Home » Lagerenheder » Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta
Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta

Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta

Share

Datamængden er eksploderet og som med universets udvidelse, går det hurtigere og hurtigere. Gigabyte og terabyte er om få år ikke længere tilstrækkelige betegnelser, men hvad kommer så?

Hver dag producerer hvert eneste individ på kloden 10 GB data. Om fire år er mængden vokset til 30 GB. Tallene er fra it- og netværksfirmaet Cisco, og læser man ned gennem deres hjemmeside, er udviklingen stort set den samme over hele linjen: Mængden af data vokser eksplosivt år for år. For eksempel måles trafikken på internettet ikke længere i terabyte, men i zettabyte.

Studser du over, hvad zetta betyder, er du næppe den eneste, men du kan lige så godt komme i gang med at opgradere din digitale ordbog. Med de nuværende fremskrivninger bruger vi om få år ikke længere gode gamle megabyte og gigabyte. Fremtiden tilhører nemlig betegnelser med fornavne som peta, exa, zetta og yotta.

Se også:  Det genopladelige batteri erobrer fremtiden

Udvikling skyldes flere forhold. Blandt andet det voksende ”Internet of Things” (internet-forbundne enheder), udrulning af hurtige fiberforbindelser og øget forbrug af streaming, videoovervågning og deling af data på sociale medier som YouTube. Vi får kort sagt flere dataforbrugende smartphones, pc’er, tablets og smarte tv’er. Vi får bedre internetforbindelser, og vi producerer, deler og henter flere og flere data.

Ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes vil mængden af akkumulerede digitale data vokse fra nuværende godt fem zettabyte data til 44 zettabyte i 2020. Det svarer til 44 milliarder gigabyte.

Terabyte er snart for småt

De fleste af os har nok stiftet bekendtskab med storebroren til gigabyte (GB), nemlig terabyte (TB). Vores harddiske, NAS’er, servere og lagre i skyen er alle på vej mod TB-klassen. I praksis kan du gemme 1500 cd’er eller 130.000 fotos på 1 TB.

Samtidig bombarderer Hubble Space Telescope hvert år blandt andre NASA og det Europæiske Rumagentur, ESA, med 10 TB data. På 10 år bliver datamængden så stor, at forskerne skal et trin op til petabyte (PB), hvilket svarer til cirka 1000 TB eller det samme, som 1,5 millioner cd’er kan rumme. Sandsynligvis har de allerede gang i flere servere, som kan rumme adskillige flere PB data. I 2015 havde Københavns Universitet til sammenligning 2000 servere fyldt med i alt 10 PB data.

Se også:  Moderne digitalcamouflage: Du kan bare ikke se mig!

Selv om det lyder imponerende, vil virkeligheden overhale hardwaren indenom, for vores data har det med at vokse i både størrelse og mængde. Ikke alene producerer og deler vi mere og mere. Vi digitaliserer analoge samlinger, for eksempel biblioteker, og lægger på nettet, og vi suger data hjem i stuen med nye muligheder som VR (virtual reality) og streaming af billedmateriale i 4K UHD. Sidstnævnte kræver håndtering af op til 20 GB, mens du ser filmen.

TAGS
datalager
indsigt
innovation
teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S