Home » Kunstig intelligens » Kunstig intelligens får det sidste ord
Kunstig intelligens får det sidste ord

Kunstig intelligens får det sidste ord

Share

Kunstig intelligens er blevet så intelligent, at den kan diskutere på lige fod med universitetsfolk – det har Project Debater fra IBM bevist. Den får tit ret, og europamesteren i debat er begejstret for maskinen

Luften var tyk af forventning denne novemberaften i 2019 i Cambridge, hvor over 500 studerende skulle overvære en debat. Ikke en usædvanlig begivenhed i Cambridge Union Society, der med sine 150 år på bagen både er Englands og verdens ældste debatforum. Men en af debatdeltagerne var alt andet end sædvanlig.

Denne aften havde debatpanelet nemlig en helt særlig gæst, den navnkundige Watson AI-computer fra IBM. Den tårnede sig 2 meter op i luften som en enorm sort monolit med blinkende blålys. Men den talte med en blød og behagelig kvindestemme, der var syntetiseret på basis af stemmen fra den kvindelige skuespillerinde Eliza Foss.

Den nye IBM AI-computer, der har fået navnet Project Debater, havde været under udvikling i seks år som en direkte efterkommer af den Watson-computer, som i 2011 besejrede flere menneskelige modstandere i quizzen Jeopardy. Watson har også været brugt til at assistere i kræftbehandling og diagnose, hvor IBM har ladet den trække på et vidensgrundlag på flere hundrede millioner artikler og afhandlinger, der er gennemgået og godkendt af eksperter.

Se også:  Sludrerobot hjælper svindelofre

Debatten i Cambridge drejede sig dog hverken om underholdning eller lægelige spørgsmål. Aftenen skulle afsløre, om en intelligent maskine ville være i stand til at argumentere for og imod et givet emne med samme indsigt, kløgt og overblik som erfarne menneskelige debattører.

Er AI til gavn?

Emnet for aftenen debat var såmænd, om kunstig intelligens vil være til glæde og nytte for menneskeheden eller det modsatte. På den ene side kan AI styre førerløse biler og samle smart cities, men man kan også hævde, at AI gør mange mennesker arbejdsløse eller ligefrem truer hele menneskehedens eksistens.

Dysten foregik på den måde, at Project Debater forinden var blevet fodret med input fra over 1100 studerende på Cambridge University, og computeren fik nu 15 minutter til at gennemgå disse bidrag og sammenfatte et 4 minutters oplæg. Dernæst skulle maskinen på skift fremsætte en række korte og konkrete påstande på højst 36 ord om emnet, som debatpanelet så skulle forsvare eller gendrive.

De menneskelige debatdeltagere var opdelt i to hold hver sammensat af en professor og en mester-debattør, der forud var udvalgt til at skulle argumentere for og imod maskinens udsagn. På det hold, der skulle støtte påstanden om, at AI var potentielt skadelig, var ingen ringere end den 32-årige indisk fødte Harish Natarajan, som er indehaver af verdensrekorden for flest sejre i debatkonkurrencer samt tidligere VM-finalist og europæisk mester.

Se også:  Kunstig intelligens stormer frem i dansk erhvervsliv

De to hold blev først gjort bekendt med debatemnet, kort før duellen gik i gang og havde derefter ligeledes 15 minutter til at forberede en 4 minutters indledningstale samt 4 minutter til at svare for og imod på hver af IBM-computerens påstande. Hverken mennesker eller computer havde adgang til internettet under debatten, der snart bølgede frem og tilbage med svar og modsvar.

Computer mod menneske på ord. Undervejs viser en diskussionsmåler, hvordan publikum opfatter ”stillingen” i debatten. Emnet her er sociale medier.

Som et argument mod kunstig intelligens fremførte Project Debater, at AI ikke ville kunne forventes at træffe etisk rigtige beslutninger, for moral og empati er udpræget menneskelige egenskaber. Men Project Debater kunne også omvendt indvende, at kunstig intelligens ville være til stor nytte, fordi den kunne overtage en masse kedelige rutineopgaver.

Computeren bragte også det argument til torvs, at kunstig intelligens kun kan foretage bestemmelser, som er del af dens programmering. Efter hver sådan påstand var de to debathold på banen med argumenter og modargumenter til støtte for deres holdning, og duellen sluttede med en to minutter lang sammenfatning og konklusion fra såvel computer som øvrige debatdeltagere.

TAGS
AI
IBM
Kunstig intelligens
Watson

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S