Home » Betalingssoftware » Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers
Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers

Kom med ind i kryptovalutaernes hemmelige univers

Share
Indstillinger til gpu-minedrift

Hvis man er interesseret i udvindelse af kryptovaluta, møder man en masse modstridende råd om, hvordan man skal opnå den optimale ydelse. Mange guider giver pokker i forsigtigheden og opfordrer til maksimering af hash-rates, idet de glemmer forskellene på individuelle grafikkort. Det er den lige vej til død hardware, hvis man ikke passer på. Det er sandt, at grafikkort fra AMD og Nvidia som regel er tunet temmelig konservativt, men formålet er her at få kortet til at håndtere mange timers gaming hver dag i årevis. 24/7-kryptovaluta-minedrift er en helt anden historie.

Der er en grund til, at Nvidias datacenter-gpu’er normalt er clocket lavere end forbrugerenheder fra GeForce og med meget forskellige køling-konfigurationer. Supercomputere bruger højhas-tigheds-ventilatorer, der skubber en masse luft gennem kølerne, og ventilatorerne er beregnet til at være hot-swappable. Kortene er udviklet til 24/7-brug, og det indebærer, at kølepuder og andre elementer også er lavet til de specifikationer. Selv den, der hver dag spiller otte timer om dagen, kommer ikke i nærheden af at belaste et kort, som minedrift gør. Det er værd at huske.

Husk også, at det, der virker godt på én gpu, eller på et bestemt kort med en specifik gpu, ikke nødvendigvis virker overalt. Silicium-lotteriet er en realitet. Enhederne bliver afprøvet efter bestemte kriterier, og nogle har mere overskud end andre. Ved at fyre op under et grafikkort for at få bedre hash-rates kan man måske opnå kortsigtede gevinster, men man risikerer at brænde ventilatorerne, VRM’er, hukommelseschips og måske endda gpu’en af. Begynd langsomt og se, hvordan kortet klarer sig på temperaturer og ventilatorhastigheder, og lad være med at halse efter hver eneste hash.

Se også:  Det første danske firma er parat til at modtage betaling i bitcoins

Når det gælder måling af temperaturer og ventilatorhastigheder, anbefaler vi HWInfo64 (billedet til højre). Den seneste version viser de maksimale GDDR6X-temperaturer på RTX 3080 og 3090, og den viser GDDR6-temperaturer på de fleste AMD RX 5000- og RX 6000-kort (foreløbig er GDDR6-temperaturer på RTX 20-serien og RTX 30-gpu’er i den lave ende ikke tilgængelige). De specifikke kort-og ventilator-typer spiller en rolle, og forbrugerkort er ikke beregnet til at køre ved en konstant ventilatorhastighed på 80-100 procent døgnet rundt.

Mange kort begrænser den maksimale ventilatorhastighed til omkring 50 procent og vil ikke gå højere end det, medmindre situationen virkelig bliver alvorlig, for eksempel ved superhøje GDDR6X-temperaturer. Grafikkort rettet mod forbrugere er også tilbøjelige til at prioritere lavere støjniveauer og lavere temperaturer, og det er uheldigt ved 24/7-minedrift.

Se også:  Truer kvantecomputeren bitcoin og de andre kryptovalutaer?

Hvis man ønsker et rimeligt estimat af, hvordan et kort bør køre sine ventilatorer, skal man slukke for enhver overclock og starte et krævende spil såsom Metro Exodus ved 1440p-ultraindstillinger og lade det køre i 15–20 minutter, hvorefter man tjekker temperaturer, ventilatorhastighed, clockfrekvenser og så videre. Den maksimale ventilatorhastighed, man ser, er det, der ifølge producenten giver kortet en levetid på mindst tre år. Hvis man overstiger det, stiger risikoen for, at ventilatorer eller andre komponenter svigter.

Lavere temperaturer er generelt at foretrække (men ikke under frysepunktet). Til langsigtet minedrift ville vi prøve at holde gpu-temperaturen under 70 grader. Det er også godt at holde VRM-temperaturerne (Voltage Regulator Modules) under 85 grader, og vi går bestemt ikke ind for hukommelsestemperaturer over 100 grader, hvis kortet skal blive ved med at fungere. RTX 3080 og 3090 er de værste syndere – GDDR6X ligger ofte på 106-110 grader, men bedre kort – eller kort, hvor man har erstattet varmepuderne med noget bedre – kan holde GDDR6X-minetemperaturerne under 90 grader.

TAGS
Bitcoin
Blockchain
blokkæde
digitale penge
kryptovaluta

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S