikke blot muligt at interagere verbalt med konferencesystemet og afgive forskellige kommandoer via det talte ord.

”Cisco leverer 50 milliarder mødeminutter til virksomheder hvert år. Derfor har vi et stort kendskab til møder og ved, hvorledes kunstig intelligens kan understøtte medarbejderes samarbejde i det virtuelle mødelokale”, siger Christian Raahave, der har titel af Specialist in Workspace Experience hos Cisco.

Opkøb sikrer AI-udvikling

Machine learning-teknologien, der driver Spark Assistant, er udviklet af firmaet MindMeld, som Cisco opkøbte sidste år. Den er blandt andet i stand til at genkende ansigter, og den virtuelle mødeassistent ved således hele tiden både, hvem der deltager i mødet, og hvem der taler. Totalt set betyder teknologien altså både, at det er nemt at holde et møde og, at brugeroplevelsen styrkes.

I udviklingsarbejdet har Cisco i høj grad lyttet til ønsker fra virksomhederne, og senere vil yderligere funktionalitet komme til. Blandt andet via Nvidias Jetson-teknologi, der lige nu betyder, at grafisk performance er midt i et paradigmeskift – ikke kun i forbindelse med konferencesystemer, men også når det eksempelvis gælder intelligent videoovervågning og sågar selvkørende biler.