Home » Andet » Kør KDE på Windows – del 2
Kør KDE på Windows – del 2

Kør KDE på Windows – del 2

Share

Brug nogle af de bedste Linux-applikationer på
Windows-pc’en uden at skulle genstarte maskinen

I sidste nummer kiggede vi på, hvordan du henter og installerer KDE, og denne gang er vi nået til, hvordan du konfigurer det. Vi tager også et kig på Konqueror, der blandt meget andet er en filmanager og en af de stærkeste applikationer i KDE. Til sidst får du en kort introduktion til nogle af KDEs andre fantastiske applikationer.

Konfigurering af KDE

3 For at konfigurere KDE skal vi redigere en tekstfil manuelt. Vi anbefaler at køre KDE’s tekstbehandler, Kate. Den kan man finde i KDE-installationens Utilities-menu.

Kate er en fremragende tekstbehandler og en af KDE’s dybeste hemmeligheder. Den kan fremhæve og folde kode i 24 formater, gemme sessioner og hente bogmærker, dele skærmbilledet op i flere felter og gennemføre visse kommandoer automatisk. Det er en skam, at vi kun bruger den til at redigere en konfigurationsfil.

[pt id=’2004968′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3″‘]

3

Det er lidt af en udfordring at finde den fil. Klik på Kates ”Open”-knap for at se KDE’s filhenter. Nu skal du finde mappen ”Documents and Settings” på dit Windows-system, efterfulgt af dit brugernavn og den Application Data-mappe, den indeholder.

Se også:  Kan du kode eller drømmer du om det?

Derefter klikker man på ”.kde” (punktummet angiver, at den er skjult på et Linuxsystem) og på ”share”, ”config” og til sidst på ”kdeglobals” for at åbne den fil, vi skal bruge. Den bør være næsten tom. Vi skal tilføje en ”[General]”-sektion og befolke den med vores nye valg inden for widgets og skrifttyper. Det gør man ved at tilføje disse linjer:

[General]

widgetStyle=oxygen

font=Tahoma

menuFont=Tahoma

Desværre har den grafiske applikation, der udfører denne opgave på Linux, endnu ikke fundet vej til Windows, men når det sker, bliver dette trin nemmere. Alle efterfølgende KDE-applikationer, som man nu kører, overtager disse ændrede indstillinger, og de ser derfor meget bedre ud.

Se også:  Kan du kode eller drømmer du om det?

Brug Konqueror

4 Den stærkeste og mest uanselige applikation i KDE er Konqueror. Konqueror er primært en filmanager, men den kan også bruges til mange andre formål – det er derfor, den er gemt væk i KDE’s Internet Applications-mappe. Som filmanager er den stærkere end Windows’ Stifinder.

Man kan for eksempel dele skærmbilledet op så mange gange, man vil. Højreklik på den nederste vinduesramme og vælg ”Split View Left/Right”, hvis du vil have et venstre og højre felt. Begge felter er uafhængige, og man kan derfor trække filer fra et sted til venstre til et andet sted til højre, ligesom man kunne med tidligere tiders filmanagere.

Man kan også lave en lodret opdeling og få så mange felter, man har brug for. Man kan få filerne vist kun som ikoner eller i en detaljeret listevisning, for ikke at tale om en spaltefunktion, der minder om Apples Finder.

[pt id=’2004975′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”4″‘]

4

Konqueror begrænser sig ikke kun til filer. Skriv ”gg:news” i location-bjælken, så leder Konqueror i Google efter ordet ”news” og viser den webside, der kommer frem. Websider bliver renderet ved hjælp af KHTML, der er forløberen for Apples WebKit. Andre begreber er ”ggi:” for Googles Images, ”wp:” for Wikipedia og ”dict:” for Merriam-Websters onlineordbog. Man kan få langt flere via Konquerors Configuration-vindue, som man kan åbne fra Settings-menuen.

