Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kom godt i gang med Windows 11 på jobbet

Det nye operativsystem fra Windows er på vej ud til danske arbejdspladser, og det lover efter alt at dømme godt for den hybride arbejdsplads, men stiller også store krav til den.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Så er det tid til at fase Windows 10 ud, og Windows 11 skal tage over både i hjemmet og virksomhederne. Windows 11 er, ifølge Microsoft, bygget til den hybride arbejdsplads og skulle være langt mere sikker end forgængeren, hvilket er en vigtig parameter, når ansatte arbejder både i hjemmet og i arbejdspladsens lokaler.

Men samtidig stiller Windows 11 store krav til den hardware, den skal installeres på. Vi har talt med Christian Mark, business manager hos Progressive, om, hvad virksomhederne kan forvente sig af Windows 11, hvad de skal gøre for at forberede sig på det nye OS, og ikke mindst om fordele og ulemper ved systemet. Christian Mark rådgiver hver dag kunder om blandt andet deres Windows-installation.

Stort fokus på samarbejde

I virkeligheden er der ikke mange synlige nyheder i Windows 11, men en af de mest mærkbare er integrationen med Teams. Teams er blevet direkte integreret i grænsefladen, hvilket betyder, at brugerne altid har adgang til tjenesten fra Skrivebordet.

Det betyder, at samarbejdsfunktionerne nu er en integreret del af selve styresystemet, hvilket ifølge Christian Mark skulle gøre det nemmere for virksomheder og brugere at tilgå og håndtere samarbejde på tværs af teams. Det betyder også, at der er kommet en tættere integration til Sharepoint, og derved kan virksomhederne få en bedre produktivitetsoplevelse.

Chat er direkte integreret i Windows 11.

Widgets, små apps, der opdateres løbende, er også blevet en del af Skrivebordet i Windows 11, hvilket både gør det lettere at starte apps og at holde øje med informationer fra mange forskellige apps på samme tid – noget, som Christian Mark forventer vil gøre en stor forskel i for eksempel finansielle virksomheder.

Opgradering af sikkerheden

Når det kommer til hybride arbejdspladser, så er sikkerheden noget, der har bekymret mange virksomheder, specielt under Corona-pandemien. Det er derfor ikke overraskende, at Microsoft har haft fokus på, hvordan man kan gøre det nye styresystem mere sikkert, så de hybride arbejdspladser ikke udgør en sikkerhedsmæssig trussel.

Her fortæller Christian Mark, at specielt to ting gør det nye Windows mere sikkert. Den første er kravet om, at computere, der benytter styresystemet, også har den såkaldte TPM 2.0-chip installeret (Trusted Platform Module, som blandt andet gør det muligt at styre krypteringen af harddisken) samt den nye UEFI-bios.

Teams er en del af Skrivebordet.

Samtidig har Microsoft indført den såkaldte zero trust-model i Windows 11, alt samme noget, der ifølge Christian Mark gør, at virksomhederne bedre kan styre sikkerheden. Der er mange ting, virksomheder skal overveje, før de beslutter, om de skal opgradere deres computere til Windows 11 eller ej. En ting skal de dog ikke spekulere på, nemlig administration af det nye styresystem.

Ifølge Christian Mark understøtter Windows 11 nemlig samme administrationsmoduler som Windows 10, hvilket betyder, at it-afdelingerne ikke skal lære et nyt administrationsmodul at kende, og dermed kan Windows 10 og 11 leve side om side hos virksomhederne.

Nye hardwarekrav

Hvad virksomhederne dog er nødt til at forholde sig til, er de nye hardwarekrav, som Windows 11 stiller til computerne. TPM 2.0-chip og UEFI-bios er nemlig ikke det eneste, man skal huske. Der er også krav til cpu, ram og ikke mindst harddisk, hvilket betyder, at mange virksomheder vil komme til at stå med en stor hardwareregning, hvis de vælger at opgradere til Windows 11.

