Home » Underholdning » Komplet guide: Bliv musikstjerne med din computer
Komplet guide: Bliv musikstjerne med din computer

Komplet guide: Bliv musikstjerne med din computer

Share

Måske er din drøm ikke at blive en ombejlet musikstjerne, men hvis du fantaserer om at komponere din egen musik, skal du læse videre. For her får du den basale guide til, hvad du skal bruge af software, computere og instrumenter, så du kan komme i gang som hitmager

”Wauw! Det lyder jo godt!” De fleste bliver glædeligt overrasket over, hvor nemt og sjovt det er at skabe musik med sin computer. Så drømmer du om at blive musikstjerne eller blot slippe dine kreative evner løs og more dig med at komponere din egen musik, er det lettere end nogensinde at opnå et velklingende resultat.
Med de apps og applikationer, som du kan få i dag, kan du komme til at lyde som et helt band. Du behøver ikke at kunne spille et instrument for at komponere fede melodier, men drømmer du om at gøre rigtige musikere og producenter kunsten efter – og kan du spille på for eksempel et keyboard – kan du med de mere professionelle programmer, som kræver musikalsk indsigt og øvelse, lave musik, der er på niveau med dine egne yndlingsnumre. Her hjælper vi dig på vej helt fra den sjove, spæde begyndelse og videre mod mere ambitiøse mål.
De mest kendte musikapplikationer er Garageband/Logic, Magix, Studio One, Cubase, Cakewalk/Sonar og Pro Tools. Alle bliver opdateret jævnligt, programmerne ”henter inspiration” fra hinanden ved opgraderinger, og de respektive lydbiblioteker bliver større og større – læs mere om dem i artiklens gennemgang. Derudover skal du bruge en computer, et keyboard, måske en mikrofon og et par andre småting. Og så er du kørende!

Indspil dine musikhits på for eksempel et midi-keyboard, og skab et komplet lydbillede ved at tilføje sang, trommer og andre instrumenter.

Indspil dine musikhits på for eksempel et midi-keyboard, og skab et komplet lydbillede ved at tilføje sang, trommer og andre instrumenter.

Gode programmer til de første toner

Du vil gerne i gang nu? Så skal du starte med et af disse programmer

Magix Music Maker
Det Windows-baserede, tyske Magix Music Maker er rettet mod nybegyndere og førstegangsbrugere. Det har 99 spor, men kun 11 virtuelle instrumenter, et hav af loops, så for en billig penge kan man begynde at producere musik med træk og slip-funktioner – helt uden forkundskaber. Der er også mulighed for at tilslutte egne instrumenter. Programmet fås også i en lidt dyrere liveversion med lidt flere muligheder for at lege musiker, også selvom du ikke kan spille et instrument.
Pris: 449 kr. (749 kr. for live-version)

DT06_musik02

Apple Logic Pro X
Vil man have et musikprogram med flere spor, flere redigeringsfunktioner og tilgang til et enormt lydbibliotek, så er Apple Logic en oplagt overbygning til Garageband. Logic Pro X sælges i Apples Appstore. Den store udgave inkluderer med nogle tilvalg 80 plugins til lydredigering, 1000 forskellige instrumenter og 20.000 loops, Mainstage og Waveburner.
Logic understøtter ikke længere 32-bit plugins, kun 64-bit. Programmet kæmper lidt med et ry for at crashe, men det er de ikke ene om. Fagbladet Musikeren har for nylig testet programmet på en Mac Mini-computer med en 2,3 GHz Intel Core i7-processor og 16 GB ram, hvor softwaren dog ”har kørt flinkt og upåklageligt”. Programmet bruges af professionelle musikere og er især velegnet til elektrorock, dubstep, hip hop og den nyeste popmusik. Trommeloopet på Rihannas hit Umbrella er
lavet i ”Vintage Drum Kit” fra Logic.
Pris: 1549 kr. (version 10.2.1)

DT06_musik03

Cakewalk Sonar
Mange musikeres første pc-program i 1980’erne var Cakewalk. Firmaet, som er ejet af Roland, er i dag mest kendt for den avancerede musikapplikation Sonar, der fås i tre udgaver: Artist, Professional og Platinum. Allerede med Artist får man ubegrænsede lyd- og
MIDI-spor, mixer med equalizer, videosupport, 11 virtuelle instrumenter, 19 lydeffekter og et præmieret ”Skylight User Interface”.
Pris: fra 700 kr. (Sonar Artist)

DT06_musik04

Studio One
Studio One fra amerikanske PreSonus er ofte rost som en let tilgængelig og kreativ software til musikproduktion for både de mindre øvede og professionelle. Den seneste version 3 opererer på OS X og Windows og byder blandt andet på et 20 GB luksus-lydbibliotek, en ny sampler og en ny virtuel synthesizer.
Pris: 3000 kr.

DT06_musik05

Garageband
Blandt de mest enkle programmer. Fungerer med Apple-enheder og følger med alle nye computere, der kører på operativsystemerne OS X samt iOS (app til iPhone og iPad). Det er gratis i AppStore for alle iOS 7-kompatible enheder, men yderligere instrumenter og lyde skal købes. Med en ny funktion ’Live Loops’ kan man spille på virtuelle instrumenter og hente rytmer og indspille, mens man sidder i bussen eller toget.
Garageband har et indbygget audiointerface, så du kan plugge et midi-keyboard direkte ind, finde instrumenter, effekter og rytmer i lydbiblioteket og begynde en optagelse på op til 32 spor – faktisk alt rigeligt til at afprøve sig selv som kommende hitmager eller producent på den musikalske stjernehimmel. Der findes programmer, som kan downloades, så Windows-brugere også kan anvende Garageband.
Gratis

DT06_musik06

Cubase
Dette program blev sat i gang helt tilbage i 1986 af tyske Steinberg, og det er et af de mest veletablerede programmer til brug for musikere og komponister. Programmet understøtter MIDI og Audio ligesom de fleste andre musikprogrammer. MIDI er en industristandard, som gør det muligt for computere, synthesizere, lydkort, trommemaskiner og andre elektroniske instrumenter at ”tale” sammen. Cubase har på verdensplan over 1,5 millioner brugere, og i Danmark udveksler brugerne erfaringer på Facebook-siden Cubasebrugere i Danmark. Fås i forskellige versioner fra begynder- til prof-niveau: Elements, Artist og Pro.
Pris: fra 740 kr. (Cubase Elements)

Se også:  Sony vil lade dig lytte til musik i 360 Reality Audio

DT06_musik07

Din første produktion
Her viser vi, hvordan du laver en meget enkel produktion i Pro Tools, der fungerer på samme måde som mange andre redigeringsprogrammer. Du kan afprøve softwaren gratis i 30 dage (http://connect.avid.com/Pro-Tools-Trial.html).

1 Giv et navn: Vi åbner for en ”New session” i programmet Pro Tools. Navngiv din session.

DT06_musik08

2 Fast rytme: Lav et click-track ved at vælge ”Track”, så har musikstykket en fast rytme. Men måske har programmet allerede åbnet et spor til click-track (spor hedder track i programmet). Du hører sporet gennem dit audio-interface, så derfor skal du have dine hovedtelefoner tilsluttet, så du selv kan sætte tempoet.

DT06_musik09

3 På computerskærmen: En række spor ligger allerede klar til dig, når du åbner ny session, så det næste kunne være at indspille en akustisk guitar ved at tilslutte en (stereo)mikrofon til Mbox. Du vælger i programmet «Show Edit « og «Show Mix», så du kan se begge funktioner samtidig uden at skulle klikke frem og tilbage. Klik på sporet, så det markeres i dit editor-vindue og herefter på den røde knap i transportvinduet. Du kan nu høre mikrofonen i dine hovedtelefoner – og dermed er du med et tryk på knappen ”Play” klar til optagelse. Du kan afspille optagelsen ved at bruge transportvinduets funktioner.

DT06_musik10

4 Mixer det sammen: Så lægger vi trommer på. Opret nyt spor: Vælg ”Track” i topmenuen. Vælg ”Stereo” og ”Instrument track”. Gå derefter til mixer-vinduet, vælg ”Channel plug in” og ”Instrument”. Vælg for eksempel ”Xspand2”, ”Factory default” og en trommegenre. Tilbage i editor-vinduet vælges ”Notes” for at kunne flytte rundt på stortromme, lilletromme osv. Du kan også bare hente en færdig præfabrikeret midi-trommerytme i dit lydbibliotek og lægge ind i sporet. Du kan nu i mix-vinduet sætte guitaren sammen med trommerne, panorere, køre lydstyrken op og ned osv. Gem arbejdet, og når din produktion er færdig, kan du eksportere den som en wave, mp3 eller et andet format. Du kan derefter åbne filen i programmer som iTunes og QuickTime.

DT06_musik11

Her er det udstyr du kan få brug for

Du skal naturligvis have en computer, men også andre ting kommer i betragtning

Computer
Det kan være smart at bruge en bærbar, da man så kan tage sit studie med sig og lave optagelser i øvelokalet. Jo nyere version af et musikprogram du installerer, jo mere opdateret bør din computer være. Dog kan man sagtens teste mange af programmerne med en almindelig, lidt ældre pc, eksempelvis med Windows 7, Intel Core i3-processor, 32-bit, 4 GB ram og 30-40 GB fri plads på harddisken. De nyeste versioner fra Logic, Pro Tools og andre er dog lagt an på 64-bit, minimum 4 GB ram og for Mac OS X version 10.8.4 eller nyere.
 
Audio-interface
Audio-interface er et lydkort, som sørger for, at dine analoge signaler fra guitaren og mikrofonen bliver omdannet til digitale signaler, der kan lagres på computeren – og når de afspilles, bliver sendt ud som analoge signaler i for eksempel dine hovedtelefoner. Det er en god idé at købe det audio-interface, som producenten af din musikapplikation anbefaler. For eksempel tilbyder producenten af Pro Tools en Mbox 2 Pro med to simultane indgange. Skal man optage et band live, kan man kombinere sit audio-interface med en mixer med for eksempel 16 spor.
Nogle lydkort har også en midi-indgang, hvilket er praktisk, hvis ens keyboard ikke har en USB/midi-udgang, og de fleste audio-interfaces kommunikerer med computeren via USB 2.0. Udvalget af audio-interfaces er stort, og man kan i dag få et for under 1000 kroner i en udmærket kvalitet.

DT06_musik13

Midi-keyboard/controller
Et USB-baseret midi-keyboard har ingen lyde i sig selv, men fungerer på samme måde som et tastatur. Med keyboardet kan man producere de lyde, man ønsker, fra virtuelle instrumenter og fra installerede lydbiblioteker. Udbuddet er stort, så tjek antal og kvaliteten af tangenterne, om keyboardet har trommepads til at lave trommelyde med, og om der er ekstra kontrolfunktioner. Man kan også købe et keyboard med lyde, som har midi in/out, og som kan tilsluttes computeren direkte via USB-kabel. Og man kan tilføje en midi-controller som en selvstændig enhed. Regn med 700-1500 kroner for et midi-keyboard.

Mikrofon og instrumenter
En god studiemikrofon kan fås for 600-900 kroner. Shure SM58 til 900 kroner er en af de mest populære mikrofoner til livejobs, og den fungerer fint i et hjemmestudie. Man kan også få mikrofoner med indbyggede lydkort, så de kan tilsluttes computeren direkte. Studiemikrofoner af typen kondensator anvendes sammen med en forforstærker og skal ofte have en drivspænding herfra, også kaldet phantompower, som kan slås til eller fra på dit audio-interface.

DT06_musik12

Monitorhøjttalere
En aktiv studiemonitor er en højttaler, som har forstærkeren indbygget i sit kabinet. Studiehøjttalere er specifikt designet til produktion af musik og lydspor på film, reklamer, tv-radio osv. De anvendes hvor en akkurat lydgengivelse har højeste prioritet, og har, modsat hi-fi-højttalere, en væsentlig fladere, og mere ærlig respons. De har tillige et nærfelt, så man kan sidde tæt på dem og arbejde med lyden. Budgettet er cirka 2500 kroner for eksempelvis et par Monitor Yamaha HS8.

Se også:  Sennheiser XS Wireless Digital [TEST]: Fyr den af på elguitar uden ledning

DT06_musik14

Hovedtelefoner
Hovedtelefoner i prislejet 500-700 kroner er minimum for at få en fornuftig studielyd. Kan være både af den åbne type (sidder uden på øret) og den lukkede type (sidder omkring øret).

Sådan giver du verden din musik
De fleste komponister vil gerne nå et stort publikum. Heldigvis kan du selv nå ud på en række populære platforme. Gem dit musikhit i for eksempel formatet WAW-format, som er høj kvalitet, og måske også som en mp3-fil, der fylder mindre. Hav også et frontcover-billede klar som præsentation eller et foto af dig selv samt titlen på din sang.
Find en udgivelsesservice på nettet, for eksempel ReverbNation, RecordUnion eller Spotify. Du opretter dig som bruger, uploader din musik og frontcover eller billede.
Derefter vil der gå nogle uger, før din musik kommer online. Typisk vil det koster under 500 kroner at få den sendt ud hos 30-50 forskellige tjenester. Eksempelvis kan man hos det DMF-ejede Gateway Music for et engangsbeløb på 500 kroner få uploadet sin musik på alle relevante streaming- og downloadplatforme i hele verden.
Regn ikke med at tjene de store penge. Du skal dele med udgivertjenesten, men der kommer lidt ind på din bankkonto, hver gang nogen betaler for at lytte til dit nummer. Du kan også uploade dine sange på Facebook, YouTube og SoundCloud.

Så meget koster det
Det er ikke verdens dyreste hobby at starte med. Men forvent, at du skal af med 5000-6000 kroner for audio-interface, midi-keyboard, mikrofon, monitorer og hovedtelefon – hvortil kommer prisen for en tilstrækkelig stærk pc (men den har du måske).
Softwaren koster fra 750 og op til 4500 kroner afhængigt af, hvor ambitiøst du lægger ud. De fleste programmer kan afprøves gratis i 30 dage, og det er jo værd at tage med, ligesom du så kan gøre dig nogle erfaringer.

