Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Koogeek: Smarte elpærer og stikkontakter

Koogeek har ingen fine fornemmelser, når det handler om at kommunikere med digitale assistenter. Producentens elpære og stikkontakt taler med alle de største og byder på gode funktioner til det smarte hjem.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er efterhånden ved at være mange spillere på markedet for smart home-produkter. Blandt dem, der forsøger at bane sig vej til de danske forbrugere i øjeblikket, er Koogeek, som kommer med et bredt udvalg af stikkontakter, sensorer, luftkvalitetsmålere og elpærer.  Vi testede stikkontakten P1 og elpæren LB1, der begge udmærker sig ved at understøtte de største digitale assistenter og smart home-systemer.

Styr på strømmen

Stikkontakten er skabt i ganske nydeligt design, hvid og med bløde former. Den kommer ikke til at genere øjet i et moderne stilbevidst hjem – måske lige med undtagelse af det farvestrålende lys i bunden, der dog kun lyser op, når man betjener kontakten manuelt. Og det er der jo i princippet ikke så megen grund til, når man både kan styre den via sin smartphone og tale til den via digitale assistenter.

I Koogeek-appen kan man tænde og slukke stikkontakten, og der er mulighed for at programmere den til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter. Skal radioen eller din kaffemaskine starte klokken syv om morgenen, så slut den i kontakten og opsæt en scene. Du kan også koble dine lamper i og få dem til at tænde og slukke med mellemrum, når du er ude, så det ser ud som der er nogen hjemme.

Appen giver også mulighed for at se, hvad de apparater, du kobler til kontakten, sluger af strøm, både nu her, samt over tid, angivet i en overskuelig graf. Det er således muligt at holde styr på, hvad et enkelt apparat eller en samling af apparater koster i strømforbrug.

Lækkert lys

LB1 er en lettere massiv dråbeformet pære med stor fatning. Formen gør, at den ikke er lige velegnet til alle formål, men Koogeek har også andre i sortimentet, hvis det er noget andet, man søger.

Når det gælder funktionalitet, er LB1 grundlæggende set ikke meget anderledes end eksempelvis Hue-pærerne, dog uden helt samme omfattende økosystem med særlige features. Men muligheden for at ændre lysstyrke, farvetemperatur og farver er der, og kan klares på ganske intuitv vis via en palette, du glider fingeren over.

Lysstyrken går fra særdeles skarp til ganske svag, dog slukker pæren mærkelig nok, når du kommer under 8 %. Farverne har en flot styrke. Desværre er spændvidden i farvetemperatur ikke helt så bred som hos nogle af konkurrenterne, så du får ikke helt samme grad af varmt og koldt lys. Du kan også vælge at bruge farverne fra et foto til at lægge lyssætningen, og der er desuden de gængse muligheder for at oprette scener og rutiner.

Tal til dem

Produkterne kræver ingen hub og er nemme at sætte op via Koogeeks app, som danner sit eget lille økosystem med mulighed for at styre produkterne og få dem til at tale sammen.  Men i virkeligheden behøver du slet ikke at bruge appen til dette. De to produkter taler nemlig sammen med både Apple HomeKit og Google Home, så uanset din mobilplatform, kan du integrere dem til dit eksisterende smart home-setup.

Samtidig åbner det op for stemmestyring af produkterne via enten Siri eller Google Assistant. Du kan eksempelvis sige ”Hej Siri, sluk for lyset i stuen” eller ”Hey Google, tænd for stikkontakten i køkkenet”.  Der er endda også mulighed for at anvende Amazons digitale assistent Alexa, men denne fungerer dog endnu kun med engelsk tale.

Gennemførte produkter

De to produkter fra Koogeek er således ganske gennemførte i deres udvalg af features og ikke mindst i deres integration med diverse smart home-systemer. Skulle man være pernitten, kunne man påpege manglen på IFTTT-understøttelse, men meget andet er der ikke at komme efter. Det er rigtig glimrende produkter til fair priser.