Home » Gaming & Konsoller » Konsollernes kamp [TEST]: Xbox Series X vs PlayStation 5
Konsollernes kamp [TEST]: Xbox Series X vs PlayStation 5

Konsollernes kamp [TEST]: Xbox Series X vs PlayStation 5

Share

Lyden har også fået et løft. Foruden diverse Dolby-formater byder konsollerne på egenudviklede surround-løsninger, som giver en detaljeret rumlig fornemmelse med klar indikation af, hvor fjendens skridt kommer fra, i hvilken retning helikopteren flyver osv.

Nyt niveau af indlevelse

Det er controlleren, der er din direkte fysiske forbindelse til spillet. Den er derfor af største vigtighed for oplevelsen. 

Den nye Xbox-controller er kun en beskeden videreudviking af forrige generation. Designet er i det store hele identisk; dog er der kommet USB-C-stik bagpå og en knap til deling af indhold. Ergonomien har samtidig fået et velkommen løft i form af nubrede overflader under håndtagene og på de fire frontvendte triggers. Ellers er alt, som det plejer – inklusive strømtilførslen via to AA-batterier, som virker lidt oldnordisk efterhånden.

Sonys nye DualSense-controller oplades med USB-C. Den er desuden forsynet med indbygget mikrofon og en lille højttaler, så du kan chatte direkte fra den.    

Vigtigst af alt har den en avanceret haptisk motor, som gør controlleren responsiv i en grad, vi aldrig har oplevet før. Du mærker bølgernes skvulpen, når du svømmer, eller fornemmelsen af sand under fødderne, når du trasker gennem ørkenen – med en imponerende realisme, der gør indlevelsen stor. Adaptive triggers yder fysisk modstand, når du vil skubbe en sten, spænde en bue eller trække et reb. Det er ret vildt og ret velfungerende. Dog kræver det, at udviklerne implementerer funktionerne i deres spil, så der vil ikke være mange titler, der kan udnytte dem i den første tid.

Se også:  Nyt netværkskort skal gøre det nemt at opbygge et 10GbE-miljø

Hurtigt net sparer tid

Eksterne harddiske, hovedtelefoner og andet udstyr kan tilsluttes via konsollernes USB-porte. PlayStation byder både på USB-A og USB-C, hvorimod Xbox kun har det gamle USB-A, dog i den hurtigste version. Det kan undre, at man ikke har fremtidssikret konsollen lidt bedre ved at inkludere den nyeste standard. Det samme gør sig gældende på internetopkobling. Begge konsoller har kablet Ethernet, men kun PlayStation byder på det nye Wi-Fi 6, når det gælder trådløs forbindelse. Xbox bruger det gamle Wi-Fi ac. Det er langtfra alle hjem, der har en Wi-Fi 6-router endnu, men det vil det formentlig være inden for få år, og så kan det altså gøre en stor forskel i hastigheden, når der skal hentes spil trådløst.    

Den indbyggede lagerplads er 1 TB på Xbox og 825 GB på PlayStation. Da styresystemerne tager en del af den plads og nye spil snildt kan fylde 40-50 GB, kan det gå hurtigt med at få fyldt lageret op, især hvis man er en hel familie, der gerne vil spille forskellige spil. Sony har gjort det muligt at prioritere, hvilke elementer af et spil man vil gemme. Man kan således spare plads ved at udelade visse dele. 

Begge konsoller giver desuden mulighed for at udvide diskpladsen. Xbox har en særlig indgang til en specialdesignet ssd, som perfekt matcher den, der sidder i maskinen. Den udvider pladsen til det dobbelte uden begrænsninger i at afvikle spil.

Slutter du en almindelig harddisk til en af USB-portene, vil du godt kunne gemme dine spil, men du vil ikke kunne afvikle de nyeste fra den. Endnu mere striks er PlayStation. Her kan du hverken gemme eller afvikle PS5-spil på et eksternt drev, kun PS4-titler. Efter en snarlig softwareopdatering vil man dog få mulighed for at udvide den interne lagerplads med en tredjeparts M.2-ssd. Den skal opfylde visse krav, som Sony endnu har til gode at specificere.

Se også:  Strømforsyninger [STORTEST]: Strøm til din egen super-pc
Stuens mediecentral

Begge konsoller er forsynet med 4K Blu-ray-drev. Det betyder, at man kan bruge fysiske diskmedier til at afvikle spil.

TAGS
Gaming
Playstation
playstation 5
spilkonsoller
Xbox
xbox series x

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S