Home » Andet » Menneskeligt set: Kryptiske valutaer
Menneskeligt set: Kryptiske valutaer

Menneskeligt set: Kryptiske valutaer

Share

I forne tider havde man et begreb, der hed ”guldfod”. Det var – med Den Danske Ordbogs ord – et ”pengesystem, hvorefter et lands centralbank sætter prisen på landets valuta i forhold til værdien på guld og fremstiller de vigtigste mønter i guld”.

I dag kan man tale om en valutareserve. Den er defineret som ”en nationalbanks samlede beholdning af guld og fremmed valuta samt nettobeholdningen af kortfristede tilgodehavender i udlandet”.

Hvem er Nakamoto?

Disse begreber lyder ret håndgribelige. Men hvad er situationen, når vi taler om kryptovaluta? Her er der som bekendt tale om valuta, der ikke eksisterer som fysiske sedler og mønter, men som kun findes i digital form.

Bitcoin er verdens første krypto-valuta. Den blev etableret i 2009 af en gådefuld skikkelse, der lyder pseudonymet Satoshi Nakamoto. Siden har tusinder af forskellige kryptovalutaer set dagens lys. Satoshi Nakamoto skal have forladt kryptovalutaprojektet i 2010, og siden da har man gættet på hans (?) identitet.

Sjov maskinoversættelse

Der er delte meninger om kryptovalutaer. Min indbakke modtager således festlige udslag af fænomenet.
Tag blot dette overmåde overbevisende eksempel fra en ”Ernst Axelsen”: ”Det er sikkert at sige, at du er interesseret i, om avancerede monetære former er kloge ud over flok at teoretisere dine penge i? I tilfælde af bekræftende, kan denne artikel blive opdaget som nyttig.”

Se også:  Cookiefri annoncegigant får ny europæisk chef
Kun for de rige?

Allright: spøg til side. Der er mange, der tager kryptovalutaer alvorligt. Og en af dem er interessant nok Jackson Palmer, der var med til at udvikle kryptovalutaen Dogecoin (det er den, der har en hund af racen shiba som bomærke).

Palmer siger nu, at han er færdig med kryptovaluta, som han i dag kalder ”en iboende højreorienteret og hyperkapitalistisk teknologi.” Han siger videre, at teknologien ”primært er udviklet til at berige sine brugere ved hjælp af en kombination af skatteunddragelse, mangel på overvågning fra myndighederne og kunstigt skabt knaphed.” Palmer hævder, at denne branche bliver styret af et magtfuldt kartel af rige mennesker.

Se også:  Robotterne indtager gader og marker
Digitalt oprør

Det var unægtelig eine grausame Salbe. Er der ikke noget godt at sige om kryptovalutaer? Hvis man spørger filminstruktøren Spike Lee, er der masser af godt at sige. Han hylder kryptovaluta som et ”digitalt oprør mod et finansielt system, der historisk set har undertrykt farvede mennesker og kvinder.”

Det har han gjort i en annonce for firmaet Coin Cloud, der tilbyder kryptovaluta-pengeautomater. Den annonce har givet bagslag. Spike Lee er blevet beskyldt for grådighed, og flere har påpeget, at Coin Cloud stort set ikke beskæftiger farvede ansatte.

Spike Lee er ikke den eneste, der går ind for kryptovaluta. Nogle mener, at fænomenet kan få en anselig betydning i udviklingslande i forbindelse med overførsel af små beløb, blandt andet fordi disse overførsler er billigere. Og det lyder jo ikke så tosset. Den banale konklusion er, at kryptovaluta er her. Så må den enkelte tage stilling til, om det er på godt eller på ondt.


TAGS
erhverv
finans
kryptovaluta

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S