Guide: Konfigurer din  egen Chromebook

Guide: Konfigurer din egen Chromebook

Share

“Burde jeg installere Chromium OS på min gamle laptop, når der findes aldeles velfungerende Linux-distroer, som jeg kan vælge i stedet?”

Godt spørgsmål, og svaret er, at det ikke er alle, der ønsker sig en fuldfed distro. En del af succesen bag Chromebooks – og de har succes, idet salget af Chromebooks overhalede Apple Macs i USA i første kvartal af 2016 – er deres neddroslede Gentoo-baserede operativsystem. Hvis man skal give folk nem og ubesværet adgang til Google-tjenester, kan det være en fristende mulighed.

Det skal du bruge

Chromium OS kan hentes fra http://arnoldthebat.co.uk.

Enhver bærbar kan bruges.

1 Chromium vs. Chrome

Den gode nyhed er, at det er nemt at installere Chromium OS. Det er navnet på open source-udgaven af det officielle Google Chrome OS, og den kan man kun få via officielt licenserede Chromebook-pc’er. Man kan se en overfladisk forskel i form af det gennemgående blå tema, men Chromium OS bruger de samme Google-konti og -tjenester, og man får de samme fordele ved automatisk at få adgang til plugins og alt det andet, der er gemt i Google Cloud.

 

2 vælg din hardware

Chromium OS bygger på Gentoo, og det er Linux-baseret. Det giver alle fordelene ved Linux-kernen – men man skal være opmærksom på, at det blev lanceret i slutningen af 2009. Hvis du har planer om at afprøve det på hardware, der er ældre end det, kan det komme til at knibe. På den anden side har vi prøvet det på en almindelig Lenovo X200-laptop fra 2008, og alting fungerede uden vanskeligheder. Der findes en generel tommelfingerregel: Standardhardware fra Intel burde fungere uden vrøvl. Til gengæld ved vi, at trådløse adaptere, der ikke er fra Intel, giver problemer. Det kommer vi ind på om lidt.

Se også:  Gratis kontorpakker [STORTEST]: Hvilken gratis office-pakke er bedst?
3 vælg en konfiguration

En række websites har vedligeholdte konfigurationer af Chromium OS. Du vil næppe selv opbygge det fra kilden, og derfor kan du finde versioner, der er klar til VirtualBox og til kørsel og installation fra et USB-drev. Vi bruger det projekt, der bliver vedligeholdt på http://arnoldthebat.co.uk, fordi det i skrivende stund er opdateret. Et andet populært projekt kan man downloade fra Hexxehs website (http://chromeos.hexxeh.net). Det ser imidlertid ikke ud til at være blevet opdateret siden april 2013, men det virker stadig.

4 giv Chromium OS en omgang
Du har en række muligheder for at prøve Chromium OS. Det nemmeste er at downloade et image, skrive det til et USB-drev og derefter boote det fra din laptop eller pc. Der findes også live disc-versioner, men med skrivbare medier kan du gemme dine indstillinger og tage operativsystemet med dig, så du kan bruge det på enhver maskine.

Se også:  Guide: Lav din egen Pi Cloud med OwnCloud
5 køb et billigt ssd

Selvom den ikke bliver offentliggjort sammen med operativsystemet, findes der en kommando, som nemt kopierer styresystemets partitioner til et internt drev. Den sletter alle eksisterende data, men med prisfaldet på ssd’er er det ikke uden for mulighedernes rækkevidde at købe et drev til dette projekt. Vi prøvede at dual-boote Chromium med Linux Mint, men det virker, som om Chromium så dette som en reparationstilstand og nægtede at lege med. Hvis du har mere held med dig, vil vi gerne vide det, for det lader til at være en relativt enkelt proces at gendanne de to partitioner ROOT-A og STATE og derefter få dem over fra USB-drevet og opdatere Grub. 

Del denne