Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kul i din næste computer

Store fremskridt med teknologi baseret på kul kan give os meget hurtigere computere – allerede om et par år.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er kulstoffet graphen, der er interessant her. Kul er et forfærdeligt interessant materiale, fordi det på grund af sin atomstruktur kan lave mange forskellige typer af atomgitre.

Vi kender to så forskellige tilstande af kul som skrivekul og diamant – det er næsten ikke til at tro, at det er samme materiale.

Graphen er endnu en af kuls usædvanlige tilstande. Det er nærmest et ark af kulatomer, der kun er et atom tykt. Det giver det nogle meget specielle egenskaber.

For det første er det nærmest et todimensionalt krystal. For det andet – og det er det mest spændende i denne sammenhæng – så har det nogle særlige elektriske egenskaber. Atomer kan nemlig bevæge sig ekstremt hurtigt i det.

Det er naturligt forekommende i naturen, men ikke ligefrem i store mængder. De første, engelske forskere, der fandt det, gjorde det ved at trække det af kul med almindeligt klisterbånd.

Det er meget små stykker, man får på den måde, og de skal findes med et mikroskop.

Derfor er graphen stadig ret dyrt, en plade på en kvadratcentimeter koster nogle hundrede millioner kroner. Men nu er det for første gang lykkedes at lave graphen ved at dyrke det på en plade af siliciumcarbid.

Det er en gruppe af europæiske forskere, det er lykkedes for, og det vil sikkert bringe prisen ned i en gevaldig fart.

Forskere fra IBM har allerede i deres første forsøg med en graphen transistor fået den til at virke næsten tre gange hurtigere end den bedst kendte siliciumtransistor med de samme mål.

Nogle forskere forventer, at graphen vil gøre det muligt at lave chip, der kører mellem 500 og 1000 GHz – der står Giga Herz – altså processorer der er flere hundrede gange hurtigere, end dem vi kender.

Graphen tåler både varme bedre og genererer mindre varme på grund af den mindre modstand i stoffet. Det er en af grundene til, at de høje hastigheder bliver mulige.

Allerbedst er måske, at forskerne ikke forventer, at det vil være vanvittigt svært at lave chips baseret på graphen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere