Home » Lagerenheder » Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta
Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta

Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta

Share

Vil du være med på bølgen, kræver det jævnlig udskiftning af routeren til altid nyeste standard, gode kabler, en god leverandør og enheder, der kan håndtere det øgede data-pres. Ifølge Cisco vil 30 procent af den globale videostreaming i 2021 være i 4K UHD.

Sådan skal tallene forstås

Den mindste enhed i computerverdenen, når det handler om data, er bit (b). Der går otte bit på en byte (B). Derfra er det blot at sætte et præfiks på, for eksempel kilobyte (KB), som i princippet er 1000 byte, men i praksis 1024 byte, da man i computere benytter et binært talsystem (totals-system), og 210 giver lidt mere end tusind ligeud.

Mega(byte) Symbol: M Betydning: Græsk for stor (megalos) Tal: 10242 byte

Giga(byte) Symbol: G Betydning: Græsk for gigant (gigas) Tal: 10243 byte

Tera(byte) Symbol: T Betydning: Græsk for fire (tetratos) Tal: 10244 byte Peta(byte) Symbol:

P Betydning: Græsk for fem (pente) Tal: 10245 byte

Exa(byte) Symbol: E Betydning: Græsk for seks (exi) Tal: 10246 byte

Zetta(byte) Symbol: Z Betydning: Græsk for syv (epta) Tal: 10247 byte Yotta(byte) Symbol:

Y Betydning: Græsk for otte (octo) Tal: 10248 byte

Forskning øger forbruget

Ud over eget udstyr stiller fremtiden også krav til producenternes kapacitet. Hos Netflix knokler serverne for at behandle 1,3 PB om dagen, mens Facebooks servere pt. rummer 300 PB data. Data er ikke kun underholdning, men også undervisning, trafikregulering og forskning. Alene VR-trafik vil vokse 20 gange frem til 2021, mens datamængden af den globale online-overvågning af trafikken nærmer sig 1000 PB om måneden. Det svarer til 1,5 milliarder cd’er, hvilket kræver en meget lang hylde.

Se også:  Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer

Naturligvis findes der en betegnelse for næste trin på skalaen: exabyte eller EB. Skulle Netflix få lyst til at fylde serverne med 4K-film, ville en enkelt server med en kapacitet på 1 EB kunne rumme 11 millioner film i det højopløste format. Igen – det lyder imponerende, men tænk på, at i 2021 vil den samlede mængde ip-trafik nå 278 EB om måneden. Når vi passerer tallet 1000 EB, er vi oppe på næste trin, som hedder zettabyte (ZB).

Opfinder nye talnavne

Ifølge Cisco er vi alle så forbundne og internforbrugende i 2021, at vi årligt vil sende, forbruge og producere ikke mindre end 3,3 ZB. Betegnelsen er den sidste i rækken, når det handler om reelle, anvendte størrelser, for efter ZB kommer yottabyte (YB), og i skrivende stund er 1000 ZB eller 1 YB stadig en teoretisk størrelse. Der findes altså ikke et lager endnu, som kan rumme 1 YB.

Se også:  Denne gang er video kommet for at blive

Mere svævende bliver det efter YB. Uoffi-cielle titler er i omløb på nettet, men endnu ikke optaget i SI (det internationale metersystem). Derfor er det ikke afgjort, om 1000 YB skal hedde brontobyte (BB), og 1000 BB skal hedde geopbyte (GB). Der er heller ingen rød tråd i, hvad navnene betyder, men bronto skulle efter sigende henvise til den 33 ton tunge brontosaurus. Geopbyte kan blive et problem i forhold til det allerede anvendte gigabyte (GB), så andre navneforslag er xenna, weka og vendeka; henholdsvis græsk for ni (ennea), 10 (deka) og 11 (endeka).

Den endelige beslutning afhænger af, om navnet er internationalt unikt og ikke støder sammen med bestemte ord i nationale sprog, og at det har latinske eller græske aner. Ligesom vi kender det fra for eksempel kilo (græsk: tusind), centi (latin: hundred) og mega (græsk: stor).

TAGS
datalager
indsigt
innovation
teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S