Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kompliceret NAS

Professionelle NAS-enheder er ikke lette at arbejde med,
det viser Thecus N5500 med alt tydelighed. Men det kan nu sagtens være besværet
værd.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her på redaktionen har vi efterhånden haft fat i en hel del NAS-enheder, og vi mener at vi er rimelig habile til at sætte sådan et stykke hardware op. Men Thecus N5500 fra firmaet af samme navn, Thecus, skulle dog vise sig, at give os mere hovedbrud end vi havde forventet.

Standard udseende

Rent designmæssigt er der ikke meget at sige om N5500. Det er en stor firkantet kasse med plads til fem harddiske. En stor blæser på bagsiden og et display på forsiden er, hvad der smykker den, hvilket gør den nogenlunde lige så spændende at kigge på, som alle andre NAS’er vi har set.

Men igen, det er ikke udseendet det handler om, en NAS af denne type skal være effektiv og god. Så gik i gang med at installere harddiskene i den, så vi kunne komme i gang med vores test.

Her gik vi så nok lidt galt med det samme. Vi så at der var tre fingerskruer på bagsiden af kassen, og uden at have undersøgt sagen nærmere, antog vi, at det var så vi kunne montere harddiskene ad den vej. Naturligvis var det ikke tilfældet, det var så vi kunne komme ind til indmaden af NAS’en i tilfælde af fejlsøgning.

Harddiskene blev monteret ved at åbne panelet på forsiden, og her lægge harddiskene i de tilhørende skuffer der var, og skyde dem ind i NAS’en.

Herefter tilsluttede vi NAS’en netværket, tændte for den og installerede den medfølgende software, så vi kunne konfigurere den. Problemet var blot, at vi ikke kunne finde NAS’en i softwaren. Det viste sig at den ene blæser ikke kørte, og det viste sig igen, at være vores egen fejl. For da vi fjernede bagsiden, fik vi også hevet stikket til den blæser ud. Vi satte den i, og så fik vi kontakt til N5500.

Men, vi havde ikke kontakt til harddiskene i den. Efter længere tids fejlsøgning fandt vi ud af, at der ikke var strøm til dem. Nu brugte vi længere tid på at fejlsøge, og efter at have skilt NAS’en ad, så meget som muligt, og samlet den igen. Monteret harddiskene ekstra godt i skufferne, var der pludselig liv i dem, og vi kunne komme videre.

Tålmodighed krævet

Nu fik vi så fat i NAS’en og harddiskene, minus en. Alle så ud til at køre, der var tydeligvis strøm på dem alle, men det var kun de tre der kunne findes via interfacet. Vi benyttede os nu af, at N5500 var hot-swap, så vi hev disken ud, og satte den i igen. Nu var der kontakt til den, og vi gik nu i gang med at konfigurere RAID’et.

Alt efter hvor mange diske vi valgte der skulle indgå i RAID’et fik vi valgmuligheder mellem de forskellige typer. Vi valgte at bruge fire diske i et RAID 6. Men efter 18 timer, meldte N5500 fejl, og vi havde stadig intet RAID. Hvorfor den fejl optrådte ved vi ikke, men vi måtte starte forfra.

Af tidsmæssige årsager valgte vi nu et RAID 5 system, og det gik lidt bedre. Efter lidt over fem timer havde vi vores RAID 5 og vi kunne nu gå videre.

De forventede tjenester

N5500 indeholder en masse funktioner som det er at forvente i en NAS, og når den først er oppe at køre så fungerer den helt fint.

Det skal dog bemærkes, at N5500 er en ret støjende sag, men til gengæld så er den ikke så sulten, når det kommer til strøm. Omkring 54 watt, når den arbejder, hvilket faktisk ikke er så slemt endda. I standby går strømforbruget helt ned på omkring 10 watt, hvilket er ret godt.

De problemer vi havde med Thecus var til dels selvskabte, men en del af dem opstod på grund af dårlig manual (installationsvejledningen var under al kritik), og en brugergrænseflade der til tider var meget mangelfuld. Et eksempel herpå er, at den ikke viser, hvor lang den er kommet i at formatere diskene, eller i at konfigurere RAID’et.

N5500 performer fint, men hverken bedre eller dårligere end de fleste vi har haft fat i her på redaktionen.