Home » Guide » Tag kontrollen over windows update
Tag kontrollen over windows update

Tag kontrollen over windows update

Share

Med Windows 10 har vi brugere mistet noget af styringen over, hvornår og hvordan vores pc opdateres. Føler du dig overvældet, så tag kontrol over Windows Update. Vi viser, hvordan du gør, og hvordan du fikser opdateringsproblemer

Kæmper du med Windows Update? Er du frustreret, fordi det ikke virker, som det skal, så du få lyst til at smide pc’en ud af vinduet? Så er du kommet til den rette artikel. I denne guide tager Datatid TechLife dig med på en komplet rundvisning i Windows Update.

Vi kaster et nærgående blik på, hvad Windows Update gør og – mere kritisk – hvordan det virker. Du vil opdage, at det giver forskellige typer opdateringer, og at de pakkes og leveres forskelligt til din pc. Kører du Windows 10, vil det sikkert være en øjenåbner, men vi skal nok vise dig, hvordan du får kontrol over leveringen af opdateringer fra Microsoft.

Vi afslører, hvordan du i Windows 10 Home manuelt forhindrer Windows Update i at tvinge opdateringer igennem. Vi ser også nærmere på, hvordan du opdaterer, hvis du bruger Windows 10 Pro eller en tidligere version af Windows.

idst, men ikke mindst, gennem-går vi også fejlfindinger af de irriterende Windows Update-problemer, som du næsten er sikker på at løbe ind i. Du får gode råd om, hvordan du løser de fleste problemer med en kombination af Windows og tredjepartsværktøjer, hvordan du sporer stædige opdateringer, der nægter at installere og tager de nødvendige skridt for at få din pc til at fungere igen, hvis en opdatering gør din pc ustabil.

Sådan fungerer Update

Opdateringerne til dit Windows er opbygget på en særlig måde, og de fungerer i praksis også på en særlig måde.

Se også:  11 dage med Windows 11: En personlig beretning

Navnet afslører, hvad det handler om: Windows Update er designet til at holde din pc opdateret via levering af specielle filer, der ”patcher” Windows på forskellige måder. De mest oplagte opdateringer er sikkerhedsreparationer, som lapper på sårbarheder og sikkerhedshuller i styresystemet, der kan udnyttes af malware, samt fejlrettelser, der har til formål at løse bestemte problemer.

Windows Update leverer også større opdateringer. Hvad der før var Service Packs og Update (Windows 8.1) er nu udviklet til funktionalitetsopdateringer, som leveres to gange om året for at tilføje nye funktioner og ændre måden, eksisterende funktioner virker på i Windows 10.

Medmindre det er samlede systemopdateringer, leveres opdateringer ikke som enkeltfiler, men i større pakker. Det går hurtigere.

Microsoft leverer også såkaldte valgfrie opdateringer, der omfatter Microsoft-værktøjer som for eksempel .NET Framework, samt signerede hardwaredrivere, som nøje er blevet testet og kontrolleret for at fungere optimalt med Windows. Nogle opdateringer ”anbefales” og er som standard placeret sammen med vigtige opdateringer. Alle valgfrie og anbefalede opdateringer vises tydeligt i Windows Update-værktøjet i Windows 7 og 8.1, men er skjult i Windows 10. På de følgende sider viser vi, hvordan du nemt finder, gennemgår og installerer valgfrie opdateringer.

Windows Update kan udvides til at omfatte opdateringer til andre Microsoft-produkter, for eksempel Microsoft Office, eller software til styring af Microsoft-tastaturer og -mus.

Opdateringerne er pakket

I dag er opdateringer pakket og leveret på en måde, som reducerer deres størrelse og antal.

En ”fuld” opdatering indeholder alle opdateringer, der er udgivet siden den sidste store version af Windows. Dette kræves typisk, når du lige har installeret eller geninstalleret nye-ste version af Windows. Opdateringer som ”Delta” og ”Express” fungerer på samme måde. Endda så meget, at Microsoft slutter med Delta-opdateringer fra februar 2019. Vi fokuserer derfor på sidstnævnte. Express-opdateringer er forskellige, da de genereres efter behov.

Se også:  11 dage med Windows 11: En personlig beretning

Windows Update undersøger din pc’s aktuelle tilstand og henter kun de opdateringer, som endnu ikke er installeret. Det giver mindre filer, som er hurtigere at hente og installere.

Siden 2016 har Windows 7, 8.1 og 10 modtaget opdateringer på månedsbasis (”Patch Tuesday”). De består af en enkelt opdatering med alle sikkerheds- og fejlrettelser.

Hvad er Leveringsoptimering?

Windows 10 ændrer, hvordan opdateringer bliver leveret fra internettet til din pc.

Windows 10-brugere skal kende funktionen Leveringsoptimering. Den påvirker, hvordan Microsoft leverer opdateringer til pc’en via nettet. Gå til Indstillinger > Windows Update > Avancerede indstillinger og klik på linket ”Leveringsoptimering”. Her får du vist indstillingen ”Tillad downloads fra andre pc’er”. Når funktionen er slået til (standard), er det muligt at modtage Windows-opdateringer ved hjælp af peer-to-peer-teknologi fra filer, der er gemt på andre pc’er på tværs af dit netværk og internettet.

Til gengæld kan disse filer også sendes fra din pc til andre pc’er. Klik på ”Aktivitetsovervåg-ning” for at se, hvor meget data, der overføres, og båndbredde, der bruges. Derefter klikker du på ”Avancerede indstillinger” for manuelt at indstille en grænse, så forbindelsen ikke bliver overvældet. Sluk funktionen, hvis du er den eneste pc-bruger i dit hjem. Hvis ikke, skal du ændre indstillingen til ”Pc’er på mit lokalnetværk”, så du kan øge hastigheden ved installation af opdateringer til andre pc’er uden at skulle åbne dem for hele internettet.

TAGS
Tips og trick
Update
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S