Home » Betalingssoftware » Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers
Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers

Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers

Share
Hvad er minedrift?

Coin-minedrift har en tilbøjelighed til at gøre mange gamere og pc-entusiaster vrede – vrede eller rige, afhængigt af, hvornår de gik i gang. Når man hører folk tale om mangel på gpu’er og om minefarme, udspringer det af den nævnte kryptografi og sikring af netværkene. De fleste kryptovalutaer er afhængige af, at mennesker verden over indgår i coin-netværket med henblik på at levere sikkerhed. Det, alle disse mennesker i realiteten gør, er at donere hardwarecyklusser, der kan køre de kryptografiske algoritmer og finde de blokke, som holder det hele i gang. Men hvorfor skulle nogen ville gøre det? Svaret er nemt: De får en belønning.

Incitamentet til at stille hardware til rådighed og donere cyklusser til et bestemt netværk, hver gang en ny blokløsning bliver fundet og accepteret, er penge. For bitcoin var belønningen i begyndelsen 50 BTC pr. blok, mens ethereum gav 5 ETH pr. blok. Men det drejer sig ikke kun om at finde en blok og få en belønning.

Med henblik på at begrænse udbuddet reducerer de fleste coins også blok-belønningerne med tiden. Bitcoins algoritme halverer belønningen for hver 210.000 blokke – og mekanikken bag det tal vender vi tilbage til lige om et øjeblik. En anden valuta, dogecoin, havde en vilkårlig belønning på 0–1.000.000 doge pr. blok til at begynde med, og den maksimale belønning blev halveret for hver 100.000 blokke, og så skiftede det til en statisk blok-belønning på 10.000 doge efter blok nummer 600.000. Ethereum valgte en anden tilgang uden nogen hård grænse og uden en fast halveringsalgoritme. I stedet brugte man en ordning, der byggede på regelmæssige netværksopdateringer. Blok-belønningen for ethereum blev sat til 3 ETH i slutningen af 2017 og skiftede igen til 2 ETH i begyndelsen af 2019.

Hvis du undrer dig over forskellene på blok-belønningerne, er det værd at bemærke, at hver coin-algoritme også angiver sin egen målsats for nye blokke. Bitcoins mål er et gennemsnit på 10 minutter pr. blok – det er lang tid, men det var den første kryptovaluta, og så snart den havde fået en udbredt popularitet, blev det i stigende grad svært at ændre den underliggende algoritme. Bitcoin hang med andre ord på en bloktid på 10 minutter. Valutaen litecoin har mange ligheder med bitcoin, men denne valuta definerede en blok-målsats på 2,5 minutter, og belønningen blev halveret for hver 840.000 blokke.

Foruden mekanikken med halvering af blok-belønningen er der en grænse for det samlede antal bitcoins, som nogensinde vil blive oprettet: 21 millioner, hvoraf halvdelen bliver genereret i de første 210.000 blokke, efterfulgt af halvdelen af halvdelen i de følgende 210.000 og så videre. Teknisk set når vi aldrig dertil, men vi kommer stadig tættere på grænsen. Litecoin fordoblede det samlede antal coins, som blev oprettet, til 84 millioner. Andre coins har somme tider voldsomt afvigende systemer, men generelt er kodeordet sjældenhed. Sjældne ting er mere værd.

Den kritiske faktor for alle coins er, at algoritmerne er beregnet til at justere, hvor svært det er at finde en løsning. Jo mere hardware, der kører algoritmerne, desto hurtigere ville det gå med at finde blokke, hvis sværhedsgraden var statisk. Løsningsområdet ender med at blive justeret, så det stemmer med bestemte parametre, der så gendanner den typiske bloktid. Konsekvensen for et givet hardware-system er, at jo flere mennesker, der kører mine-algoritmen, desto færre coins vil hver af dem få igennem mineprocessen. Det har den bivirkning, at der opstår et våbenkapløb om at få mere hardware op at køre så hurtigt som muligt. Det indebærer, at kryptovaluta-farmenes størrelse stiger konstant, og det fører igen til gpu-mangel – eller ASIC-mangel.

Belønninger er imidlertid ikke begrænset til blok-belønningen. De omfatter også alle honorarerne for de transaktioner, som er inkluderet i blokken. Tidligere var disse honorarer gerne meget begrænsede, men det har ændret sig. For eksempel er transaktionshonorarerne på ethereum-blokke nu ret tæt på at matche blok-belønningen på 2 ETH, og det betyder, at hver blok faktisk er 4 ETH værd. Ideen er, at når de statiske blokbelønninger nærmer sig nul, er de blevet overhalet af transaktionshonorarerne.

TAGS
Bitcoin
Blockchain
blokkæde
digitale penge
kryptovaluta

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S