Hvis Konqueror er lovlig omfattende for din smag, kan du prøve KDE’s nye filmanager Dolphin. Den minder om en strømlinet udgave af Konqueror, og man finder den i Systemmenuen. Man kan kun dele hovedvinduet op en gang, men man har de samme tre muligheder for filnavigation plus en ekstra navigationsfunktion, der hedder ”breadcrumb”.

Gode applikationer

5 Der er mange andre fantastiske applikationer i KDE Windows-suiten. Øverst på listen finder vi Amarok, en musikafspiller, der er helt flettet sammen med internettet. Den henter musik og data, mens man lytter, og giver adgang til adskillige onlinemusikbutikker. Brugerfladen er nem at udvide. Man tilføjer og fjerner simpelthen widgets fra det centrale informationsfelt.

En anden KDE-applikation, som vi sætter meget højt, er instant messenger-klienten Kopete. I modsætning til andre multiprotokol-IM-klienter såsom Pidgin og Trillian kan Kopete gruppere protokoller for en enkelt kontakt. Hvis din kontakt for eksempel bruger ICQ, Live og Google Talk, behøver denne kontakt kun en enkelt indførsel i Kopete i stedet for de tre, som de fleste IM-klienter kræver. Det gør det langt mindre bøvlet at tilføje venner og familiemedlemmer.

[pt id=’2004971′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”5″‘]

5

Digikam er en vidunderlig foto- og albummanager, og den gør kort besked med samlinger på tusindvis af billeder. Man kan tilføje kommentarer, beskære, organisere og eksportere sine billeder. Med en række plugins kan man bearbejde sine billeder, og hele applikationen er hurtig og brugervenlig. Og hvis du leder efter en gratis billedbehandler, er Krita et glimrende eksempel. Den er på mange måder bedre end GIMP, navnlig til tegning. Krita er fuld af effekter og bruger lag på samme måde som Adobe Photoshop.

Endelig er der masser af uddannelsesapplikationer og spil. Mange af dem kan underholde børn i timevis. Gå især efter Kstars, Kalzium, Marble og Kolf.

Kør Windows og Linux

Hvis det ikke er nok for dig at køre KDE-applikationer på din Windowsdesktop, er der flere andre muligheder for at køre et komplet Linux-miljø samtidig med Windows. Den indlysende løsning er at køre et operativsystem som en virtuel maskine, og open source-programmet VirtualBox OSE kan køre mange udgaver af både Linux og Windows på begge operativsystemer.

Men en virtuel maskine kan føles lidt som en avanceret KVM (Kernel-based Virtual Machine), fordi man skal skifte manuelt mellem sessionerne. AndLinux-projektet anlægger en mere integreret holdning. AndLinux er en fuldt funktionsdygtig Ubuntu-installation, der kører samtidig med Windows.

[pt id=’2004977′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”AndLinux er en magisk applikation der tillader dig at køre Ubuntu samtidig med Windows “‘]

AndLinux er en magisk applikation, der tillader dig at køre Ubuntu samtidig med Windows

Den omfatter mange standard-Linuxapplikationer, der kan køre direkte på en Windowsdesktop. Det skyldes et stykke software ved navn Cooperative Linux, der gør det muligt for Windows’ og Linux’ kerner at eksistere på samme tid. Det minder om en virtuel maskine, men begge miljøer deler ressourcer såsom harddiskplads og hukommelse.

Det er også nemt at installere – man kan downloade en Windows-installationsprocedure, der tager sig af det hele. Herfra skal man vælge at køre AndLinux automatisk som NT-tjeneste og aktivere brugen af Windowsgenveje til start af applikationer.

Man skal også vælge mellem at lade Cooperative Linux håndtere filoverførsel mellem Windows og Linux (den nemme metode) eller at bruge Windows Networking (Samba). Efter at installationen er færdig, kan man køre AndLinux fra Startmenuen.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Indlejrede smugkig

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Tilføj pakker

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
KDE
programmering
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S