Midi-keyboards fås i mange udformninger. Afprøv dit næste keyboard hos forhandleren, før du køber. Det er vigtigt, at tangenterne føles rigtigt. Mærk også efter, om chassiset er solidt eller i tynd plastik.

Midi-keyboards fås i mange udformninger. Afprøv dit næste keyboard hos forhandleren, før du køber. Det er vigtigt, at tangenterne føles rigtigt. Mærk også efter, om chassiset er solidt eller i tynd plastik.

Kom videre med håndbog
Hvis du vil lære mere om musik-redigering, findes der en del litteratur, for eksempel Lydstudie-håndbogen, som ofte anbefales af undervisere og andre fagfolk. Den koster 250 kroner og er udgivet af forlaget Cantalibris.

De professionelles foretrukne værktøj

Hvis du har høje ambitioner, skal du have fat i Pro Tools

Er du allerede på vej mod musikstjerne og foretrækker du et professionelt værktøj, skal du kigge på det californiske Pro Tools, som blev udviklet på Berkeley Universitet i 1984 og produceres af Avid Technology. Det er kompatibel med både Mac og Windows.
Det meste af den moderne verdens musik, lydspor til film og spil, er lavet i Pro Tools, for eksempel lydsiden i filmen Avatar og computerspillet Guitar Hero.
Pro Tools’ brugerflader er ligesom de fleste digitale audio-workstations opbygget grafisk som en flersporsbåndoptager og mixer med et væld af ekstra digitale funktioner. Programmet understøtter 16-, 24-, 32-, og 64-bit floatlyd ved samplerates op til 192 kHz og kan håndtere formaterne WAV, AIFF, AIFC, mp3, Windows Media Audio (WMA), SDII og QuickTime-video. Applikationen er udstyret med tidskode, tempo, taktvalg, copy-paste-funktioner, effekter og mulighed for surroundsound.
Den seneste version, Pro Tools 12 lægger, op til onlinesamarbejde på en helt ny måde, hvor sessions, tracks og ideer kan deles mellem musikere og producenter over hele verden.

Pro Tools, der også fås i en iPad-version, giver adgang til en række instrumentlyde.

Pro Tools, der også fås i en iPad-version, giver adgang til en række instrumentlyde.

Producerens godkendelse
Den danske komponist, musiker og producer Morten Wittrock har arbejdet med Pro Tools de sidste 12 år i sit studie Crawfish Music. Og han deler netop med amerikanske kolleger ved over internettet at udveksle midi-filer og andre filer optaget i Pro Tools.
”Når jeg før i tiden skulle sende en optagelse, for eksempel en keyboard-solo til USA, gik jeg i studiet og fik den indspillet. Det kostede mig nemt 2000 kroner, så det var grunden til, at jeg fik mit eget Pro Tools studie. Jeg har Pro Tools 12 på min 64-bit Mac og har en version 10.2 på en mindre bærbar Mac til at optage live ved vores koncerter. Jeg valgte Pro Tools, fordi det var bedst til analoge optagelser, som jeg brugte i starten. Men i dag  indspiller og sender jeg hellere midi-filer, som er nemmere for mine kunder at redigere ind i deres produktioner. Samtidig giver det et utal af muligheder for frit at vælge den lyd på instrumentet, man ønsker. Jeg opdaterer mit lydbibliotek løbende, for der kommer hele tiden nye lyde ikke mindst inden for keyboards, og lyde bliver faktisk forældede hen ad vejen,” forklarer Morten Wittrock, der sidste år vandt en pris for Årets rockabilly-album i USA.
Pro Tools får jævnligt opdateret sine instrumentplugins og får nye lyde, for eksempel Boom trommemaskine, DB-33 orgel, miniflygel, Structure Free sampleplayer, Vacuum monofonisk rørsynthesizer, Xpand 2 multitimbral synth. Der medfølger i alt 60 virtuelle instrumenter samt effekter og utilityplugins. Pro Tools 12.2 koster ca. 4500 kroner. Eller man kan vælge et abonnement, der starter fra cirka 200 kroner om måneden. Programmet kræver minimum Windows 7, en 64-bit-pc med en Intel Core i5-processor og 4 GB ram (og tilsvarende kræfter ved Mac).

Den gratis vej
Man kan også finde gratis open source software på nettet, for eksempel Audacity, der er skabt af frivillige under GNU (General Public License). Audacity tilbyder optagelse på flere spor og redigeringsfaciliteter, det er nemt at bruge og kører på Windows, Mac OS X, GNU/Linux og andre operativsystemer. Interfacet er oversat til flere hovedsprog.

Audacity har sit eget friske logo. Hent programmet på www.audacityteam.org.

Audacity har sit eget friske logo. Hent programmet på www.audacityteam.org.

 


TAGS
musik
Musikstjerne

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S