Derudover er det vigtigt, at virksomhederne har undersøgt, hvorvidt deres virksomhedskritiske programmer kan afvikles på det nye styresystem. Brugerne skal også vænne sig til en ny grænseflade, der dog ifølge Christian Mark, er blevet langt mere brugervenlig end den tidligere – blandt andet med vinduer, der husker, hvor du var sidst, også hvis du skifter skærmopsætning.

Endelig så advarer Christian Mark mod, at Windows 11 bliver rullet ud på samtlige computere i virksomheden på en gang. Han anbefaler, at det bliver gjort i små tempi, så det er muligt at vurdere, hvilken indflydelse systemet får for virksomheden. På den måde bliver det muligt at fange eventuelle små problemer, der måtte opstå, og sikre, at de ikke slår igennem i hele virksomheden.

De vigtige tekniske detaljer

Få styr på kommunikationen

Windows 11-udrulningen handler ikke kun om teknik, men også om kommunikation. Her er nogle centrale tips fra business manager Christian Mark, Progressive.


  • Etabler en kommunikationsplan, så alle i virksomheden får informationer om opgraderingen og ikke mindst om, hvordan den påvirker den enkelte bruger.

  • Giv medarbejderne en guide, som indeholder en række tips og tricks, så de er opmærksomme på, hvordan deres primære opgaver og arbejdsfunktioner klares på det nye styresystem – for eksempel om kopiering af filer, der er lidt anderledes end i det gamle operativsystem.

  • Guiden skal fortælle, hvad der skal ske, hvornår det sker, og hvilke ændringer der er.

  • Små videoer med tips og tricks til den daglige brug af Windows 11 er også en god idé.

Færre opdateringer

Med Windows 10 oplever man jævnlige opdateringer – ud over sikkerhedsopdateringerne – det er de såkaldte funktionsopdateringer, hvor nye funktioner bliver introduceret løbende hen over året. Med Windows 11 vil der kun komme funktionsopdateringer en gang årligt, hvilket vil skrue markant ned for mængden af opdateringer og størrelsen på samme. Opdateringer vil belaste virksomhederne og deres it-afdeling væsentlig mindre.

Windows 11 husker skærmopsætningen på tværs af skærme.

Administration af Windows 11 Pro

Windows 11 understøtter cloudadministration, hvilket gør det muligt for virksomheder at administrere deres computere, også når de er på hjemmekontoret. Administratoren kan blandt andet:


  • Tildele adgang.

  • Lave dynamisk klargøring.

  • Administrere mobilenheder.

  • Få understøttelse af Azure Active Directory.

  • Widgets er nu integreret i Windows 11.

Her er hardwarekravene

Ud over at din computer skal have Windows 10 installeret, så kræver en gratis opgradering til Windows 11 følgende af hardwaren:

Processor på 1 GHz eller bedre, med 2 eller flere kerner.


  • 4 GB ram.

  • 64 GB lagerplads eller mere.

  • UEFI, sikker bootstart-aktiveret.

  • Trusted Platform Module 2.0-chip installeret.

  • Grafikkort kompatibelt med DirectX 12 eller nyere.

  • HD-skærm på 720p, over 9” og 8-bit farvekanal.

Dette siger vi farvel til …

Med opgradering til Windows 11 er der ikke kun nye funktioner. Flere gamle funktioner er væk. Det kan du læse om her: www.microsoft.com/da-dk/windows/windows-11-specifications. De vigtigste er:


  • Cortana er ikke længere en del af den første boot-oplevelse eller fastgjort til proceslinjen.

  • Internet Explorer bliver deaktiveret. Men Microsoft Edge vil indeholde en IE-tilstand, hvis det er nødvendigt.

  • Kiosktilstand med flere apps findes heller ikke i Windows 11. Nu kan du kun bruge en app i Kiosktilstand.

  • Hurtig Status fra låseskærmen og tilknyttede indstillinger er fjernet.

  • Tablet-tilstand er fjernet. Microsoft lover, at de har indført en ny funktionalitet for tastaturets fastgørelse og aftagning.

  • Proceslinjen er ændret, så apps blandt andet ikke længere kan tilpasses områder af proceslinjen. Nogle ikoner vises ikke længere på systemlinjen.