Home » Andet » Kodekassen: Automatiser gentagelserne i Windows
Kodekassen: Automatiser gentagelserne i Windows

Kodekassen: Automatiser gentagelserne i Windows

Share
Simple strings

Et af de simple, men meget produktive typer af scripts er de såkaldte hot string-scripts. Det er kombinationer af bogstaver og tegn, som automatisk udvides til en tekst. Se billedet trin 2, hvor vi viser koden til automatisk at udvide ”aod” til ”Alt om DATA” og ”am” til ”Audio Media”.

For at prøve selv kan du oprette en fil (script) kaldet hs_aod.ahk i en valgfri mappe. Den nemmeste måde at oprette scriptet på er at starte Stifinder, højreklikke i en valgfri mappe, vælge ”Ny” og herefter ”AutoHotkey Script” (billedet trin 2). Herefter skal du højreklikke på scriptet og vælge ”Rediger”. Du kan bare fjerne de linjer, som er tilføjet filen ved oprettelse, erstatte dem med de to linjer fra trin 2 og gemme filen.

Nu er du klar til at afvikle scriptet. Højreklik på filen i stifinder og vælg ”Kør script” (billedet trin 3) eller blot dobbeltklik på filen. Det vil starte afvikling, og du kan se det køre som ikon i det lille vindue ved uret (figur 4). Fra det lille ikon kan du ved at højreklikke blandt andet stoppe, genstarte og editere scriptet.

Se også:  Trin for trin-guide: Fiks billederne med hurtigt program

For at prøve de to hot strings kan du åbne Notepad, Word, Google Docs eller en anden applikation, skrive eksempelvis ”aod” og trykke på mellemrumstasten. På magisk vis bliver ”aod” konverteret til ”Alt om DATA”.

Hvis du reelt ønsker at skrive ”aod”, kan du bruge Escape- i stedet for mellemrumstasten – så erstatter AHK ikke dine tegn. Hvis du vil rette scriptet, skal du rette og gemme filen og herefter afvikle scriptet igen.

Skribenten til denne artikel bruger selv disse hot strings en del og har et separat script til bogføring, til skrivning af artikler her i AOD eller til arbejde som udvikler på projekter i Visual Studio. Det sparer en hel masse tid, og man bliver meget hurtigt afhængig af denne simple, men meget effektive automatisering.

Scripts til taster

AutoHotkey kan arbejde med alle former for automatisering i Windows. Det kunne eksempelvis være styring af udklipsholderen, finde og styre åbne vinduer og applikationer, arbejde med mus og tastatur, læse og skrive til filer og alt muligt andet.

Se også:  4 fantastiske gratis-programmer

Det gamle mundheld om, at kun fantasien sætter grænsen for, hvad du kan, gælder i høj grad for AutoHotkey. Koden er ret simpel, og der er rigtig god dokumentation på autohotkey.com. Hvis AutoHotkey skulle mangle noget funktionalitet, er der i øvrigt fuld mulighed for at kalde eksterne scripts skrevet i eksempelvis C#, Powershell eller noget andet.

Samtidig er der mulighed for at binde et script til en kombination af taster på keyboardet. Således kan eksempelvis tastekombinationen Windows+M afvikle et script, Alt+Skift+Q et andet og Ctrl+O et tredje. Der er helt frit spil.

Et eksempel kunne være et script, som skriver ”Med venlig hilsen”, når man trykker tasterne Ctrl+Alt+m ned, eller indsætter dags dato, når der trykkes Ctrl+Skift+d – se billedet trin 5.

Bemærk, at der sendes information til tastaturet om at skrive både tekst og specialtegn. Yderligere viser scriptet brug af en af de mange indbyggede funktioner (FormatTime) samt brug af variabler (TimeString).

TAGS
AutoHotkey
gør det selv
kodekassen
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S