Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Blue Rasperry: Komplet lydstudie i mikrofonen

Den ligner en gammeldags mikrofon, men er et komplet optagestudie, du kan bruge sammen med din smartphone. Blue Raspberry rummer teknologi, som du også finder i professionelle lydstudier.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den er udformet som en mikrofon fra 1950’erne, og den kan optage musik, sang, naturlyde, og hvad du ellers ønsker – alt sammen i en overvældende kvalitet. Det kræver blot, at du har en smartphone, tablet eller computer med.

Blue Raspberry fungerer med alle lydprogrammer, da den blot erstatter den mikrofon, du normalt bruger – for eksempel den indbyggede i din smartphone. Den har desuden indbygget 24-bit/48 KHz digital til analog-konverter, så du kan få bedre lyd, end mange lydprogrammer tilbyder. Opløsningen er bedre end cd-kvalitet.

Dertil kommer, at Blue Rasp-berry under det flotte metalgitter er opbygget som en ægte studiemikrofon. Membranen og elektronik er måske ikke af samme kaliber som en ægte studiesag til multimange tusind kroner.

Men konstruktionen gemmer blandt andet på et indbygget akustisk filter, der trods miniformat minder om de dæmpeplader, du finder i nogle koncertsale. Sådan nogle acoustic diffusers sikrer, at de vigtige lyde får fokus og uvedkommende lyde fra rum og omgivelser dæmpes.

Får strøm fra mobilen

Det er ret nemt at tage Blue Raspberry i brug. Den får strøm fra den USB-tilsluttede mobiltelefon eller pc. Der kræves ingen særlige drivere eller anden software. Du skal blot ind i nogle indstillinger og angive, at du vil bruge Blue Raspberry i stedet for enhedens indbyggede mikrofon.

En knap på den ene side af mikrofonen bruges til at påbegynde optagelser, og på den anden side af mikrofonen kan du manuelt justere, hvor følsom den skal være. Optagelsen kan foregår med det lydprogram, som du er vant til at bruge.

Det er altså ekstremt enkelt at få Raspberry i gang, men der er mere at glæde sig over. For lydkvaliteten imponerer.
Der er kæmpe forskel på Raspberry og den mikrofon, der er indbygget i en smartphone eller en bærbar computer.

Du får langt mere dynamik (forskel mellem kraftige og svage lydpassager), flere detaljer og generelt mere power med denne mikrofon. Vil du optage sang, klarer den også det, og du skal blot justere afstanden til mikrofonen for bedst mulig lyd.

Optager du en livekoncert, vil du elske at kunne justere optagestyrken manuelt, så du får al dynamikken med, men uden at optagelsen overstyrer og forvrænger. Du vil også opdage, at baggrundsstøj er på et minimum, så stemmer høres langt mere detaljeret og med et nærvær og en klarhed, som du normalt skal ofre mere for at opnå, end Raspberry koster.

Det ville klæde producenten at levere et lydprogram med i prisen samt en manual, der rent faktisk kunne bruges af andre end lydteknikere. Der er jo ikke tale om et professionelt produkt. Men det er også de to eneste alvorlige minuspunkter.

For har du en lille musiker gemt i maven, optager du tit musik eller måske bare børn eller børnebørns pludrelyde, så får du det her i en forrygendej lydkvalitet. Prisen er 1500 kroner for mikrofonen, men den er absolut værd at overveje. Her får du løst problemet med dårlig lyd, når du optager med din mobiltelefon. 

blue-rasberry Slut Blue Raspberry til din smartphone og start optagelsen. Du kan styre volumen og optagelsen via knapperne på siderne.