Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Køligt grafikkort

Med Windows 7 er der også åbnet op for den nye
grafikstandard DirectX 11. Vi har endnu ikke set så mange grafikkort til denne
standard, men HIS har sendt deres bud på banen, og Alt om DATA har prøvekørt
det.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her på redaktionen både ser og tester vi mange grafikkort i løbet af året. Men nu hvor Windows 7 har åbnet op for den nye grafikstandard DirectX 11, er det rigtigt spændende, når der kommer nye kort på markedet. Et af de allerførste af slagsen på markedet, HIS Radeon HD5750, har været i kløerne på den gamle redaktør, og der både godt og dårligt at sige om det.

Dette grafikkort er klart et gamerkort. Alene designet på kassen næsten skriger »spil«, og det samme gør designet på kortet også. Samtidig slår HIS også meget på, at det er et »koldt« kort, faktisk så lover de, at det skulle være hele 10 grader koldere. De skriver nu ikke meget om, hvad det skulle være koldere end, men koldt skulle det altså være. Samtidig skulle det være meget stille, og så er det oven i købet fuld hd, og har hdmi-interface.

Så langt så godt, og med 1GB GDDR5 hukommelse på kortet og med alle de softwaremæssige forbedringer, som Ati kunne tænke sig at putte ned i driveren, var bunden lagt for et kort, der kun kunne overraske positivt.

Kortene byttede plads

For at give kortet noget at blive målt op mod, åbnede vi redaktørens spillemonster af en computer, hev hans Zotac kort ud og monterede HIS Radion 5750 i computeren i stedet. Driveren til grafikkortet blev installeret og efterfølgende opdateret til nyeste version. Her blev vi dog en anelse urolige, for under installationen skete der to ting. Dels stoppede skærmkortdriveren pludselig med at virke, og derefter flimrede skærmen fælt i næsten et minut. Det stoppede dog igen, og alt var normalt. Men det var ikke rart, at det skete under installationen og opdateringen.

Efter en hurtig genstart var vi så klar til at spille nogle af favoritspillene for at se, om vi kunne hive et par fps mere ud af computeren. Men her fik vi vores første skuffelse, for kortet var nok ganske udmærket og ydede faktisk helt fint. Men ikke om vi kunne vride en eneste fps mere ud af kortet end på det snart et år gamle Zotac-kort. Det var redaktøren selvfølgelig glad for, for så havde hans investering vist sig at være god, men det var nu skuffende, at et helt nyt kort ikke bare viste det gamle baghjul. Det var jo ikke just fordi, det havde dårlige specs.

Nå, nu skal det ikke lyde som om kortet ydede dårligt, for det gjorde det slet ikke. I spil som Crysis fik vi nogle ganske fornuftige fps ud af kortet, og der var ingen tvivl om, at grafikken var flot og flydende. Vi glæder os til at få fat i en spil, der kører DirectX 11, så vi kan se, hvor godt den standard fungerer.

Det installerede kontrolpanel

Ati installerer ikke alene en driver, der kommer også et lille program, hvorfra du kan styre og indstille dit grafikkort. Her kan vi roligt sige, at grafikkortet skiller sig ud fra Nvidias. Altså – det kan mange af de samme ting som Nvidia, såsom at rotere skærmen, ændre på opløsningen og justere på farverne.

Men der er også Ati Overdrive, hvor du kan gå ind og overclocke dit grafikkort direkte. I vores testopsætning stod gpu-clockfrekvensen til 700MHz, og vi kunne justere den helt op til 870MHz, og hukommelsesfrekvensen kunne ændres fra 1.000MHz helt op til 1.430, hvor standardværdien var 1.150MHz.

Der var rigtig mange indstillinger under Catalyst Control Center, og for dem, der har lyst til at nørkle for at få det optimale ud af grafikkortet, er der helt sikkert mange timers underholdning her.

Vi oplevede dog en ting mere, der ikke lovede for godt for kortet. Der var en mulighed for at have flere skriveborde at skifte mellem, hvilket er dejligt, hvis du har mange aktive vinduer.

Vi aktiverede denne funktion og bladrede glad og fro mellem skrivebordene. Pludselige kunne vi ikke få vist vores aktive vinduer igen, og vi tænkte, at vi så hellere måtte slå denne funktion fra, for så ville de vel komme retur. Men næ nej, de var væk.

Vi endte med at genstarte computeren, for at være sikker på at få den funktion slået helt fra, og i den proces mistede vi vel og mærke en times arbejde.