Home » Software » Kom godt igennem browser-angreb
Kom godt igennem browser-angreb

Kom godt igennem browser-angreb

Share

Får du mærkelige beskeder i din software? Eller en ny, ukendt søgemaskine? Så er du ramt af en browser-kidnapper. Se her, hvordan du fikser det

Browser-kidnappere er desværre blevet en alt for almindelig foreteelse. Men hvordan ved du, at det er sket? Måske opfører din browser sig ikke, som den skulle. Måske ser din startside ikke ud, som den plejer. Det kan også være, at computeren er blevet sløv, eller du får en fejlmeddelelse, der opfordrer dig til at hente software, som du aldrig har hørt om før.

Eller måske er din standard-søgemaskine ændret. Måske er nettet også blevet sløvt, og du har fået browser-værktøjer, du ikke har set før, hvortil kommer reklamer, der dukker op i tide og utide.

[pt id=’2034112′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvordan går det galt?

Hvis noget af det nævnte sker, er du sandsynligvis udsat for en browser-kidnapper. Den ændrer din browser uden din tilladelse. Ofte sker det i al hemmelighed, når du installerer en applikation, du har downloadet (kaldes ofte for en snylter). Du kan meget vel have givet tilladelse til det ekstra program som en del af brugsbetingelserne.

Den software, du har fået ind, er ofte såkaldt spyware, som skal bruge dine personlige oplysninger, eller adware som viser tvivlsomme reklamer. Undervejs i installationsprocessen har du sikkert fået mulighed for at sige nej til ekstratingene, men den mulighed er blevet vist på sådan en måde, som har forvirret dig, for du skal jo lokkes til at installere softwaren.
Måske har du uden at vide det besøgt et usikkert website. Normalt vil browserens adresselinje advare dig med rødt, hvis det er tilfældet – hvilket også søgemaskiner som Google og Bing gør. Men det sker alligevel, at man ryger i den fælde.

[pt id=’2034113′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det er altid godt at have sin browsers sikkerhedsniveau sat på mellem eller højt.”‘]

Det er altid godt at have sin browsers sikkerhedsniveau sat på mellem eller højt.

Hvis din browser er ramt af en kidnapper, skal du ikke gå i panik. Måske frygter du, at alle dine data er i fare, men det er de næppe (men husk alligevel løbende at tage backup af alle dine vigtigste filer og dokumenter). Med panik kan du heller ikke hjælpe dig selv, tværtimod. Du kan komme til at gøre ting, som bare forværrer situationen. I stedet skal du gå mere strategisk frem.

Se også:  De bedste gratis programmer lige nu

Brug først Joblisten

Hvis du har en stadig strøm af popup-vinduer, skal du trykke samtidig på tasterne Ctrl + Alt + Del. Herefter dukker Joblisten op. Vælg fanen ”Processer”.

Klik på den browser, du benytter, og derefter på knappen ”Afslut job” (i Windows 7 og ældre Windows-systemer angives browserne ikke ved browsernavnet, for eksempel Chrome, men med ”Chrome.exe”.
Så er du klar til at gå i gang med at redde stumperne.

Først skal du prøve en systemgendannelse, hvor du ruller Windows tilbage. Hvis der er et gendannelsespunkt, hvor softwaren blev installeret, er det nemt nok, men måske er der ikke noget, eller du kan ikke huske, hvornår kidnapperen kom ind i pc’en. Rul ikke for langt tilbage, da du så kan miste andre programmer (filer forsvinder dog ikke).

Du kan også prøve at finde den uønskede software inde i ”Fjern/rediger et program” i Kontrolpanelet. Hvis det befinder sig her, kan du forsøge at afinstallere det.

[pt id=’2034114′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En typisk snydesøgemaskine med en reklame der beder dig downloade skadelig software. “‘]

En typisk snydesøgemaskine med en reklame, der beder dig downloade skadelig software.

Software der renser

Hvis en systemgendannelse eller afinstallation ikke er mulige, kan du hente et program, der scanner og fjerner softwaren. Vi anbefaler Microsofts egen Malicious Software Remove Tool (www.microsoft.com/da-dk/download/malicious-software-removal-tool-details.aspx), Norton Power Eraser (https://security.symantec.com/nbrt/npe.aspx) eller Kaspersky Virus Removal Tool (http://www.kaspersky.com/downloads/kaspersky-virus-removal-tool). De vil kunne spore problemets kilde.

Til sidst skal du ændre indstillingerne i din browser, så du er sikker på, at alle udvidelser og uærlige søgemaskiner er fjernet, ligesom din standardsøgemaskine er gendannet, og din startside er den samme, som den plejer at være.

I Internet Explorer går du ind i værktøjsmenuen og klikker på ”Administrer tilføjelsesprogrammer”. Under ”Værktøjslinjer og udvidelser” markerer du ting, der ser mistænkelige ud, og klikker ”Deaktiver”. Hvis din søgemaskine er ændret, vælger du ”Søgemaskiner” i menuen, klikker på den ønskede søgemaskine og vælger ”Benyt som standard”. Vælg den ukendte søgemaskine, og klik ”Fjern og luk”. For at få den ønskede startside tilbage vælger du Internetindstillinger > Generelt og skriver sidens adresse ind i feltet.

Se også:  Corona-konsekvens: Væk med den gamle software

Hvis du bruger Google Chrome, klikker du på menuikonet øverst til højre og herefter Indstillinger > Udvidelser. Her vælger du den ukendte udvidelse og klikker på papirkurvs-ikonet. I indstillingsvinduet under ”Ved opstart” vælger du ”Angiv sider”. Fjern alle mystiske installationer. Hvis din startside er ændret, går du ind under ”Udseende”, vælger knappen ”Vis knappen Startside” og vælger ”Skift”. Hvis det er søgemaskinen, som er udskiftet, kan du under ”Søg” klikke på knappen ”Administrer søgemaskine …”. Fjern alle dem, du ikke kender.

Endelig er der Firefox, hvor du under
menuikonet finder ”Tilføjelser” vælger ”Udvidelser” og fjerner mystiske installationer. I vinduet ”Indstillinger” under ”Generelt” skal du klikke på ”Gendan standard”.

Forebyggelse er dog bedre end reparation. Derfor skal du installere et anerkendt sikker-hedsprogram. Der findes gode betalingsløsninger fra Kaspersky, McAfee, Bitdefender og andre – og fornuftige, gratis løsninger fra Microsoft (Security Essentials) og AVG.

1 Hold øje med internet-browserens adressefelt – er der advarsler om en risikabel hjemmeside?

2 Hav altid anerkendt sikkerhedssoftware installeret.

3 Ved installation af software skal du fjerne alle flueben ud for ekstra funktioner eller programmer.

4 Hold browseren opdateret, og tillad automatiske
Windows-opdateringer.

5 Sæt gerne browseren til et højt sikkerhedsniveau (gøres under browserens menupunkt ”Indstillinger”).

1 Klik aldrig på en vedhæftning i en e-mail fra nogen, du ikke kender.

2 Gå ikke i panik, så du downloader noget, du ikke ønsker – følg artiklens anvisninger.

3 Installer aldrig freeware, medmindre programmerne kommer fra et anerkendt site, og mange andre bruger programmet.

4 Giv aldrig personlige oplysninger til nogen, du ikke kender, heller ikke selv om de udgiver sig for at være Skat eller din bank. Offentlige myndigheder og finansieringsinstitutter beder ikke om oplysninger på denne måde.


TAGS
browser
Guide
software
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S